Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem (wegańskie)

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem to sprawdzony sposób na przemyt szpinaku w diecie mojego syna.

Sos beszamelowy z dodatkiem płatków drożdżowych wspaniale zastępuje ser żółty.

Jeśli wolicie wersję bezglutenową tego dania, wystarczy zastosować przepisy z książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót” na:

Naleśniki jaglane str. 43 i Sos beszamelowy bezglutenowy str. 209.

Na blogu znajdują się przepisy z serii Nie dla Alergika, na Naleśniki ze szpinakiem i ricottą oraz na Naleśniki z trzema serami .

Zapraszam i życzę Smacznego

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem pod beszamelem

(wegańskie)

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość: 5 szt.

Składniki:
  • 150 g mąki orkiszowej typ 500 lub 700
  • 275-300 ml mleka orkiszowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • szczypta soli morskiej
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 szalotka lub ½ czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • sok z cytryny lub limonki (można pominąć)
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy  do szpinaku

Na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki oleju roślinnego lub 2 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 125 ml mleka orkiszowego
  • 150 ml wywaru warzywnego (ostatecznie z kostki BIO)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • ¼  łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek do pieczenia, mieszamy
  2. Dolewamy mleko o temperaturze pokojowej, miksujemy na gładkie ciasto odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło
  3. Rozgrzewamy patelnię wraz z odrobiną oleju, nalewamy porcję ciasta, naleśniki smażymy z obu stron
  4. Szpinak myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków
  5. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, szklimy drobno pokrojoną szalotkę i zmiażdżony ząbek czosnku, dodajemy szpinak (jeśli liście są duże rwiemy je na mniejsze kawałki), skrapiamy szpinak sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, smażymy tylko chwilę do momentu aż liście zmiękną lecz nadal będą intensywnie zielone
  6. Naleśniki napełniamy farszem szpinakowym, zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt
  7. Robimy sos beszamelowy: Olej lub masło klarowane rozgrzewamy w małym rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy równomiernie lekko podsmażamy, dolewamy gorący wywar warzywny połączony z mlekiem i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy gałkę muszkatołową, sos gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut stale mieszając. Jeśli sos wydaje się nam za gęsty dolewamy trochę przegotowanej wody lub wywaru. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy płatki drożdżowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie sosem beszamelowym, piekarnik rozgrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem
  9. Na dno naczynia nakładamy porcję sosu beszamelowego, układamy naleśniki, polewamy je sosem beszamelowym, wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy ok. 20 minut
  10. Podajemy od razu na ciepło

Wskazówki: Jeśli soja jest dozwolona w diecie, do farszu ze szpinaku możemy dodać naturalne tofu, wcześniej rozdrobnione.

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem

Fot. Katarzyna Jankowska

Przed upieczeniem:

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem (wegańskie)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.