Pastę z avocado i suszonych pomidorów przygotowałam jako dodatek do blinów gryczanych, bezglutenowych. Niestety nie jest to pasta, którą bez wahania możemy podać alergikom. Zarówno avocado jak i pomidory często uczulają. Avocado wywołuje reakcje alergiczne przy uczuleniu na lateks, pomidory krzyżują się z pyłkami brzozy.
Do pasty dodałam czosnek, który jak się okazuje z ostatnich badań, uczula mojego alergika. Podejrzewałam go ponieważ pojawił się w wynikach testów MRT, ale ograniczyłam tylko na 2 miesiące. Obecnie u mojego alergika wystąpiły zmiany skórne w zgięciach rąk i nóg oraz na twarzy, plus zapalenie spojówek.
Niestety czosnek daje reakcje krzyżowe przy uczuleniu na pyłki bylicy, a ta właśnie pyliła. Mojej pasty nie podałam synowi, sama zjadłam z ogromnym smakiem. Kremowa, z kwaśną nutą pomidorów wspaniale pasowała do blinów.
Pasta z avocado i suszonych pomidorów pasuje także bezpośrednio na kanapkę, do posmarowania tortilli czy jako dip do warzyw.
Polecam i życzę Smacznego
Pasta z avocado i suszonych pomidorów
(wegańska, bezglutenowa, bez cukru)
Składniki:
- 1-2 dojrzałe avocado
- 6-10 plasterków suszonych pomidorów z zalewy
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Miąższ z avocado, suszone pomidory z zalewy oraz pokrojony w mniejsze kawałki ząbek czosnku umieszczamy w naczyniu, blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- Podajemy do blinów, placuszków wytrawnych, tortilli, kanapek lub jako dip do warzyw
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie swojej wersji potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
No Replies to "Pasta z avocado i suszonych pomidorów"