Wyczarowałam wczoraj bliny bezglutenowe, wegańskie nie do końca gryczane, ponieważ grykę dla złamania smaku połączyłam z mąką z ciecierzycy.
Oczywiście możemy je zrobić wyłącznie na mące gryczanej lub w przypadku tolerancji glutenu, połączyć z orkiszową.
Użyłam drożdży instant ponieważ okazało się, że tylko takie posiadam w kuchni.
Jestem zwolenniczką świeżych drożdży, ale jak widać instant też się sprawdzają i dodatkowo mniej z nimi pracy.
Bliny możemy podawać zarówno z łososiem i koperkiem (wtedy nie będą już wegańskie) oraz z roślinnymi dipami, pastami czy hummusami.
W wersji na słodko sprawdzą się z dżemem śliwkowym lub wiśniowym.
Moja pasta z avocado i suszonymi pomidorami wspaniale się sprawdziła jako dodatek do tego dania. Wzbogaciła placuszki o bardziej wyrazisty smak. Przepis na pastę już jutro na blogu.
Zapraszam i życzę Smacznego
Bliny bezglutenowe gryczane
(wegańskie, bezglutenowe)
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość: 12-15 szt.
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego
- 50 g złocistego siemienia lnianego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- pieprz (u mnie syczuański) do smaku
- 500 ml mleka ryżowego lub jaglanego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- olej z pestek winogron do smażenia
dodatkowo:
- łosoś wędzony z koperkiem i gęstą śmietaną owsianą
- pasta z avocado i suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
- Mąki przesiewamy umieszczamy w misce, dodajemy świeżo zmielone siemię lniane, drożdże instant i cukier
- Mleko wraz z olejem podgrzewamy
- Ciepłe mleko wlewamy do mąki, miksujemy na małych obrotach przez 3-5 minut wtłaczając powietrze w ciasto
- Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia
- Placuszki smażymy z obu stron na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju
- Podajemy z pastą z avocado, z dżemem lub innymi dodatkami
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
2 komentarze to "Bliny bezglutenowe"
WhitePointeShoes 19 września 2014 (14:40)
Fantastyczny blog! Zdrowa kuchnia wymaga wiele kombinowania, przepis są trudno dostępna, a tu tyle pysznych rzeczy w jednym miejscu! Jestem szczęśliwa i będę częstym gościem:)
Katarzyna Jankowska 19 września 2014 (16:41)
Bardzo się cieszę, zapraszam. U nas zdrowie na pierwszym miejscu:)