Każdego roku amerykańska agencja Enviromental Working Group (EWG) publikuje przewodnik „Zakupy bez pestycydów”. Zamieszcza w nim warzywa i owoce o największej i najmniejszej zawartości substancji chemicznych. To właśnie tzw. brudna 12 i czysta 15.
Lista „brudnej dwunastki” na 2021 rok nie zmieniła się wiele od ostatnich 5 lat. Temat ten poruszałam w książce „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
Znajdziesz w niej przede wszystkim 60 przepisów na wiosnę i lato, ale także obszerny materiał na temat pylenia brzozy i traw, racjonalnego odżywiania dzieci, usuwania pestycydów domowym sposobem oraz wiersze i ilustracje dla dzieci.
Brudna 12
Obecnie wśród tych najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców znalazły się:
- truskawki,
- szpinak,
- jarmuż i kapusta galicyjska,
- nektarynki,
- jabłka,
- winogrona,
- wiśnie,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- papryka,
- seler,
- i pomidory.
Zniknęły z niej ogórki, groch i ziemniaki, pojawiły się natomiast jarmuż i kapusta, wiśnie i gruszki.
Czysta 15
Do grupy warzyw i owoców o najmniejszej zawartości substancji chemicznych można zaliczyć natomiast:
- awokado,
- kukurydzę,
- ananasy,
- cebulę,
- papaję,
- słodki zielony groszek,
- bakłażan,
- szparagi,
- brokuły,
- białą kapustę,
- kiwi,
- kalafiory,
- pieczarki,
- oraz melony cukrowe i kantalupy.
Nowością na tej liście są przede wszystkim brokuły i pieczarki.
Brudna 12 – czy jeść takie produkty?
Kwiecień przynosi nam wiele nowych sezonowych produktów, zwróć uwagę na ich pochodzenie. Kupując warzywa i owoce z puli brudnej dwunastki, staraj się wybierać produkty ekologiczne lub ze sprawdzonych źródeł, np. od lokalnych rolników.
Zapraszam do Sklepu MAG!
No Replies to "Brudna 12 i czysta 15. Zakupy bez pestycydów"