Zupa Cebulowa dla dorosłych

Przepis na tę zupę cebulową znalazłam w książce Smaki Świata – Francja, Beverly Leblanc. Książka godna polecenia, na jej podstawie można wyczarować same pyszności. 

Zupa cebulowa, w wersji z grzankami ale bez sera żółtego, tak jak przypuszczałam, nie przypadła do gustu mojego Alergika. Do tego smaku jeszcze musi podrosnąć:). 
Jadłam wiele smacznych zup cebulowych, ale ta należy obecnie do moich faworytek (i nie dlatego, że zrobiona przeze mnie:)
Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa cebulowa 

(dla dorosłych)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS GOTOWANIA: 60 min
TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUNE
LICZBA PORCJI: 4 u mnie 3 porcje
Składniki:
  • 600 ml gorącego bulionu wołowego (wykorzystałam swój rosół na wołowinie 500 ml)
  • 750 g twardej cebuli (u mnie 500 g)
  • 85 g masła (u mnie 65 g masła klarowanego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 i ½ łyżeczki pszennej mąki (u mnie 1 łyżeczka)
  • 4 łyżki brandy (u mnie Napoleon 2 łyżki)
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwy (1-2łyżki)
  • grzanki z pszennej bagietki
  • ząbek czosnku
  • żółty ser lub parmezan do posypania (tylko dla nieuczulonych)

Przygotowanie:

  1. Roztopić masło z oliwą na małym ogniu, najlepiej w garnku o grubym dnie i ze szczelną pokrywką
  2. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki, dodać do masła wraz z cukrem i solą, całość wymieszać i zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką
  3. Gotować 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cebula będzie ciemnozłocista
  4. Kiedy cebula ściemnieje, zdjąć pokrywkę i gotować dalej często mieszając, ponieważ łatwo się przypala
  5. Posypać cebulę mąką i gotować, mieszając przez około 2 minuty
  6. Dolać bulion, zamieszać i gotować na małym ogniu, mieszając przez 15 minut
  7. Do zupy wlać brandy, doprawić solą i pieprzem, wymieszać
  8. Przygotować grzanki: pokrojoną na małe kromeczki bagietkę położyć na rozgrzanej patelni lub grillu i opiekać ok. 2 minuty z obu stron aż będą chrupiące. Zanim wystygną posmarować je przeciętym na pół ząbkiem czosnku
  9. Grzanki ułożyć na dnie żaroodpornych kokilek, wlać zupę, posypać startym serem
  10. Wstawić kokilki do nagrzanego piekarnika (180-200°C) na około 15 minut lub do chwili kiedy ser będzie złocisty i zacznie się topić
  11. Wyjąć ostrożnie zupę z piekarnika i podawać po kilku minutach
 

3 komentarze to "Zupa Cebulowa dla dorosłych"

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 12 marca 2012 (11:11)

    Wspaniała! Narobiłaś mi smaka, a ja bez cebuli jestem, tylko dymka śmiga w lodówce;(

  • comment-avatar
    Magda 12 marca 2012 (11:29)

    Pięknie podana! Bardzo lubię zupę cebulową. Jest cudowne aromatyczna i rozgrzewająca.

  • comment-avatar
    Monica 12 marca 2012 (12:00)

    Z brandy? Bardzo ciekawa wersja zupy cebulowej, której nawiasem pisząc, dawno nie jadłam. Bardzo apetyczne zdjęcia.

    Pozdrawiam serdecznie!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.