Bliny bezglutenowe

image_pdfPobierz PDF

Wyczarowałam wczoraj bliny bezglutenowe, wegańskie nie do końca gryczane, ponieważ grykę dla złamania smaku połączyłam z mąką z ciecierzycy.

Oczywiście możemy je zrobić wyłącznie na mące gryczanej lub w przypadku tolerancji glutenu, połączyć z orkiszową.

Użyłam drożdży instant ponieważ okazało się, że tylko takie posiadam w kuchni.

Jestem zwolenniczką świeżych drożdży, ale jak widać instant też się sprawdzają i dodatkowo mniej z nimi pracy.

 

Bliny możemy podawać zarówno z łososiem i koperkiem (wtedy nie będą już wegańskie) oraz z roślinnymi dipami, pastami czy hummusami.

W wersji na słodko sprawdzą się z dżemem śliwkowym lub wiśniowym.

 

Moja pasta z avocado i suszonymi pomidorami wspaniale się sprawdziła jako dodatek do tego dania. Wzbogaciła placuszki o bardziej wyrazisty smak. Przepis na pastę już jutro na blogu.

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Bliny gryczane

(wegańskie, bezglutenowe)

 

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość: 12-15 szt.

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego
  • 50 g złocistego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • pieprz (u mnie syczuański) do smaku
  • 500 ml mleka ryżowego lub jaglanego
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • olej z pestek winogron do smażenia

dodatkowo:

  • łosoś wędzony z koperkiem i gęstą śmietaną owsianą
  • pasta z avocado i suszonymi pomidorami 

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy umieszczamy w misce, dodajemy świeżo zmielone siemię lniane, drożdże instant i cukier
  2. Mleko wraz z olejem podgrzewamy
  3. Ciepłe mleko wlewamy do mąki, miksujemy na małych obrotach przez 3-5 minut wtłaczając powietrze w ciasto
  4. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia
  5. Placuszki smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju
  6. Podajemy z pastą z avocado, z dżemem lub innymi dodatkami

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

2 komentarze to "Bliny bezglutenowe"

  • comment-avatar
    WhitePointeShoes 19 września 2014 (14:40)

    Fantastyczny blog! Zdrowa kuchnia wymaga wiele kombinowania, przepis są trudno dostępna, a tu tyle pysznych rzeczy w jednym miejscu! Jestem szczęśliwa i będę częstym gościem:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 19 września 2014 (16:41)

      Bardzo się cieszę, zapraszam. U nas zdrowie na pierwszym miejscu:)

Leave a reply

Your email address will not be published.