Gołąbki z ryżem i mięsem z indyka

Gołąbki z ryżem i mięsem, takie tradycyjne robi zazwyczaj babcia Bronia. Przepis i wykonanie tych gołąbków na zdjęciu jest jej autorstwa.

Kiedy babcia nas odwiedza kuchnia staje się bardziej tradycyjna.

Cieszę się, że babcia nie ma oporów aby poznawać moje smaki i tak nawzajem uczymy się swoich kuchni.

Zwykle gołąbki powstają na mięsie wieprzowym, te z mięsem z indyka są zdecydowanie zdrowsze.

Osobiście nie przepadam za gołąbkami polanymi sosem, dla mnie najlepsze są takie podduszone z lekko zrumienioną kapustą:)

Tradycyjnie do gołąbków przygotowuje się sos pomidorowy. Jeśli jednak nie używamy w kuchni pomidorów sprawdzi się sos grzybowy. Polecam sos pieczarkowy lub kurkowy.

Nie ma ich na blogu ale jeśli będzie takie zapotrzebowanie, przygotuję przepisy.

Zapraszam i życzę Smacznego

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Gołąbki z ryżem i mięsem drobiowym

(bezglutenowe, bez jajek)

Czas przygotowania: ok. 2,5 h

Ilość: 16 szt.

Składniki:

  • 1 główka średniej kapusty białej lub włoskiej
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 400 g ugotowanego ryżu
  • 300 g ugotowanego mięsa z indyka (najlepiej z rosołu)
  • 1 cebula biała
  • 1 i ½  łyżeczka soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Najpierw kapustę oczyszczamy, wycinamy głąb
  2. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę, zanurzamy w niej główkę kapusty na 1-2 minuty, wbijając widelec w kapustę oddzielamy pojedyncze liście
  3. Oddzielone liście, po kilka sztuk zanurzamy nadal we wrzątku i gotujemy ok. 2 minuty (liście muszą zmięknąć ale nie mogą się rozgotować, mają być elastyczne aby poddawały się zawijaniu)
  4. Ze sparzonych liści wycinamy twardą część łodygi (od cienkiej strony do grubej)
  5. Ugotowane mięso, najlepiej z rosołu, mielimy przez maszynkę
  6. Rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy zmielone mięso, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy z ugotowanym ryżem tworząc farsz
  7. Do brytfanki (najlepiej z pokrywką) lub do głębokiej formy wlewamy 2-3 łyżki oleju, spód naczynia wykładamy liśćmi kapusty, na których układamy gołąbki, dolewamy ok. 250 ml wody, gołąbki przykrywamy z wierzchu pozostałymi liśćmi kapusty, naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową
  8. Nagrzewamy piekarnik do 180°C termoobieg, wkładamy gołąbki i pieczemy około 1,5 h do 2 h (w zależności od rodzaju kapusty), podczas pieczenia dolewamy wodę, aby gołąbki się nie przypaliły
  9. Gołąbki podajemy na ciepło, dobrze smakują z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego
  10. Gołąbki można mrozić

 

Wskazówki:

W zależności od upodobań możemy dodać więcej mięsa niż ryżu, my wolimy przewagę ryżu.

Użyłam 16 liści na gołąbki + 8 dodatkowych na dno garnka.

Do gołąbków warto użyć mięso z podudzia oraz pierś z indyka.

Gołąbki z ryżem i mięsem drobiowym, Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Gołąbki z ryżem i mięsem z indyka"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.