Chia z karobem to wyśmienity deser dla odważnych.
Ostatnio desery z chia stały się popularne już nie tylko wśród biegaczy. Mam nadzieję, że to nie kwestia mody ale świadomość wartości odżywczych tych małych ziarenek.
Na co dzień przygotowuję chia z wodą i sokiem z cytryny. Serwuję go sobie i mojemu alergikowi przed każdym treningiem.
Poprzez dodanie melasy z chleba świętojańskiego deser jest wzbogacony o magnez, żelazo i wapń, staje się więc idealny dla biegacza i małego sportowca. Smakuje karmelowo.
Można go przygotować na bazie mleka kokosowego czy orzechowego. Z uwagi na alergie na orzechowe składniki my raczymy się mlekiem jaglanym lub z quinoa.
Na blogu znajduje się więcej dań z użyciem chia.
O właściwościach chia pisałam TUTAJ
Zapraszam i życzę Smacznego
Deser chia z karobem
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Składniki:
- 5-6 łyżeczek chia
- 2 łyżki melasy karobowej
- 200 ml mleka jaglanego
Przygotowanie:
- Ziarna chia zalewamy mlekiem i melasą z chleba świętojańskiego, mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki
- Przed podaniem ponownie mieszamy, możemy dodać ulubione owoce, wyjadamy łyżeczką
2 komentarze to "Deser chia z karobem"
ugotowani.tv 1 grudnia 2014 (13:30)
uwielbiam 🙂 a najlepsze w chia jest ich przygotowanie a właściwie jego brak 🙂 pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 1 grudnia 2014 (18:55)
Tak, ja zalewam rano nawet wodą dodaję sok z cytryny, wypijam i biegnę:)