fbpx

Babeczki kajmakowe i kajmakowo-karobowe

Kolejny pomysł na wielkanocne słodkości dla Alergika zrodził się przy tworzeniu Mazurka Cioci Stasi. 

Z większą wprawą zabrałam się do przygotowania masy kajmakowej, a ciasto na babeczki to lekko zmodyfikowna wersja kruchego spodu mazurka. Zmniejszyłam ilość cukru bo kajmak i tak jest bardzo słodki.
 
Otrzymałam też ostatnio do wypróbowania nowy produkt, którego wcześniej na rynku nie dostrzegłam, a mianowicie melasę karobową. Dystrybutorem tego produktu jest firma Atakan Sp. z o.o. a melasę, z tego co się zorientowałam, można już kupić w sklepach zielarskich i w sieci sklepów „Piotr i Paweł”.
Więcej na temat tych produktów, ich przydatności w kuchni Alergika oraz właściwościach, w kolejnym poście.
Powiem tylko, że melasą jestem zachwycona!
 
Przy okazji tworzenia masy kajmakowej, z ilości która mi pozostała, powstały cukierki „krówki” w wydaniu wielkanocnym.
 
 
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

Babeczki kajmakowe

(wegańskie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut+ 30 minut chłodzenia

CZAS PIECZENIA: 10-15 minut
ILOŚĆ SZTUK: 10
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
  • 130 g wegańskiej margaryny 
  • 20 g smalcu (można z niego zrezygnować, zwiększając ilość margaryny do 150g)
  • 3 łyżki gęstej schłodzonej śmietany owsianej (lub orkiszowej)
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • migdały ok. 100 g zblanszowane, osuszone i uprażone
  • suszone owoce np. morele, żurawina, rodzynki (dozwolone), do ustrojenia babeczek
Na masę kajmakową:na 6 babeczek
  • 375 ml mleka orkiszowego 
  • 350 g cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka masła klarowanego lub margaryny wegańskiej
Na masę karobową:na 4 babeczki
  • 1/3 masy kajmakowej, 2 łyżki melasy karobowej
  • 50 g mieszanki bakalii (dozwolonych), drobno pokrojonych (u mnie: morele, żurawina, rodzynki)
  • 1 łyżeczka tłuszczu wegańskiego
Przygotowanie:
Masa kajmakowa: 
  1. Rozgrzać mleko i cukier w rondelku (najlepiej z grubym dnem), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować, często mieszając około 3-4 h, aż do uzyskania jasnej, kajmakowej barwy i gęstej konsystencji. Trzeba uważać, aby nie przegapić momentu, gdy masa gęstnieje, co jakiś czas robić próbę, wylewając kropelkę masy np. na deskę do krojenia. Gdy masa jest już prawie gotowa dodać tłuszcz, dobrze wymieszać
Masa kajmakowo-karobowa: 
  1. Odlać w połowie gotowania 1/3 masy kajmakowej, dodać melasę karobową i gotować aż do zgęstnienia ale uzyskując wciąż płynną konsystencję, dodać łyżeczkę tłuszczu pod koniec gotowania, wymieszać
Przygotować kruche babeczki:
  1. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier puder
  2. Zimny tłuszcz dodać do suchych składników, dokładnie połączyć go z mąką najlepiej przy pomocy zimnego noża
  3. Dolać łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zimną śmietanę i lodowatą wodę, zagnieść na jednolite ciasto
  4. Wstawić ciasto do zamrażarki na pół godziny
  5. Przygotować foremki na babeczki (moje mają 10 cm średnicy), nasmarować foremki margaryną
  6. Zimne ciasto rozwałkować, wyciąć przy pomocy foremek odpowiedniej wielkości koła, przełożyć ciasto na foremkę ładnie formułując kształt, dociskając do brzegów
  7. Nagrzać piekarnik do 170°C (termoobieg)
  8. Nakłuć widelcem ciasto w foremkach, w kilku miejscach, piec bez obciążenia. W razie gdyby ciasto się podnosiło, otworzyć piekarnik i je lekko przyklepać. Można oczywiście przykryć dno foremek wyciętym kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć równomiernie specjalnymi ceramicznymi kulkami lub np. fasolą
  9. Piec babeczki ok. 15 minut, aż się ładnie zrumienią
  10. Wyjąć upieczone babeczki i pozwolić im chwilę przestygnąć, po czym przewrócić każdą dnem do góry (powinny same odpaść od foremki).W razie gdy same nie odchodzą wystarczy lekko podważyć brzegi foremek
  11. Na przestudzone babeczki nałożyć jeszcze ciepłą warstwę kajmaku, ubrać według uznania migdałami i suszonymi owocami
  12. Na przestudzone 4 babeczki rozłożyć bakalie, zalać je płynną masą kajmakowo-karobową
Wskazówki:
Czas uzyskania kruchej konsystencji masy kajmakowej uzależniony jest od ilości składników (im więcej cukru i mleka tym dłuższy czas gotowania). Im dłużej gotujemy tym masa bardziej krucha.
W przypadku masy z dodatkiem melasy karobowej gotowałam ją tak samo długo ale konsystencja była wciąż lejąca. Następnym razem spróbuję wydłużyć czas gotowania i zobaczę czy jestem w stanie uzyskać kruchy efekt. Masa kajmakowo-karobowa podczas spożywania wraz z babeczką przypomina klejącą krówkę, ciągutkę. Na drugi dzień bardziej twardnieje i odrywana od babeczki fantastycznie smakuje sama z przyklejonymi suszonymi owocami.
 
