Pstrąg źródlany zapiekany

Odkąd odwiedzam BioBazar stale mam świeże ryby w lodówce. Ich smak i jakość nie da się porównać z żadną do tej pory kupioną rybą. Sobotnie zakupy na BioBazarze to już w moim domu rytuał:)

Dziś proponuję pstrąga w wersji nieskomplikowanej, pozbawionej sosów, za to z  dodatkiem “masełka” pietruszkowo-czosnkowego i soku z cytryny, pasującej do ugotowanego na sypko ryżu . Mój mały alergik był zachwycony!
Polecam i życzę Smacznego
 

Pstrąg źródlany zapiekany 

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut 
CZAS PIECZENIA: ok. 30 minut
LICZBA PORCJI: 1 
Składniki:
  • 1 sprawiony pstrąg źródlany
  • ½ cytryny lub limonki
  • sól morska i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • tymianek (miałam suszony)
  • „masło” pietruszkowo czosnkowe (nie dla alergika)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem, do 200°C bez
  2. Rybę umyć pod zimną wodą i dobrze osuszyć, natrzeć solą i pieprzem także od środka
  3. Wnętrze ryby oprószyć tymiankiem
  4. Duży kawałek folii aluminiowej nasmarować oliwą z oliwek, na jego środku ułożyć 3 plasterki obranej ze skórki cytryny, ułożyć na nich rybę
  5. Folię szczelnie zawinąć ze wszystkich stron. Tak zapakowaną rybę ułożyć na blasze  i piec 30 minut (najlepiej środowy poziom piekarnika)
  6. W międzyczasie ugotować ryż na sypko i przygotować “masełko” pietruszkowo-czosnkowe. Jak zrobić „masło pietruszkowo-czosnkowe”: Ok. 50g miękkiej margaryny bezmlecznej połączyć z łyżeczką drobno posiekanej natki pietruszki oraz zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Taką masę przełożyć na kawałek folii spożywczej, uformować coś na wygląd serdelka i włożyć do zamrażarki na kilka minut.
  7. Rybę wyjąć z piekarnika, ułożyć na liście sałaty skropionej cytryną, na rybie ułozyć zimny kawałek masła i podawać gorącą, z ryżem i ulubioną surówką czy sałatką.
Wskazówki:
Oczywiście w wersji dla nieuczulonych pstrąga można ułożyć do pieczenia na folii wysmarowanej masłem. Również zamiast margaryny można przygotować prawdziwe masło z pietruszką i czosnkiem lub bez czosnku, jeśli tak wolimy. 
Do wnętrza ryby dobrze jest włożyć świeżą gałązkę tymianku, ja miałam suszony.
 
 
 
 

3 komentarze to "Pstrąg źródlany zapiekany"

  • comment-avatar
    Patyska 16 marca 2012 (14:10)

    muszę się tam wybrać, bo bardzo apetyczna ta Twoja rybka 😉
    a mają też morskie?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 16 marca 2012 (14:13)

    Mają,mają ale najlepiej do 10:00 potem już brakuje świeżych ryb, tzn. nie wszystkie są. Kupowałam już dorsza, łososia, pstrąga. Mają jeszcze sumy, sieje, węgorze. Szukaj na pierwszej hali:)

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 16 marca 2012 (19:16)

    W takim wydaniu pstrąga uwielbiam! Muszę kupić i też zrobić, dawno nie było, może na przyszły piątek?;) Dziękuję za inspirację!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.