Deser chia z karobem

Chia z karobem to wyśmienity deser dla odważnych.

Ostatnio desery z chia stały się popularne już nie tylko wśród biegaczy. Mam nadzieję, że to nie kwestia mody ale świadomość wartości odżywczych tych małych ziarenek.

Na co dzień przygotowuję chia z wodą i sokiem z cytryny. Serwuję go sobie i mojemu alergikowi przed każdym treningiem.

 

Poprzez dodanie melasy z chleba świętojańskiego deser jest wzbogacony o magnez, żelazo i wapń, staje się więc idealny dla biegacza i małego sportowca. Smakuje karmelowo.

Można go przygotować na bazie mleka kokosowego czy orzechowego. Z uwagi na alergie na orzechowe składniki my raczymy się mlekiem jaglanym lub z quinoa.

 

Na blogu znajduje się więcej dań z użyciem chia.

O właściwościach chia pisałam TUTAJ

 

Zapraszam i życzę Smacznego

 Deser chia z karobem

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

 

Składniki:

  • 5-6 łyżeczek chia
  • 2 łyżki melasy karobowej
  • 200 ml mleka jaglanego

Przygotowanie:

  1. Ziarna chia zalewamy mlekiem i melasą z chleba świętojańskiego, mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki
  2. Przed podaniem ponownie mieszamy, możemy dodać ulubione owoce, wyjadamy łyżeczką

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot.Katarzyna Jankowska

Fot.Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Deser chia z karobem"

  • comment-avatar
    ugotowani.tv 1 grudnia 2014 (13:30)

    uwielbiam 🙂 a najlepsze w chia jest ich przygotowanie a właściwie jego brak 🙂 pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 grudnia 2014 (18:55)

      Tak, ja zalewam rano nawet wodą dodaję sok z cytryny, wypijam i biegnę:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.