Taka cienka pizza to męskie danie na Dzień Mężczyzny:)
Mój mały mężczyzna uwielbia ten rodzaj włoskiego dania, ostatnio bardziej woli na cieńszym cieście.
Farsz mięsny możemy przygotować z innego rodzaju mięsa (np. wieprzowego). Możemy dodać więcej przetartych pomidorów.
Z uwagi jednak na ewentualne reakcje alergiczne wywołane pomidorami, stosuję raczej ich ograniczoną ilość.
Miłośników dań mięsnych zapraszam na pizzę i życzę Smacznego
Cienka pizza z mięsem
Czas przygotowania: 1,5 h
Czas pieczenia: ok. 10-12 minut na pizzę
Ilość: 3 szt. o ok. 27 cm średnicy
Składniki:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 175 ml ciepłej wody
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- płatki drożdżowe (można pominąć)
Składniki na farsz:
- 400-500 g mięsa mielonego z indyka
- pół cebuli
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- 250 ml przegotowanej wody lub wywaru warzywnego
- 150 ml przetartych pomidorów
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- sól himalajska różowa do smaku
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem, odstawiamy na 5 minut, dolewamy 100 ml ciepłej wody, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy 2 pełne łyżki mąki z odmierzonej części, dokładnie mieszamy tworząc roztwór o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce
- Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, mieszamy składniki, dodajemy rozczyn, stopniowo dolewamy pozostałą ciepłą wodę, zagniatamy ciasto, dolewamy olej, ciasto wyrabiamy około 10 minut (jeśli ciasto klei się do ręki dosypujemy niewielką ilość mąki, zarabiamy)
- Gotowe ciasto smarujemy olejem, umieszczamy w misce, przykrywamy czystą ściereczką, odkładamy do wyrośnięcie na 1 h
- Przygotowujemy farsz mięsny;
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, szklimy drobno posiekaną cebulę, wykładamy mielone mięso, zwiększamy ogień i smażymy rozdrabniając widelcem kawałki mięsa, aby nie powstały zbite grudki
- Gdy mięso zacznie się rumienić zmniejszamy ogień, dodajemy wywar warzywny lub wodę, solimy, pieprzymy do smaku, doprawiamy ziołami, dolewamy przetarte pomidory i w razie konieczności jeszcze niewielką porcję wody, tak aby farsz lekko się gotował
- Farsz gotujemy bez przykrycia, do momentu aż płyn prawie całkowicie wyparuje, a pozostanie gęsty sos mięsny, odstawiamy do przestudzenia
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C w opcji z termoobiegiem
- Blaszkę smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia
- Na stolnicy podsypanej mąką wyrabiamy wyrośnięte ciasto, dzielimy na 3 części
- Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek (stolnicę delikatnie oprószamy mąką), o średnicy około 27 cm, pozostałe dwie przykrywamy ściereczką
- Rozwałkowany placek przekładamy na blaszkę, na jego powierzchni rozsmarowujemy część przygotowanego farszu mięsnego, zostawiając 2 cm wolnego miejsca od brzegów placka, farsz posypujemy płatkami drożdżowymi
- Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 10 minut, aż brzegi ciasta się zrumienią
- Wyjmujemy, kroimy w mniejsze trójkąty, podajemy od razu
- Z pozostałymi porcjami ciasta postępujemy jak wyżej

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
2 komentarze to "Cienka pizza z mięsem"
Doula Edith 10 marca 2015 (21:54)
Chciałabym zapytać kiedy pojawi się Pani druga książka? Juz nie mogę się doczekać!
Katarzyna Jankowska 12 marca 2015 (16:35)
w drugiej połowie kwietnia:)