Pieczone jabłka z konfiturą

Pieczone jabłka najbardziej smakują jesienią i zimą.

Za oknem prawie już wiosna ale nie zaszkodzi wodzić moich panów na takie kobiece pokuszenie, zwłaszcza w Dniu Kobiet!

 

Jabłka niestety bardzo często uczulają, mój syn toleruje jedynie ich pieczoną wersję.

Alergia na jabłka idzie najczęściej w parze z uczuleniem na pyłki brzozy.

W przypadku mojego syna po zjedzeniu pieczonego jabłka czasem pojawiają się łagodne zmiany w okolicach ust, zwłaszcza w kącikach.

Serwuję mu jednak ten owoc od czasu do czasu w okresie gdy brzoza nie pyli.

Wersja mojego alergika nie zawiera migdałów.

 

Wszystkich alergików namawiam do jedzenia jabłek wolnych od pestycydów. Chemia nasila objawy alergii!

 

Zapraszam i życzę Smacznego

Jabłka pieczone

(bezglutenowe)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 6 szt.

Składniki:

  • 6 jabłek średniej wielkości
  • konfitura wiśniowa (lub żurawinowa)
  • 6 łyżeczek płatków owsianych bezglutenowych lub jaglanych
  • 4-6 łyżeczek zmielonych migdałów

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C w opcji z termoobiegiem
  2. Jabłka myjemy, osuszamy, od strony ogonka wydrążamy otwór (nie dochodzimy do końca jabłka), otwór w jabłku nieco poszerzamy, aby więcej konfitury zmieściło się w środku
  3. Na dno otworów w jabłkach wsypujemy po łyżeczce płatków (sok w nie wsiąknie), wkładamy porcję konfitury, tak aby wypełnić jabłko, posypujemy z wierzchu zmielonymi migdałami (osoby z uczuleniem na migdały mogą posypać płatkami owsianymi)
  4. Jabłka umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut aż będą miękkie (czas pieczenia zależy od wielkości jabłek).

Wskazówki:

Nie możemy piec jabłek zbyt długo ponieważ mogą całkowicie stracić swój kształt i zamienić się w mus jabłkowy:)

pieczone jabłka mamaalergikagotuje.pl

Fot. Katarzyna Jankowska

pieczone jabłka mamaalergikagotuje.pl

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Pieczone jabłka z konfiturą"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.