Tradycyjnie na Wielkanoc szykujemy dwa koszyczki ze święconką. Jeden rodzinny i drugi Konrada.
Koszyk Konrada oprócz kolorowych pisanek zawiera głównie to, co on sam może zjeść. Na słodkości zawsze znajdzie się w nim miejsce:).
Wymyśliłam więc babeczki, o smaku jaki mały lubi najbardziej, czyli winne a czekoladowe. Oczywiście zamiast czekolady użyłam polewę karobową a kwaskowy smak nadał sok z cytryny.
Ciekawe czy po zdjęciach odgadlibyście z czego zrobiona jest żółta polewa tych babeczek?
Te żółciutkie babeczki dedykuję też małej Marysi, która walczy z tak ciężką chorobą.
A oto link do strony Mai na FB:Jeden procent podatku dla Mai
Kto jeszcze nie zdecydował się co zrobić ze swoim 1% niech wesprze leczenie Mai!
“AKCJA 1% PODATKU DLA MARYSI PINDRAL PÓŁTORAROCZNEJ DZIEWCZYNKI CHOREJ NA RDZENIOWY ZANIK MIĘŚNI (SMA I) DANE KRS: 0000037904 Cel szczegółowy 1%- 11740 Pindral Maria”
Zapraszam do wypróbowania przepisu i życzę Smacznego
Babeczki cytrynowe z karobem
(wegańskie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 15-20 minut
ILOŚĆ: 24 szt. o średnicy 2,5 cm
Składniki mokre
- 60 g wegańskiej margaryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sok z ½ średniej wielkości cytryny
- 100 ml mleka orkiszowego
- 100 ml polewy karobowej
Na polewę karobową:
- 60 g wegańskiej margaryny
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 pełna łyżka karobu w proszku
- 6 łyżek mleka orkiszowego
Składniki suche
- 250 g mąki pszennej bio lub orkiszowej jasnej
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
Na żółtą polewę
- Pianki marshmallow w żółtym kolorze ok. 100 g
Przygotowanie
- Przygotować polewę: W niedużym garnku rozpuścić margarynę, cukier, karob i mleko, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, często mieszając. Odstawić do wystygnięcia
- Rozgrzać piekarnik do 170°C (termoobieg)
- Margarynę rozpuścić w rondelku, ostudzić, wlać do miski dodać do niej ekstrakt wanilii, ostudzoną polewę karobową i mleko, całość dobrze wymieszać
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlać do niej wymieszane mokre składniki
- Całość połączyć dokładnie mieszając, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Ciasto swą konsystencją trochę przypomina mus czekoladowy
- Rozłożyć ciasto do 24 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
- Piec przez ok. 15-20 minut, sprawdzić patyczkiem czy są dopieczone
- Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
- Przygotować żółtą polewę: Pianki marshmallow umieścić w rondelku, ustawić na niedużym ogniu i dodać na początek 2 łyżki wody, mieszać, kiedy piankowy płyn okaże się za gęsty dodać jeszcze łyżkę wody i polewa gotowa.
- Upieczone i ostudzone babeczki, zamoczyć w polewie piankowej i odstawić do wystygnięcia, uważać, aby muffinki nie stykały się ze sobą. Polewa jest nieco lepka.
- Muffinki można oprószyć karobem, przybrać rodzynkami lub pokruszonym jak u mnie ciastkiem owsianym niby-czekoladowym
1 Reply to "Babeczki cytrynowe z karobem do koszyczka"
panti 19 marca 2012 (10:42)
Muffinki bomba – dziękuję pięknie za udział w Akcji i samych slodkości zdrowych na wielkanoc życze 😀