Sezam włączony do grupy największych alergenów!
Izba Reprezentantów Stanów Zjednoczonych dnia 14. kwietnia br. uchwaliła nową ustawę o bezpieczeństwie, leczeniu, edukacji i badaniach w alergiach pokarmowych. Dokument ten uznaje się za bardzo ważny akt prawny, ponieważ wprowadza w Stanach Zjednoczonych obowiązek informowania na opakowaniach o alergenie, jakim jest sezam. Nakłada też na Sekretarza Zdrowia i Opieki Społecznej obowiązek regularnego przeglądu obiecujących metod leczenia i badań nad alergią pokarmową.
Jednoczenie, sezam został włączony jako dziewiąty do grupy największych alergenów spożywczych, o którym producenci żywności powinni ostrzegać osoby z alergiami pokarmowymi. Umieszczenia odpowiedniej informacji wymaga Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA).
Mamy więc już nie Wielką ósemkę alergenów, a Wielką Dziewiątkę Alergenów.
Zaliczamy do niej:
- mleko krowie
- jaja
- ryby
- skorupiaki, mięczaki
- orzechy
- orzechy arachidowe
- soja
- pszenica
- sezam
Specjaliści podkreślają, że ustawa ta przyniesie korzyści 85 milionom Amerykanów dotkniętych alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi, z których 32 miliony wykazuje reakcje potencjalnie zagrażające życiu, takie jak na przykład anafilaksja.
Samą alergię na sezam stwierdza się u 1,6 miliona Amerykanów. W Europie ilość ta może wynosić nawet 3,7 milionów osób, a w Polsce około 190 tysięcy osób.
Sezam jest często używanym składnikiem, jednak do tej pory na etykietach w Stanach Zjednoczonych mógł być oznaczany jako naturalne przyprawy czy naturalne aromaty. W tej sytuacji osoby, dla których sezam jest alergenem o potencjalnym działaniu zagrażającym życiu, nie mogły mieć pewności dotyczącej bezpieczeństwa produktów dostępnych na amerykańskim rynku.
Alergia na sezam i znakowanie alergenów w Europie
Szacuje się, że zaledwie do 2025 roku co drugi Europejczyk będzie cierpiał na przynajmniej jeden typ alergii.
W krajach Unii Europejskiej już od 2011 roku istnieje obowiązek znakowania konkretnych alergenów spożywczych. Pomimo faktu, że każdy produkt może być alergenem w zależności od indywidualnych uwarunkowań, to jednak 14 grup produktów zostało uznanych za najbardziej alergenne i właśnie w stosunku do nich konieczne jest znakowanie.
Należą do nich:
- zboża zawierające gluten,
- skorupiaki i produkty pochodne,
- jaja i produkty pochodne,
- ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem niektórych produktów zawierających żelatynę rybną,
- orzeszki ziemne i produkty pochodne,
- soja i produkty pochodne, z wyjątkiem całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
- mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych oraz laktitolu,
- orzechy, w tym migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia,
- seler i produkty pochodne,
- gorczyca i produkty pochodne,
- nasiona sezamu i produkty pochodne,
- dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej określonych wartości,
- łubin i produkty pochodne
- mięczaki i produkty pochodne
Pisałam o tym w książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”
Właściwości sezamu
Sezam dostarcza wielu ważnych składników odżywczych. Ziarna sezamu niełuskanego zawierają aż 1160 mg wapnia w 100 g – niemal 10 razy więcej niż 100 ml mleka!
Z alergią na sezam może być powiązana także alergia na orzechy. Aż 25% osób uczulonych na orzechy wykazuje alergię także na ziarna sezamu.
Większość białek obecnych w nasionach sezamu to białka zapasowe. Główny alergen sezamu Ses i 1 jest termostabilny, oporny na działanie wysokich temperatur.
Olej sezamowy jest często ukrytym alergenem w pokarmach, dodatkowo używany jest też do produkcji kosmetyków np. kremów, maści oraz w przemyśle farmaceutycznym.
W przypadku alergii na wiele produktów spożywczych lub jednoczesnych alergii krzyżowych, warto uwzględnić w diecie alergika inne źródła wapnia. Tabele z zamiennikami bogatymi w wapń, a także źródła żelaza i magnezu znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót.
Nowości u MAG
Nawiązałam współpracę z międzynarodową organizacją INUNIMAI, która prowadzi działalność naukową i dydaktyczną wśród lekarzy i pacjentów w wielu krajach Europy i świata. Jest to międzynarodowa sieć uniwersytetów medycznych i wydziałów podyplomowych studiów medycznych w dziedzinie Alergologii Molekularnej i Immunologii pod patronatem Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu.
Razem przygotujemy kilka ciekawych projektów. Pojawią się nowe treści i webinary. Będę o tym informować na bieżąco
Jako pierwsi o nowościach dowiadują się zawsze studenci Akademii MAG!
Dlatego niezmiennie zachęcam rodziców alergików do dołączenia do Akademii MAG. Wystarczy zapisać się na Newsletter MAG a w każdy poniedziałek i czwartek na skrzynkę pocztową trafi ogromna dawka wiedzy.
Wystarczy, że zostawisz swój adres email i potwierdzisz zapis na Newsletter MAG, a życie z alergią stanie się bardziej przyjazne.
Więcej na temat Akademii MAG przeczytasz TUTAJ.
1 Reply to "Alergia na sezam"
Kasia 26 października 2023 (04:45)
Dziękuję za tak wartościowy wpis. Bardzo mi Pani pomogła. ❤️