Farfalle z Tuńczykiem i Pieczarkami

Danie z rybką, w sam raz na obecny piątek.

Alergia na ryby występuje dość często, na szczęście nie dotyczy to mojego alergika. Dzięki temu mam więcej możliwości na wymyślanie dań oraz mogę mu dostarczać więcej niezbędnych dla jego rozwoju składników. 
Do dania użyłam ryby z dzikiego połowu, stek tuńczyka z puszki w naturalnej zalewie, smakuje rewelacyjnie. Polecono mi go na warszawskim BioBazarze, swoją drogą to miejsce ja Wam polecam! (nie reklamuję:). 
Właścicielka portugalskiej firmy, która sprowadza te ryby do Polski zapewniła mnie o wysokiej ich jakości. Konserwantem tych ryb w puszce są sól i olej oraz oliwa w zależności od rodzaju ryby, a rodzajów jest wiele. Ryby te nie zawierają w sobie metali ciężkich co zostało potwierdzone badaniami. Jak zawsze w takiej sytuacji najlepszym testem jakości i braku chemii, jest mój syn. Wiem, jak to brzmi, ale w przypadku osoby uczulonej, najczęściej tylko metodą prób i błędów można ocenić czy coś szkodzi czy nie. Dopytałam oczywiście najpierw o wszelkie certyfikaty, żeby nie testować mojego syna nierozważnie.
Danie z tuńczykiem zrobiłam w dwóch wersjach, dla mojego Alergika i dla pozostałych w rodzinie. Starałam się jak zawsze uzyskać podobny efekt końcowy, moim zdaniem się udało.
Zerknijcie na zdjęcia; Czy dania, aż tak różnią się od siebie?
Mój mały alergik po raz kolejny, nie miał podstaw by poczuć się “wyróżnionym” przy stole:)
Zaletą tego dania, jak większości dań włoskiej kuchni makaronowej, jest obok smaku, szybkość i prostota wykonania.
Przepis dołączam do akcji Jedzmy ryby oraz Makarony świata i Owoce morza
Zapraszam i życzę Smacznego 

Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 15 minut

TRUDNOŚĆ: ŁATWE

LICZBA PORCJI: 4

Składniki:

  • 400 g farfalle (makaron kokardki) bezjajeczny
  • 200 g steku z tuńczyka w sosie własnym 
  • 5-6 małych, twardych, świeżych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • 250 ml śmietany owsianej BIO
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia ok. 5łyżek
  • 1 łyżka masła sklarowanego (można też bez masła)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:

  1. Nastawić wodę na makaron w dużym garnku, dodać do niej łyżkę oleju i pół łyżeczki soli (makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu)
  2. Makaron ugotować al dente, odcedzić
  3. W międzyczasie rozgrzać oliwę i masło na dużej patelni, dodać posiekaną drobno cebulę, zmiażdżony czosnek, smażyć na małym ogniu aż cebula będzie miękka (nie przypalić czosnku)
  4. Dodać umyte, obrane i pokrojone w talarki pieczarki i smażyć ok. 2 minuty
  5. Dodać odsączonego z naturalnego sosu tuńczyka, całość zamieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę owsianą i chwilkę podsmażyć (chwilkę ! bo śmietana owsiana stanie się zbyt wodnista)
  6. Doprawić do smaku sokiem z cytryny (ostrożnie, bo śmietana owsiana już sama nadaje lekko kwaskowy smak)
  7. Ugotowany makaron można gorący wyłożyć na talerz i polać sosem śmietanowym z tuńczykiem, ubrać natką pietruszki. Można także ugotowany wcześniej makaron przełożyć do patelni z sosem, wymieszać, podgrzać i podawać na stół przybrany natką pietruszki
Wskazówki:

W wersji dania dla nieuczulonych śmietana jest kremowa z mleka krowiego. Różnica w przygotowaniu tego dania polega na tym, że do usmażonych pieczarek najpierw wlewam śmietanę, doprawiam ją, także sokiem z cytryny i zagotowuję, następnie dodaję tuńczyka zagrzewam powoli i delikatnie mieszam.

Inspirację czerpałam z  książki Makarony, Wielka Księga Kucharska.

5 komentarzy to "Farfalle z Tuńczykiem i Pieczarkami"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.