Przepisów na różne wersje hummusu jest bardzo wiele. Zrobiłam hummus podstawowy. Tym razem przez przeoczenie zakupiłam ciemną, gotową pastę tahini. Wam polecam jasną wersję tej pasty. Czekam z utęsknieniem na świeże warzywa, które będzie można zanurzyć w hummusie i zajadać ze smakiem.
Tymczasem podjadałam z awokado i z suszonymi pomidorami oraz razowym chlebem. Pamiętajcie, że sezam także często uczula, reaguje krzyżowo przy uczuleniu na musztardę i orzechy. Mój syn niestety nie może go jeść, ale reszta rodziny zajadała ze smakiem.
Na temat alergii na sezam przeczytasz w tym wpisie. Podpowiadam także, czym zastąpić ten wartościowy produkt bogaty w wapń.
Zapraszam i życzę Smacznego
Hummus podstawowy
Czas przygotowania: 15 minut bez gotowania ciecierzycy
Ilość: ok. 250 ml
Składniki:
(miarka to kubek 250 ml)
- ¾ miarki pasty tahini (u mnie ciemna), można dodać mniej
- 1 miarka ugotowanej i obranej ze skórki ciecierzycy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól morska do smaku
- ½ miarki zimnej wody (dolewać stopniowo), w razie konieczności zwiększyć ilość
- 3-4 ząbki czosnku zmiażdżonego
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek do podania
- świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, natka pietruszki czy jarmuż jako dodatki smakowe
Przygotowanie:
- Ciecierzycę moczymy przez noc, wylewamy wodę w której się moczyła, płuczemy, zalewamy nową wodą, gotujemy do miękkości, solimy pod koniec gotowania
- Następnie jeszcze ciepłą ciecierzycę obieramy ze skórki (bardzo łatwo schodzi)
- Potem umieszczamy w blenderze ciecierzycę, pastę tahini, zmiażdżone ząbki czosnku, część wody i sok z cytryny
- Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy kolejną porcję zimnej wody)
- Na koniec całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, można słodką papryką
- Hummus podajemy z oliwą z oliwek, oprószony jarmużem lub natką pietruszki, do warzyw, do chleba
Fot. Katarzyna Jankowska
4 komentarze to "Hummus Podstawowy"
Marta Stankiewicz 14 marca 2014 (23:21)
Mam dwa pytania: 1. pastę tahini można zrobić samemu z łuskanego sezamu… czy te kupne mają jakiś tajemniczy składnik? 2. Dlaczego obierasz ciecierzycę? Ja nie obierałam, a humus wyszedł gładki. Czy jest jakiś powód “smakowy”? Marta S.
Katarzyna Jankowska 15 marca 2014 (08:28)
Można zrobić samemu pastę tahini, miałam pod ręką więc wykorzystałam. Oczywiście nie jest konieczne obieranie ziaren ciecierzycy, moim zdaniem jest bardziej kremowa bez skórek, a ściągnięcie ich to chwila:)
Dorota Jastrząbek 12 grudnia 2017 (09:21)
Czy konieczna jest cytryna? Czym można ją zastąpić?
Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2017 (22:40)
sok z cytryny nadaje lepszy smak ale można go pominąć, może kilka kropel octu jabłkowego czy winegret też wyostrzy smak ale to już indywidualna kwestia