Ziemniaki na sposób francuski znalazłam w jednej z moich książek kulinarnych. Do ich przygotowania najlepsze jest masło sklarowane. Z uwagi na silną alergię Konrada na białko mleka oraz ze względu na okres jego osłabienia spowodowany odczulaniem na trawy i zboża, wolałam tym razem z masła sklarowanego zrezygnować. Użyłam olej rzepakowy, nie było już tego aromatu co z masłem ale zdrowie najważniejsze!
Smażone ziemniaki najczęściej podaję z grillowanym mięsem lub duszoną karkówką czy żeberkami.
Dziś ziemniaki wystąpią także w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty, która przez cały okres zimy króluje na naszym stole:).
Przepis na smażone ziemniaki dołączam do akcji Jego wysokość Ziemniak
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 20 gotowanie
CZAS SMAŻENIA: 30-40 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- 900 g ziemniaków (mniejszych)
- 60 g sklarowanego masła (ja użyłam olej rzepakowy)
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Zagotować wodę w dużym garnku/rondlu (dodałam do niej pół łyżeczki soli w momencie wrzenia)
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej wody
- Kiedy woda ponownie zawrze, natychmiast je odcedzić i starannie osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym
- W garnku/rondlu o grubym dnie i ze szczelną pokrywą, roztopić masło na silnym ogniu. Ja wlałam i rozgrzałam olej. Ważne, aby tłuszcz stanowił ok. 3mm warstwę (zależnie od średnicy garnka należy odlać nadmiar tłuszczu i odstawić na bok)
- Wrzucić ziemniaki i smażyć przez 4 minuty cały czas mieszając, aż będą złociste, w razie potrzeby dodać tłuszcz
- Zmniejszyć ogień, szczelnie przykryć garnek/rondel i smażyć ziemniaki przez 15-20 minut, od czasu do czasu lekko potrząsając naczyniem, aż nabiorą złocistobrązowej barwy i nakłute czubkiem noża okażą się miękkie
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, wsypać drobno pokrojoną natkę i wymieszać
- Podawać gorące z mięsem, rybą i surówkami jak kto lubi:)
Wskazówki:
Smażenie ziemniaków na maśle dodaje im aromatu. Należy użyć masła sklarowanego, ponieważ można go rozgrzać do wyższej temperatury i się nie spali. Można także zastępczo wymieszać 40g zwykłego masła z 1 łyżką oleju słonecznikowego. Olej sprawi, że można znacznie silniej podgrzać zwykłe masło.
Źródło: „Smaki świata” – Francja, B. Leblanc”, s. 183
Przepis :
Surówka z kapusty
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut + 20 gotowanie
CZAS SMAŻENIA: 30-40 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej BIO
- 1 marchew
- 1 jabłko
- 1 mała cebulka
- sól, pieprze, cukier
- oliwa z oliwek lub olej
Przygotowanie:
- Kapustę lekko opłukać, odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miski
- Marchew umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach
- Cebulę obrać, drobno pokroić
- Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na oczkach jak dla marchwi
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru
- Dodać oliwę (dodaję na oko), tak około 4 łyżek, dokładnie wymieszać, odczekać przed podaniem aby smaki się “przegryzły”
Pamiętaj:
“Kapusta zawdzięcza wiele ze swoich właściwości leczniczych dużej zawartości siarki (siarka ogrzewa, niszczy pasożyty, oczyszcza krew)… Kapusta zawiera jod i jest bogatym źródłem witaminy C (zawiera jej więcej niż pomarańcze). W formie surowej i kiszonej kapusta doskonale oczyszcza i odnawia przewód pokarmowy, poprawia florę jelitową”.
Źródło: Odżywianie dla zdrowia, P. Pitchford
W medycynie ludowej szczególnie ceniono świeży sok z kiszonej kapusty. Pito go dla wzmocnienia. Uznawano go również za skuteczny, niegroźny środek leczący robaczyce.
7 komentarzy to "Smażone Ziemniaki i Surówka z Kiszonej Kapusty"
kocie-smaki 5 marca 2012 (11:18)
w prostocie tkwi siła 🙂
Kaś 5 marca 2012 (12:46)
pycha! dziś miała taką kapustę do obiadu 🙂
Eve 5 marca 2012 (13:26)
Pysznie! Ja do takich ziemniaczków z kapustą zjadłabym łososia! Mniam!
Patyska 5 marca 2012 (13:30)
wspaniale wyglądają te ziemniaki! a ja jutro przymierzam się do zrobienia takich jak Twoje, ale dodatkowo w posypce z garam masali 😉
Mama Alergika 5 marca 2012 (17:40)
Kocie-smaki; Lubię proste dania:)
Kaś; Wiesz co dobre:)
Eve; Łosoś, pycha! ale tym razem była karkówka:)
Patyska; Dla alergików ta indyjska przyprawa? Nie boisz się?
Patyska 5 marca 2012 (17:49)
wyobraź sobie, że moi alergicy mogą curry! a garam masala jest znacznie od curry bezpieczniejsza 🙂
Mama Alergika 5 marca 2012 (18:26)
Patyska; To świetnie, masz więc szeroki wybór ziół i przypraw. Każdy alergik to indywidualista:)