Farfalle z Szynką Parmeńską i Zielonym Groszkiem

Kochamy włoską kuchnię, za jej prostotę i różnorodność. Zawsze można stworzyć pyszne danie na bazie tego co dostępne w lodówce. 

Farfalle z szynką parmeńską, jak widać na zdjęciach zrobiłam w dwóch wersjach, ale i tym razem różni te dania tylko gęstość śmietany (owsiana szybciej wsiąka w makaron).
Makaron smakuje wyśmienicie:)
Dołączam przepis do akcji Makarony Świata oraz La Cucina Italiana
Zapraszam i życzę Smacznego 

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: 4

Składniki:

  • 400 g farfalle (makaron wstążeczki) bezjajeczny
  • 125 g świeżego lub mrożonego zielonego groszku
  • 1 czerwona cebula
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 250 ml śmietany owsianej BIO
  • sól morska i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia ok. 5łyżek
  • 1 łyżka masła sklarowanego (lub zwykłego)
Przygotowanie:

  1. Nastawić wodę na makaron w dużym garnku, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu). Makaron ugotować al dente, odcedzić
  2. W międzyczasie rozgrzać masło i oliwę na dużej patelni, dodać drobno posiekaną cebulę, smażyć na małym ogniu aż cebula będzie miękka
  3. Dodać rozmrożony zielony groszek, podsmażyć, dodać przegotowaną wodę tak, by groszek zanurzył się w połowie, zagotować
  4. Zmniejszyć ogień, dodać plastry szynki, rozłożyć je na groszku i gotować pod przykryciem ok. 5 minut
  5. Dodać śmietanę i zdjąć z ognia (w przypadku zwykłej kremówki można sos lekko zagotować)
  6. Ugotowany, gorący makaron wyłożyć na talerz i polać sosem śmietanowym z dodatkiem szynki i groszku
Wskazówki:

Dodawałam także groszek który nie był rozmrożony. W takim przypadku dolewamy mniej wody i gotujemy:)

Danie osypać parmezanem jeśli jest dozwolony

Można także dorobić grzanki wysmarowane czosnkiem


4 komentarze to "Farfalle z Szynką Parmeńską i Zielonym Groszkiem"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.