Hummus Podstawowy

Przepisów na różne wersje hummusu jest bardzo wiele. Zrobiłam hummus podstawowy. Tym razem przez przeoczenie zakupiłam ciemną, gotową pastę tahini. Wam polecam jasną wersję tej pasty. Czekam z utęsknieniem na świeże warzywa, które będzie można zanurzyć w hummusie i zajadać ze smakiem.

Tymczasem podjadałam z awokado i  z suszonymi pomidorami oraz razowym chlebem. Pamiętajcie, że sezam także często uczula, reaguje krzyżowo przy uczuleniu na musztardę i orzechy. Mój syn niestety nie może go jeść, ale reszta rodziny zajadała ze smakiem.

Na temat alergii na sezam przeczytasz w tym wpisie. Podpowiadam także, czym zastąpić ten wartościowy produkt bogaty w wapń.

Zapraszam i życzę Smacznego

Hummus podstawowy

Czas przygotowania: 15 minut bez gotowania ciecierzycy

Ilość: ok. 250 ml

Składniki:

(miarka to kubek 250 ml)

  • ¾ miarki pasty tahini (u mnie ciemna), można dodać mniej
  • 1 miarka ugotowanej i obranej ze skórki ciecierzycy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól morska do smaku
  • ½ miarki zimnej wody (dolewać stopniowo), w razie konieczności zwiększyć ilość
  • 3-4 ząbki czosnku zmiażdżonego
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek do podania
  • świeżo zmielony pieprz, słodka papryka, natka pietruszki czy jarmuż jako dodatki smakowe

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę moczymy przez noc, wylewamy wodę w której się moczyła, płuczemy, zalewamy nową wodą, gotujemy do miękkości, solimy pod koniec gotowania
  2. Następnie jeszcze ciepłą ciecierzycę obieramy ze skórki (bardzo łatwo schodzi)
  3. Potem umieszczamy w blenderze ciecierzycę, pastę tahini, zmiażdżone ząbki czosnku, część wody i sok z cytryny
  4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jeśli pasta wydaje się za gęsta dodajemy kolejną porcję zimnej wody)
  5. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, można słodką papryką
  6. Hummus podajemy z oliwą z oliwek, oprószony jarmużem lub natką pietruszki, do warzyw, do chleba

hummus podstawowy mamaalergikagotuje.pl
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Hummus Podstawowy"

  • comment-avatar
    Marta Stankiewicz 14 marca 2014 (23:21)

    Mam dwa pytania: 1. pastę tahini można zrobić samemu z łuskanego sezamu… czy te kupne mają jakiś tajemniczy składnik? 2. Dlaczego obierasz ciecierzycę? Ja nie obierałam, a humus wyszedł gładki. Czy jest jakiś powód “smakowy”? Marta S.

  • comment-avatar
    Katarzyna Jankowska 15 marca 2014 (08:28)

    Można zrobić samemu pastę tahini, miałam pod ręką więc wykorzystałam. Oczywiście nie jest konieczne obieranie ziaren ciecierzycy, moim zdaniem jest bardziej kremowa bez skórek, a ściągnięcie ich to chwila:)

  • comment-avatar
    Dorota Jastrząbek 12 grudnia 2017 (09:21)

    Czy konieczna jest cytryna? Czym można ją zastąpić?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 12 grudnia 2017 (22:40)

      sok z cytryny nadaje lepszy smak ale można go pominąć, może kilka kropel octu jabłkowego czy winegret też wyostrzy smak ale to już indywidualna kwestia

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.