Pieczone jabłka z konfiturą najbardziej smakują jesienią i zimą.
Za oknem prawie już wiosna, ale nie zaszkodzi wodzić moich panów na takie kobiece pokuszenie, zwłaszcza w Dniu Kobiet!
Jabłka niestety bardzo często uczulają, mój syn toleruje jedynie ich pieczoną wersję.
Alergia na jabłka idzie najczęściej w parze z uczuleniem na pyłki brzozy.
W przypadku mojego syna po zjedzeniu pieczonego jabłka czasem pojawiają się łagodne zmiany w okolicach ust, zwłaszcza w kącikach.
Serwuję mu jednak ten owoc od czasu do czasu w okresie gdy brzoza nie pyli.
Wersja mojego alergika nie zawiera migdałów.
Wszystkich alergików namawiam do jedzenia jabłek wolnych od pestycydów. Chemia nasila objawy alergii!
Ten przepis pochodzi z książki Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę. Zapraszam do Sklepu MAG!
Zapraszam i życzę Smacznego
Pieczone jabłka z konfiturą
(bezglutenowe)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 6 szt.
Składniki:
- 6 jabłek średniej wielkości
- konfitura wiśniowa (lub żurawinowa)
- 6 łyżeczek płatków owsianych bezglutenowych lub jaglanych
- 4-6 łyżeczek zmielonych migdałów
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem
- Jabłka myjemy, osuszamy, od strony ogonka wydrążamy otwór (nie dochodzimy do końca jabłka), otwór w jabłku nieco poszerzamy, aby więcej konfitury zmieściło się w środku
- Na dno otworów w jabłkach wsypujemy po łyżeczce płatków (sok w nie wsiąknie), wkładamy porcję konfitury, tak aby wypełnić jabłko, posypujemy z wierzchu zmielonymi migdałami (osoby z uczuleniem na migdały mogą posypać płatkami owsianymi)
- Jabłka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut aż będą miękkie (czas pieczenia zależy od wielkości jabłek).
Wskazówki:
Nie możemy piec jabłek zbyt długo ponieważ mogą całkowicie stracić swój kształt i zamienić się w mus jabłkowy:)
No Replies to "Pieczone jabłka z konfiturą"