Zupa krem pomidorowy z soczewicą

image_pdfPobierz PDF

Pyszna, prosta, aromatyczna zupa. Tak w kilku słowach można opisać dzisiejszą propozycję.

Trzeba też dodać, że to danie bogate w żelazo, potas i witaminę C.

O soczewicy i jej właściwościach pisałam już przy okazji Zupy prawie krem z soczewicy.

 
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Krem pomidorowy z soczewicą

(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS GOTOWANIA: 40
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
  • 1,2 litra esencjonalnego wywaru z warzyw
  • 180 g czerwonej soczewicy 
  • 1 starta marchew 
  • ½ cebuli 
  • 400 ml przecieru z pomidorów 
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy, kolendra
  • oliwa z oliwy (1-2łyżki)
  • śmietana owsiana lub ryżowa dla osób na diecie bezglutenowej

Przygotowanie:

  1. Opłukać soczewicę, nie trzeba jej wcześniej moczyć
  2. Rozgrzać oliwę w garnku, wrzucić drobno posiekaną cebulę i smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zacznie mięknąć
  3. Wrzucić marchew i smażyć ok. 2-3 minut (dla nieuczulonych można dodać także kawałek selera lub łodygę selera naciowego drobno pokrojone)
  4. Dodać zmiażdżony czosnek, kolendrę i smażyć kolejną minutę, mieszając
  5. Wrzucić do garnka wypłukaną soczewicę, liść laurowy, wywar z warzyw i przecier pomidorowy, zagotować, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć garnek i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie
  6. Usunąć z zupy liść laurowy, zmiksować ją na gładko np. ręcznym blenderem lub przy użyciu miksera. Po zmiksowaniu zupa powinna być dosyć gęsta, jeśli uznamy że jest za gęsta można dodać jeszcze trochę wywaru lub przegotowanej wody.
  7. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie rozgrzać, podawać z odrobiną śmietany roślinnej

Wskazówki:

Zupę można podać także z dodatkiem zwykłej kremowej śmietany lub jogurtu, wersja dla nieuczulonych. 
Kolendra zalicza się do ziół o delikatnym, korzennym smaku. Dodawana jest najczęściej do dań z kurczakiem, owocami morza , ryżem i pomidorami
Inspirację tego dania znalazłam w książce „Zdrowe dania z jednego garnka”, Reader’s Digest.