Gołąbki z ryżem i mięsem, takie tradycyjne robi zazwyczaj babcia Bronia. Przepis i wykonanie tych gołąbków na zdjęciu jest jej autorstwa.
Kiedy babcia nas odwiedza kuchnia staje się bardziej tradycyjna.
Cieszę się, że babcia nie ma oporów aby poznawać moje smaki i tak nawzajem uczymy się swoich kuchni.
Zwykle gołąbki powstają na mięsie wieprzowym, te z mięsem z indyka są zdecydowanie zdrowsze.
Osobiście nie przepadam za gołąbkami polanymi sosem, dla mnie najlepsze są takie podduszone z lekko zrumienioną kapustą:)
Tradycyjnie do gołąbków przygotowuje się sos pomidorowy. Jeśli jednak nie używamy w kuchni pomidorów sprawdzi się sos grzybowy. Polecam sos pieczarkowy lub kurkowy.
Nie ma ich na blogu ale jeśli będzie takie zapotrzebowanie, przygotuję przepisy.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Gołąbki z ryżem i mięsem drobiowym
(bezglutenowe, bez jajek)
Czas przygotowania: ok. 2,5 h
Ilość: 16 szt.
Składniki:
- 1 główka średniej kapusty białej lub włoskiej
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
- 400 g ugotowanego ryżu
- 300 g ugotowanego mięsa z indyka (najlepiej z rosołu)
- 1 cebula biała
- 1 i ½ łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie:
- Najpierw kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb
- Następnie w dużym garnku gotujemy wodę, zanurzamy w niej główkę kapusty na 1-2 minuty, wbijając widelec w kapustę oddzielamy pojedyncze liście
- Oddzielone liście, po kilka sztuk zanurzamy nadal we wrzątku i gotujemy ok. 2 minuty (liście muszą zmięknąć ale nie mogą się rozgotować, mają być elastyczne aby poddawały się zawijaniu)
- Ze sparzonych liści wycinamy twardą część łodygi (od cienkiej strony do grubej)
- Ugotowane mięso, najlepiej z rosołu, mielimy przez maszynkę
- Rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy zmielone mięso, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z ugotowanym ryżem tworząc farsz
- Do brytfanki (najlepiej z pokrywką) lub do głębokiej formy wlewamy 2-3 łyżki oleju, spód naczynia wykładamy liśćmi kapusty, na których układamy gołąbki, dolewamy ok. 250 ml wody, gołąbki przykrywamy z wierzchu pozostałymi liśćmi kapusty, naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C termoobieg, wkładamy gołąbki i pieczemy około 1,5 h do 2 h (w zależności od rodzaju kapusty), podczas pieczenia dolewamy wodę, aby gołąbki się nie przypaliły
- Gołąbki podajemy na ciepło, dobrze smakują z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego
- Gołąbki można mrozić
Wskazówki:
W zależności od upodobań możemy dodać więcej mięsa niż ryżu, my wolimy przewagę ryżu.
Użyłam 16 liści na gołąbki + 8 dodatkowych na dno garnka.
Do gołąbków warto użyć mięso z podudzia oraz pierś z indyka.
No Replies to "Gołąbki z ryżem i mięsem z indyka"