Kiedy tylko mam wolny wieczór włączam Kuchnię + i oglądam wybrane programy kulinarne.
Właśnie podczas jednego z nich wypatrzyłam pomysł na sałatkę z jarmużem.
Obecnie prawie w każdym programie kulinarnych króluje jarmuż. I bardzo dobrze, im więcej pomysłów na jego wykorzystanie tym lepiej.
Jarmuż jest bogaty w wapń, żelazo, potas, zawiera witaminę C i K, ma właściwości przeciwnowotworowe.
Sałatka dla mojego alergika nie zawierała pasty sezamowej, z dodatkiem oliwy, skropiona sokiem z cytryny, także smakowała wyśmienicie.
Polecam tę sałatkę także dla studentów. Kilka minut i kolacja gotowa. Można ją podać dodatkowo z grzankami.
Jeśli nie macie ugotowanej ciecierzycy, możecie użyć takiej z zalewy w puszce czy słoiku.
Zamiast ciecierzycy można dodać gotowy hummus rozcieńczony wodą, oliwą i sokiem z cytryny.
Więcej dań dla studenta znajduje się w kategorii dla studenta:)
Zapraszam i życzę Smacznego
Sałatka z jarmużu i ciecierzycy
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańska)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- ok. 250 g świeżego jarmużu
- 2 szalotki lub 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 100 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki tahini – pasty sezamowej (można pominąć)
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę i ząbek czosnku, szklimy, dodajemy pokrojone w mniejsze części liście jarmużu (bez twardych części), mieszamy, solimy, smażymy 2 minuty, aż liście lekko zmiękną
- Dodajemy ugotowaną ciecierzycę, mieszamy, zestawiamy z ognia, przykrywamy
- Pastę sezamową mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą do smaku
- Ciepłą sałatkę wykładamy na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, doprawiamy solą lub polewamy przygotowanym sosem z tahini
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
1 Reply to "Sałatka z jarmużu i ciecierzycy"
Jarmuż – wielka siła w zielonych liściach! Sprawdź dlaczego warto go jeść w ciąży | Mumciuch.pl Piszemy dla ciebie mamo 14 lutego 2017 (11:00)
[…] Sałatka z jarmużem i soczewicą by Mamaalergikagotuje.pl Przepis znajdziesz tutaj […]