Racuchy drożdżowe z pomarańczami

W okresie zimowym, sycylijskie pomarańcze często goszczą w naszym domu, ekologiczne i słodkie.

Mój alergik nie ma uczulenia na cytrusy, ale podaję mu je w niedużych ilościach i niezbyt często.

Mimo, że to ekologiczne owoce i tak przed ich obraniem, dokładnie je szoruję pod bardzo ciepłą wodą.

Uważam, że najczęściej uczulają pestycydy, którymi większość cytrusów jest spryskana, a nie same owoce. Gruba skórka owoców poniekąd je chroni, ale żeby mieć pewność, że to nie cytrusy uczulają, a chemia, próbę należy wykonać właśnie na ekologicznych owocach.

Oczywiście cytrusy są zaliczane do alergenów i mogą wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny. Najczęściej jednak dają objawy mrowienia w ustach, puchnięcia ust czy języka, czasem duszności, które mijają po odstawieniu alergenu.

Najbardziej uczulają pomarańcze. Reakcja na cytrusy może pojawić się nagle, także w dorosłym wieku.

Dziś Walentynki święto zakochanych, więc w pewnym sensie zobowiązuje także na talerzu:)

Na obiad przygotowałam racuchy drożdżowe, właśnie z pomarańczami.

Efekt smakowy i wizualny wspaniały!

Na blogu znajduje się więcej przepisów na racuchy oraz na bliny w wersji bezglutenowej.

Zapraszam także po walentynkowe słodkości.

Przepisy na różne wypieki oraz inne dania tradycyjnej kuchni polskiej znajdziesz w książkach z serii Mama Alergika Gotuje.

Zapraszam i życzę Smacznego

Racuchy drożdżowe z pomarańczami

 (wegańskie)

  Czas przygotowania: 25 minut + ok. 1 godziny na wyrośnięcie Ilość: 6-8 szt. Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej typ 500
  • 225 ml ciepłego mleka orkiszowego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 10 g świeżych drożdży
  • szczypta soli morskiej
  • syrop klonowy do polania (można pominąć)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 słodkie pomarańcze

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy posypujemy cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego mleka roślinnego, mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce
  2. Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn, pozostałe ciepłe mleko i sól miksujemy przez kilka minut
  3. Ciasto w misce przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  4. Pomarańcze dokładnie szorujemy, obieramy ze skórki, kroimy w talarki o ok. 7 mm grubości
  5. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy olej i porcjami nakładamy wyrośnięte ciasto
  6. Smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony, gdy racuchy zaczną się rumienić od spodu, na górnej części placka układamy talarek pomarańczy, przewracamy placek na drugą stronę, dosmażamy część z owocem
  7. Podajemy gorące, polane syropem klonowym

Wskazówki: Jeśli ciasto na racuchy wydaje się za gęste i nie daje się miksować należy dolać więcej ciepłego mleka lub ciepłej wody. Żeby owoce nie przypaliły się podczas smażenia dolewamy trochę więcej oleju.

Małym dzieciom poniżej 1. roku życia racuchy najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej i podawać tylko okazjonalnie.

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.

racuchy drożdżowe z pomarańczami mamaalergikagotuje.pl

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Racuchy drożdżowe z pomarańczami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.