Komosa ryżowa ze szpinakiem i białą marchwią

image_pdfPobierz PDF

Odwiedziłam sklep Kooperatywa Dobrze i zakupiłam między innymi białą marchew. Byłam ciekawa jak ta dzika odmiana marchwi sprawdzi się w kuchni. W smaku wydaje się być delikatniejsza.

Białą marchew wykorzystałam do przygotowania dania dla Biegacza.

Oczywiście moja potrawa sprawdzi się także w diecie alergika (jeśli nie ma uczulenia na marchew).

Marchew możemy zastąpić na przykład pasternakiem, dynią czy cukinią. Wystarczy tylko przyciąć warzywa w cieniutkie paski.

Zamiast szpinaku możemy zastosować jarmuż lub boćwinę.

Nasiona pinii możemy zastąpić uprażonymi nasionami słonecznika czy pestkami dyni.

Zapraszam i życzę Smacznego

Komosa ryżowa ze szpinakiem i białą marchwią 

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)

Czas przygotowania: 25 minut

Ilość: ok. 350 g

Składniki:

  • 150 g białej komosy ryżowej (quinoa) +150 ml wody
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 biała marchew lub pasternak
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru
  • sok z cytryny do smaku
  • starta skórka z cytryny (można pominąć)
  • świeże zioła np. oregano, tymianek, bazylia
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

  1. Komosę ryżową dokładnie płuczemy (dwu-trzykrotnie), zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem do momentu aż cała woda wsiąknie w nasiona
  2. Szpinak myjemy, oczyszczamy z twardych łodyżek, osuszamy
  3. Marchew myjemy, obieramy, przy pomocy obieraczki do warzyw, kroimy w cieniutkie paski
  4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wstążki marchwi, podsmażamy je na średnim ogniu przez minutę, dodajemy szpinak, skrapiamy go sokiem z cytryny, smażymy chwilę, do momentu aż lekko zmięknie
  5. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, starty imbir, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
  6. Posypujemy świeżo uprażonymi nasionami pinioli i opcjonalnie startą skórką cytryny i świeżymi ziołami, podajemy na ciepło

 

Komosa ryżowa ze szpinakiem mamaalergikagotuje.pl

Fot. Katarzyna Jankowska

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Komosa ryżowa ze szpinakiem i białą marchwią"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.