Brukselka powstała prawdopodobnie ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. I choćby z tego powodu, że jest krewną jarmużu musi być zdrowa. Jest źródłem witamin A,B,C i K. Zawiera silne przeciwutleniacze, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.
Wiele osób nie lubi jej za specyficzny zapach i lekko gorzkawy posmak. Mój alergik woli bardziej brukselkę od zwykłej kapusty.
Gotując ją z dodatkiem mleka roślinnego sprawimy, że będzie o wiele smaczniejsza.
Zapraszam i życzę Smacznego
Bruksela na ciepło
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2-3 porcje
Składniki:
- mała zielona brukselka (u mnie ok. 300 g)
- mleko roślinne + woda
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Brukselkę oczyszczamy z zewnętrznych liści, płuczemy
- Wodę z mlekiem w proporcjach (1 porcja mleka + 2 porcje wody) zagotowujemy, dodajemy sól i umytą brukselkę
- Gotujemy na średnim ogniu przez około 8-10 minut
- Ugotowaną al’dente brukselkę przelewamy zimną wodą, żeby zachowała swój zielony kolor
- Podajemy na przykład z przyrumienioną bułeczką tartą lub dla osób na diecie bezglutenowej z oliwą i płatkami drożdżowymi
Wskazówki:
Wybieramy zielone i jędrne (nie żółte, nie sczerniałe lub zwiędnięte) małe główki warzywa.
Osoby na diecie bezglutenowej dodają mleko roślinne bezglutenowe np. ryżowe, owsiane czy z komosy ryżowej (quinoa).
No Replies to "Brukselka na ciepło"