Brukselka na ciepło

Brukselka powstała prawdopodobnie ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. I choćby z tego powodu, że jest krewną jarmużu musi być zdrowa. Jest źródłem witamin A,B,C i K. Zawiera silne przeciwutleniacze, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.

Wiele osób nie lubi jej za specyficzny zapach i lekko gorzkawy posmak. Mój alergik woli bardziej brukselkę od zwykłej kapusty.

Gotując ją z dodatkiem mleka roślinnego sprawimy, że będzie o wiele smaczniejsza.

Zapraszam i życzę Smacznego

Bruksela na ciepło

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • mała zielona brukselka (u mnie ok. 300 g)
  • mleko roślinne + woda
  •  ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy
  2. Wodę z mlekiem w proporcjach (1 porcja mleka + 2 porcje wody) zagotowujemy, dodajemy sól i umytą brukselkę
  3. Gotujemy na średnim ogniu przez około 8-10 minut
  4. Ugotowaną al’dente brukselkę przelewamy zimną wodą, żeby zachowała swój zielony kolor
  5. Podajemy na przykład z przyrumienioną bułeczką tartą lub dla osób na diecie bezglutenowej z oliwą i płatkami drożdżowymi

Wskazówki:

Wybieramy zielone i jędrne (nie żółte, nie sczerniałe lub zwiędnięte) małe główki warzywa.

Osoby na diecie bezglutenowej dodają mleko roślinne bezglutenowe np. ryżowe, owsiane czy z komosy ryżowej (quinoa).

 

brukselka na ciepło mamaalergikagotuje.pl

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Brukselka na ciepło"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.