Odwiedziłam sklep Kooperatywa Dobrze i zakupiłam między innymi białą marchew. Byłam ciekawa jak ta dzika odmiana marchwi sprawdzi się w kuchni. W smaku wydaje się być delikatniejsza.
Białą marchew wykorzystałam do przygotowania dania dla Biegacza.
Oczywiście moja potrawa sprawdzi się także w diecie alergika (jeśli nie ma uczulenia na marchew).
Marchew możemy zastąpić na przykład pasternakiem, dynią czy cukinią. Wystarczy tylko przyciąć warzywa w cieniutkie paski.
Zamiast szpinaku możemy zastosować jarmuż lub boćwinę.
Nasiona pinii możemy zastąpić uprażonymi nasionami słonecznika czy pestkami dyni.
Zapraszam i życzę Smacznego
Komosa ryżowa ze szpinakiem i białą marchwią
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość: ok. 350 g
Składniki:
- 150 g białej komosy ryżowej (quinoa) +150 ml wody
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 biała marchew lub pasternak
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki świeżego imbiru
- sok z cytryny do smaku
- starta skórka z cytryny (można pominąć)
- świeże zioła np. oregano, tymianek, bazylia
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
Przygotowanie:
- Komosę ryżową dokładnie płuczemy (dwu-trzykrotnie), zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem do momentu aż cała woda wsiąknie w nasiona
- Szpinak myjemy, oczyszczamy z twardych łodyżek, osuszamy
- Marchew myjemy, obieramy, przy pomocy obieraczki do warzyw, kroimy w cieniutkie paski
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wstążki marchwi, podsmażamy je na średnim ogniu przez minutę, dodajemy szpinak, skrapiamy go sokiem z cytryny, smażymy chwilę, do momentu aż lekko zmięknie
- Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, starty imbir, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
- Posypujemy świeżo uprażonymi nasionami pinioli i opcjonalnie startą skórką cytryny i świeżymi ziołami, podajemy na ciepło
No Replies to "Komosa ryżowa ze szpinakiem i białą marchwią"