Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem to sprawdzony sposób na przemyt szpinaku w diecie mojego syna.
Sos beszamelowy z dodatkiem płatków drożdżowych wspaniale zastępuje ser żółty.
Jeśli wolicie wersję bezglutenową tego dania, wystarczy zastosować przepisy z książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót” na:
Naleśniki jaglane str. 43 i Sos beszamelowy bezglutenowy str. 209.
Na blogu znajdują się przepisy z serii Nie dla Alergika, na Naleśniki ze szpinakiem i ricottą oraz na Naleśniki z trzema serami .
Zapraszam i życzę Smacznego
Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem pod beszamelem
(wegańskie)
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 5 szt.
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej typ 500 lub 700
- 275-300 ml mleka orkiszowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- szczypta soli morskiej
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 szalotka lub ½ czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- sok z cytryny lub limonki (można pominąć)
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy do szpinaku
Na sos beszamelowy:
- 3 łyżki oleju roślinnego lub 2 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan)
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej (typ 500)
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 125 ml mleka orkiszowego
- 150 ml wywaru warzywnego (ostatecznie z kostki BIO)
- sól morska i świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, proszek do pieczenia, mieszamy
- Dolewamy mleko o temperaturze pokojowej, miksujemy na gładkie ciasto odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło
- Rozgrzewamy patelnię wraz z odrobiną oleju, nalewamy porcję ciasta, naleśniki smażymy z obu stron
- Szpinak myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, szklimy drobno pokrojoną szalotkę i zmiażdżony ząbek czosnku, dodajemy szpinak (jeśli liście są duże rwiemy je na mniejsze kawałki), skrapiamy szpinak sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą do smaku, smażymy tylko chwilę do momentu aż liście zmiękną lecz nadal będą intensywnie zielone
- Naleśniki napełniamy farszem szpinakowym, zawijamy w rulon lub składamy w trójkąt
- Robimy sos beszamelowy: Olej lub masło klarowane rozgrzewamy w małym rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy równomiernie lekko podsmażamy, dolewamy gorący wywar warzywny połączony z mlekiem i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy gałkę muszkatołową, sos gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut stale mieszając. Jeśli sos wydaje się nam za gęsty dolewamy trochę przegotowanej wody lub wywaru. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy płatki drożdżowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie sosem beszamelowym, piekarnik rozgrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem
- Na dno naczynia nakładamy porcję sosu beszamelowego, układamy naleśniki, polewamy je sosem beszamelowym, wkładamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy ok. 20 minut
- Podajemy od razu na ciepło
Wskazówki: Jeśli soja jest dozwolona w diecie, do farszu ze szpinaku możemy dodać naturalne tofu, wcześniej rozdrobnione.
Przed upieczeniem:
No Replies to "Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem (wegańskie)"