Mój alergik zawsze wyszuka danie, którego jeszcze nie robiłam.
Ostatnio pokazał mi włoskie tortille piadine, które przykazał zrobić na smalcu, jak w oryginale.:)
Użyłam razowej mąki orkiszowej, tłuszcz i wodę dodałam według własnych proporcji, powstały bardzo smaczne i delikatne tortille.
Robiłam już wcześniej orkiszowe tortille ale na oleju. Przepis na takie tortille znajdzie się w mojej drugiej książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“.
Piadine także możemy przygotować w wersji z olejem, ale ich elastyczność i kruchość będzie już inna niż w wersji na smalcu.
Tortille wypełniamy według własnego uznania, możemy je przygotować również w wersji wegańskiej.
Zapraszam i życzę Smacznego
Piadine włoskie tortille razowe
(bez jajek, bez mleka, na smalcu)
Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość: 8-10 szt. o średnicy 20 cm
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
- 250 ml ciepłej wody
- 70 g smalcu
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
Składniki na farsz:
- pierś z indyka (ok. 300 g)
- świeże liście szpinaku
- kapusta pekińska lub inna karbowa
- czerwona cebula
- pomidorki koktajlowe
- świeży tymianek
- kiełki
Sos:
- 100 ml śmietany owsianej
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- kilka kropel soku z cytryny
Marynata do mięsa:
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
- łyżeczka startego imbiru
- suszony tymianek i bazylia
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy smalec i rozdrabniamy jak na kruche ciasto, wsypujemy sól, mieszamy i stopniowo dolewamy ciepłą wodę, zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne
- Gotowe ciasto smarujemy delikatnie smalcem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut żeby odpoczęło
- Składniki na marynatę mieszamy ze sobą
- Pierś z indyka płuczemy, kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, solimy, pieprzymy, umieszczamy w marynacie, mieszamy odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce (można na dłużej)
- Składniki na sos mieszamy ze sobą, odstawiamy do lodówki (możemy dodać zmiażdżony ząbek czosnku lub drobniutko posiekaną cebulę)
- Rozgrzewamy patelnię, smażymy na niej kawałki mięsa, aż się lekko zrumieni (w razie konieczności dodajemy łyżkę oleju), odstawiamy na bok, przykrywamy aby mięso nie wystygło
- Na średnimi ogniu rozgrzewamy patelnię z grubym dnem
- Odrywamy kawałek ciasta (o wielkości główki czosnku), chwilkę wyrabiamy w dłoniach, spłaszczamy na placuszek
- Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy go bardzo cieniutko na okrąg o średnicy takiej jak patelnia (u mnie 20 cm), przy pomocy pokrywki lub miski możemy wykroić równy okrąg
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wykładamy rozwałkowany okrąg, smażymy około 1 minuty aż powstaną bąbelki, przewracamy placek na drugą stronę i smażymy ok. 0,5 minuty, wykładamy na talerz, od razu faszerujemy mięsem i warzywami, polewamy sosem, zawijamy i podajemy na ciepło
- Z pozostałym ciastem postępujemy jak wyżej
Wskazówki:
Jeśli piadine przygotujemy wcześniej trzeba dokładnie przykryć gotowe placki, aby nie wyschły.
Możemy je wykorzystać do przygotowania kanapeczek typu tortille.
Faszerujemy tym co mamy pod ręką lub lubimy (humusem, tapenadą, pastą z avocado itp.)
Jeśli szykujemy piadine do szkoły, nie używamy sosu.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku.
No Replies to "Piadine włoskie tortille razowe"