Pyszne, kruche, pachnące limonką ciasteczka do herbaty. Można je dodatkowo ubrać lukrem, będą wtedy bardziej słodkie. Moim zdaniem nic im do szczęścia już nie potrzeba, smakują pysznie takie naturalne.
Mimo, że ciasteczka są przeznaczone dla Alergika, jadła je cała rodzina. Konrad preferował wersję z karobem, a my czystą, taką nawet bez lukru.
Niebawem wypróbuję ten przepis z mąką pełnoziarnistą, jestem pewna, że ciasteczka będą równie pyszne ale zdrowsze:)
Niebawem wypróbuję ten przepis z mąką pełnoziarnistą, jestem pewna, że ciasteczka będą równie pyszne ale zdrowsze:)
CZAS PIECZENIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 30 szt
Składniki:
- 200 g margaryny bezmlecznej
- 50 g smalcu
- 100 g cukru trzcinowego (drobny)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 350 g mąki pszennej BIO
- 1 łyżka kamienia winnego lub 1 łyżeczka zwykłego proszku do pieczenia
- sok z ½ limonki
- 1 łyżka karobu / O karobie przeczytacie TUTAJ
- połówki migdałów bez skórki/Jak blanszować migdały znajdziecie TUTAJ
- Lukier: 3 pełne łyżki cukru pudru, sok z limonki
Przygotowanie:
- Margarynę i smalec roztopić, schłodzić
- Dodać cukier i dokładnie zmiksować
- Dodać syrop klonowy, ekstrakt wanilii i sok z limonki, dokładnie wymieszać
- Przesiać mąkę z dodatkiem kamienia winnego, dodać do pozostałych płynnych składników, wymieszać przy pomocy miksera
- Ciasto będzie wyglądało jak pokruszone, dokończyć łączenie składników wyrabiając chwilę ręcznie (ciasto nie klei się, nie kruszy, ma stanowić jednolitą masę)
- Jeśli chcemy uzyskać 2 rodzaje ciasteczek, należy podzielić ciasto według uznania na dwie porcje, do jednej z nich dodać łyżkę karobu i jeszcze raz przy pomocy miksera i rąk wymieszać na gładką masę
- Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem
- Rozgrzać piekarnik do 170°C
- Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki układać na blaszce w ok., 2 cm odległości od siebie (urosną), a następnie przy użyciu np. większego kieliszka, jego dnem rozgniatać każdą kulkę na płaskie krążki (ok. ½ do 1 cm grubości) dociskając ciastko do blaszki. Jeśli kieliszek przykleja się do ciasta można go posmarować olejem.
- Połówki migdałów wcisnąć w środek ciastka
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15-20 minut lub aż do momentu kiedy będą rumiane
- Uważać na ciastka z karobem, upiekły się szybciej, 15 minut (pewnie też dlatego, że były cieńsze)
- Upieczone ciasteczka odstawić, aby ostygły a następnie opcjonalnie przybrać je lukrem. Jak zrobić lukier? Zmieszać cukier puder z sokiem limonki (na początek z 2 łyżkami, w razie konieczności dodać jeszcze jedną lub łyżkę wody). Lukier nie może być za rzadki, gdyby tak się stało, należy dodać kolejną porcję cukru pudru.
Wskazówki:
Migdały można zastąpić połówkami orzechów jeśli są dozwolone.
Karobowe ciasteczka przybrałam żurawiną, ale to nie był dobry pomysł, wyschła.
5 komentarzy to "Limonkowe ciasteczka do herbaty"
Patyska 15 marca 2012 (09:24)
Cudne! 🙂
Mama Alergika 15 marca 2012 (09:29)
Wypróbuj! Naprawdę proste i pyszne. Nie mogliśmy się opanować:)
Wegan Nerd 16 marca 2012 (11:07)
Pomijając smalec…to cudne ciacha! 😉
Mama Alergika 16 marca 2012 (11:09)
Smalec nadaje im kruchości dla wegan odpada:) Można spróbować na samej margarynie. Podziel się z nami jakie wyszły:)
Magda 2 lipca 2012 (21:05)
O, dla mojego alergika będą super. Mam 3,5 letniego ciasteczkowego potworka 🙂