Czy robicie kisiel samodzielnie czy wolicie ten gotowy ze sklepu?
Zrobienie tego deseru w domu, z własnych przetworów zajmuje naprawdę niewiele czasu, a mamy pewność, że uchroniliśmy się od konserwantów, barwników i aromatów.
Domowy kisiel można przygotować na bazie różnych owoców (maliny, jagody, truskawki, brzoskwinie, wiśnie). Można do tego celu wykorzystać własne soki czy kompoty.
Taki domowy, owocowy deser jest też zdrową alternatywą dla cukrowych słodkości:)
Kto raz spróbuje, nie będzie miał ochoty na torebkowy deser, zapewniam.
Polecam także wiśniowy kisiel z kulek tapioki.
Polecam i życzę Smacznego
Domowy kisiel wiśniowy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5-10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób
Składniki:
- 500 ml płynu (u mnie gęsty wiśniowy sok, rozrobiony z wodą)
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej BIO
- wiśnie w cukrze
- płatki migdałów do przybrania
Przygotowanie:
- Zmieszać sok z wiśni z przegotowaną wodą, tak aby uzyskać intensywny w smaku i kolorze „kompot”
- Zagotować ¾ „kompotu”, dodać do niego cukier
- W pozostałej ilości płynu rozpuścić mąkę ziemniaczaną
- Kiedy nasz kompot się zacznie gotować, wlewać roztwór z mąką i dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i mieszając gotować chwilkę
- Gotowy kisiel spróbować i jeśli istnieje potrzeba taki jeszcze gorący dosłodzić, wyłożyć do miseczek
- Na wierzch deseru położyć tyle owoców na ile mamy ochotę, można udekorować płatkami migdałów
- Spożywać zarówno wersję na ciepło jak i na zimno
Wskazówki:
Jeśli wolimy kisiel w wersji do picia, rzadszy należy zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej.
1 Reply to "Domowy kisiel wiśniowy"
Eve 29 lutego 2012 (22:04)
Oczywiście, że robimy;) Ja uwielbiam dodatek cytrusowych owoców do kisielu, coś wspaniałego i bez wyrzutów sumienia;)