Miałam nadzieję, że zalane sokiem duże kulki tapioki staną się podobne do tych z glonów, które znajdujemy w popularnej Bubble tea.
Niestety efektu zamierzonego nie osiągnęłam.
Dolałam więcej wody i gotowałam tapiokę do przeźroczystości kulek, większość z nich się rozpadła podczas gotowania.
Otrzymałam jednak bardzo smaczny kisiel z atrakcyjnym żelowym “kulkowym” efektem, wyczuwalnym podczas konsumpcji.
Jeśli więc zalega w waszych szafkach tapioka w kulkach i macie ochotę na kisiel, nic prostszego. Inne przepisy z tapioką także czekają na blogu.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kisiel z kulek tapioki
Czas przygotowania: 15 minut bez moczenia tapioki
Ilość: ok. 350 ml
Składniki:
- 50 g dużych kulek z tapioki
- 50 ml naturalnego soku z wiśni + 100 ml zimnej wody
- 1-2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
- 250-350 ml przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Tapiokę zalewamy zimnym sokiem z wodą, odstawiamy na 30 minut
- Namoczoną tapiokę przelewamy do rondelka, dolewamy 250 ml ciepłej wody i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut do momentu aż kulki zrobią się przeźroczyste, a kisiel zgęstnieje
- Jeśli kisiel wydaje się za gęsty dolewamy więcej ciepłej wody, mieszamy
- Doprawiamy syropem roślinnym lub cukrem do smaku
Wskazówki:
Naturalny domowy sok z wiśni potrafi być bardzo kwaśny, dosładzamy do smaku.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
No Replies to "Kisiel z kulek tapioki"