Odkąd odwiedzam BioBazar stale mam świeże ryby w lodówce. Ich smak i jakość nie da się porównać z żadną do tej pory kupioną rybą. Sobotnie zakupy na BioBazarze to już w moim domu rytuał:)
Dziś proponuję pstrąga w wersji nieskomplikowanej, pozbawionej sosów, za to z dodatkiem “masełka” pietruszkowo-czosnkowego i soku z cytryny, pasującej do ugotowanego na sypko ryżu . Mój mały alergik był zachwycony!
Polecam i życzę Smacznego
Pstrąg źródlany zapiekany
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS PIECZENIA: ok. 30 minut
LICZBA PORCJI: 1
Składniki:
- 1 sprawiony pstrąg źródlany
- ½ cytryny lub limonki
- sól morska i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- tymianek (miałam suszony)
- „masło” pietruszkowo czosnkowe (nie dla alergika)
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem, do 200°C bez
- Rybę umyć pod zimną wodą i dobrze osuszyć, natrzeć solą i pieprzem także od środka
- Wnętrze ryby oprószyć tymiankiem
- Duży kawałek folii aluminiowej nasmarować oliwą z oliwek, na jego środku ułożyć 3 plasterki obranej ze skórki cytryny, ułożyć na nich rybę
- Folię szczelnie zawinąć ze wszystkich stron. Tak zapakowaną rybę ułożyć na blasze i piec 30 minut (najlepiej środowy poziom piekarnika)
- W międzyczasie ugotować ryż na sypko i przygotować “masełko” pietruszkowo-czosnkowe. Jak zrobić „masło pietruszkowo-czosnkowe”: Ok. 50g miękkiej margaryny bezmlecznej połączyć z łyżeczką drobno posiekanej natki pietruszki oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Taką masę przełożyć na kawałek folii spożywczej, uformować coś na wygląd serdelka i włożyć do zamrażarki na kilka minut.
- Rybę wyjąć z piekarnika, ułożyć na liście sałaty skropionej cytryną, na rybie ułozyć zimny kawałek masła i podawać gorącą, z ryżem i ulubioną surówką czy sałatką.
Wskazówki:
Oczywiście w wersji dla nieuczulonych pstrąga można ułożyć do pieczenia na folii wysmarowanej masłem. Również zamiast margaryny można przygotować prawdziwe masło z pietruszką i czosnkiem lub bez czosnku, jeśli tak wolimy.
Do wnętrza ryby dobrze jest włożyć świeżą gałązkę tymianku, ja miałam suszony.
3 komentarze to "Pstrąg źródlany zapiekany"
Patyska 16 marca 2012 (14:10)
muszę się tam wybrać, bo bardzo apetyczna ta Twoja rybka 😉
a mają też morskie?
Mama Alergika 16 marca 2012 (14:13)
Mają,mają ale najlepiej do 10:00 potem już brakuje świeżych ryb, tzn. nie wszystkie są. Kupowałam już dorsza, łososia, pstrąga. Mają jeszcze sumy, sieje, węgorze. Szukaj na pierwszej hali:)
mojetworyprzetwory 16 marca 2012 (19:16)
W takim wydaniu pstrąga uwielbiam! Muszę kupić i też zrobić, dawno nie było, może na przyszły piątek?;) Dziękuję za inspirację!