 
babeczki kajmakowe
 
 
babeczki kajmakowe
 

18 komentarzy to "Babeczki kajmakowe i kajmakowo-karobowe"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 26 marca 2012 (13:10)

    Wyglądają wspaniale! Podziwiam Cię Kasiu, bo upiec takie cudeńka z tak innych produktów niż dostępne w mojej kuchni to sztuka! pięknie wyglądają, napewno pysznie smakują!

    p.s. mam takiego samego królika, nawet 4 – 2 duże i 2 małe, może do sesji mojej baby je zatrudnię;)

  • comment-avatar
    Patyska 26 marca 2012 (15:40)

    Przepiękne! Mniam, mniam, zeżarłabym! 🙂
    a ile Ci, Kochanieńka, wyszło kajmaku z tego półtora kubka mleka? bo mnie ze śmietanki owsianej to kajmaku wyszło bardzo niewiele…

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 marca 2012 (16:06)

    mojetworyprzetwory;Z każdym przepisem utwierdzam się, że trzeba tylko dobrze pogłówkować a da się wiele zrobić bez jaj i mleka:
    Patyska; Dodałam jeszcze w przepisie dokładnie, że kajamkowych babeczek wychodzi 6 a tych z karobem 4. U mnie jeszcze zostało tych mas:) Śmietanka jest mniej wydajna, też robiłam, a bebeczki płaskie są, więc nie zabierają dużo kajmaku i dobrze bo byłyby za słodkie:)

  • comment-avatar
    Marta 26 marca 2012 (16:58)

    ale piękne mini mazurki 🙂

  • comment-avatar
    Aldi 26 marca 2012 (21:47)

    Cudne te babeczki 🙂
    Melasę można też kupić w sklepach sieci Leclerc – widziałam dzisiaj 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • comment-avatar
    Patyska 27 marca 2012 (06:21)

    no bo ja do tego mojego mazurka, jak zobaczyłam, ile się ze śmietanki zrobiło kajmaku to spanikowałam i dałam bebilon pepti. To dam linka do Ciebie dziewczynie, co nie lubi smaku bebilonu, ok? 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 marca 2012 (08:01)

    Marta; Dziękuję i polecam:)
    Aldi; Dzięki za info, ale czy tej firmy właśnie?
    Patyska; Oczywiście, że podaj namiary. Ja do kajmaku używam tylko orkiszowe z kartonu (najlepsze). Nawet nie pomyślałam o Bebilonie, chociaż trochę żałuję, że nie zostawiłam sobie jednej puszki. Jak mały odrzucił to mleko to 4 puszki oddałam do szpitala, a teraz mam przepis z użyciem mleka w proszku:). No nic

  • comment-avatar
    pinkcake 29 marca 2012 (07:28)

    Żeby była jasność – ja się o nic nie gniewam. Ale dla ścisłości to we wpisie nie ma banera…

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 marca 2012 (08:05)

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 marca 2012 (08:12)

    Pinakcake; Przeczytaj proszę zasady akcji "Każdy post musi być opatrzony banerem akcji BĄDŹ aktywnym linkiem … Wymagane jest wklejenie banerka akcji pobranego ze strony akcji" U mnie banerek jest po prawej stronie, link w poście. Po prostu nie narzucam uczestnikom akcji gdzie mają wstawiać baner, każdy redaguje blog jak chce. Miło mi, że do mnie zajrzałaś:)

  • comment-avatar
    Bożena 22 kwietnia 2012 (16:43)

    Piękne..zjadłabym..dziękuję za udział w akcji.

  • comment-avatar
    Olinka 13 maja 2012 (08:36)

    No no, piękne wyszły te babeczki 🙂 dzięki, że do mnie napisałaś 🙂 właściwie to powiem, że wstrzeliłaś się w coś co chodzi za mną od wielkanocy- tzn. babeczki z masą krówkową 🙂 może w końcu zrobię 🙂 dzięki za inspirację i pozdrawiam serdecznie 🙂

  • comment-avatar
    Gosia 2 kwietnia 2015 (12:00)

    czy można użyć mleka owsianego zamiast orkiszowego?

  • comment-avatar
    Monika 10 kwietnia 2017 (12:22)

    Skoro mowa tu o kruchym cieście. .. czy da się zrobić kruche z użyciem oleju kokosowego zamiast margaryny wegańskiej?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2017 (19:23)

      Da się używając oleju kokosowego w postaci stałej:)

      • comment-avatar
        Monika 13 kwietnia 2017 (15:08)

        Świetnie ☺Ale w tej samej ilości co margaryny?

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 13 kwietnia 2017 (20:02)

          Ja bym dodała mniej (100 g) a gdyby ciasto się nie lepiło za dobrze dołożyłabym.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.