Przepis na tę zupę cebulową znalazłam w książce Smaki Świata – Francja, Beverly Leblanc. Książka godna polecenia, na jej podstawie można wyczarować same pyszności.
Zupa cebulowa, w wersji z grzankami ale bez sera żółtego, tak jak przypuszczałam, nie przypadła do gustu mojego Alergika. Do tego smaku jeszcze musi podrosnąć:).
Jadłam wiele smacznych zup cebulowych, ale ta należy obecnie do moich faworytek (i nie dlatego, że zrobiona przeze mnie:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Zupa cebulowa
(dla dorosłych)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 60 min
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUNE
LICZBA PORCJI: 4 u mnie 3 porcje
Składniki:
- 600 ml gorącego bulionu wołowego (wykorzystałam swój rosół na wołowinie 500 ml)
- 750 g twardej cebuli (u mnie 500 g)
- 85 g masła (u mnie 65 g masła klarowanego)
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 i ½ łyżeczki pszennej mąki (u mnie 1 łyżeczka)
- 4 łyżki brandy (u mnie Napoleon 2 łyżki)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwy (1-2łyżki)
- grzanki z pszennej bagietki
- ząbek czosnku
- żółty ser lub parmezan do posypania (tylko dla nieuczulonych)
Przygotowanie:
- Roztopić masło z oliwą na małym ogniu, najlepiej w garnku o grubym dnie i ze szczelną pokrywką
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać do masła wraz z cukrem i solą, całość wymieszać i zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką
- Gotować 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie ciemnozłocista
- Kiedy cebula ściemnieje, zdjąć pokrywkę i gotować dalej często mieszając, ponieważ łatwo się przypala
- Posypać cebulę mąką i gotować, mieszając przez około 2 minuty
- Dolać bulion, zamieszać i gotować na małym ogniu, mieszając przez 15 minut
- Do zupy wlać brandy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać
- Przygotować grzanki: pokrojoną na małe kromeczki bagietkę położyć na rozgrzanej patelni lub grillu i opiekać ok. 2 minuty z obu stron aż będą chrupiące. Zanim wystygną posmarować je przeciętym na pół ząbkiem czosnku
- Grzanki ułożyć na dnie żaroodpornych kokilek, wlać zupę, posypać startym serem
- Wstawić kokilki do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na około 15 minut lub do chwili kiedy ser będzie złocisty i zacznie się topić
- Wyjąć ostrożnie zupę z piekarnika i podawać po kilku minutach
3 komentarze to "Zupa Cebulowa dla dorosłych"
mojetworyprzetwory 12 marca 2012 (11:11)
Wspaniała! Narobiłaś mi smaka, a ja bez cebuli jestem, tylko dymka śmiga w lodówce;(
Magda 12 marca 2012 (11:29)
Pięknie podana! Bardzo lubię zupę cebulową. Jest cudowne aromatyczna i rozgrzewająca.
Monica 12 marca 2012 (12:00)
Z brandy? Bardzo ciekawa wersja zupy cebulowej, której nawiasem pisząc, dawno nie jadłam. Bardzo apetyczne zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie!