Kisiel z kulek tapioki

Miałam nadzieję, że zalane sokiem duże kulki tapioki staną się podobne do tych z glonów, które znajdujemy w popularnej Bubble tea.

Niestety efektu zamierzonego nie osiągnęłam.

Dolałam więcej wody i gotowałam tapiokę do przeźroczystości kulek, większość z nich się rozpadła podczas gotowania.

Otrzymałam jednak bardzo smaczny kisiel z atrakcyjnym żelowym “kulkowym” efektem, wyczuwalnym podczas konsumpcji.

Jeśli więc zalega w waszych szafkach tapioka w kulkach i macie ochotę na kisiel, nic prostszego. Inne przepisy z tapioką także czekają na blogu.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kisiel z kulek tapioki

Czas przygotowania: 15 minut bez moczenia tapioki

Ilość: ok. 350 ml

Składniki:

  • 50 g dużych kulek z tapioki
  • 50 ml naturalnego soku z wiśni + 100 ml zimnej wody
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
  • 250-350 ml przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Tapiokę zalewamy zimnym sokiem z wodą, odstawiamy na 30 minut
  2. Namoczoną tapiokę przelewamy do rondelka, dolewamy 250 ml ciepłej wody i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut do momentu aż kulki zrobią się przeźroczyste, a kisiel zgęstnieje
  3. Jeśli kisiel wydaje się za gęsty dolewamy więcej ciepłej wody, mieszamy
  4. Doprawiamy syropem roślinnym lub cukrem do smaku

Wskazówki:

Naturalny domowy sok z wiśni potrafi być bardzo kwaśny, dosładzamy do smaku.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

Kisiel z kulek tapioki mamaalergikagotuje.pl

No Replies to "Kisiel z kulek tapioki"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.