Chciałam sprawić, aby moja Babka Piaskowa była bardziej wilgotna. Cel uważam za osiągnięty, a z efektów jestem bardzo zadowolona. Wielkanocna babka batatowa wyszła pyszna. Ciasto możemy wykorzystać także do przygotowania babeczek do koszyczka oraz codziennych muffinek.
Zapraszam i życzę Smacznego
Sięgnij także po przepisy na inne wielkanocne dania odpowiednie dla alergika! Znajdziesz je w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz w e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko“.
Wielkanocna babka batatowa
(bezglutenowa, wegańska, bez cukru, bez drożdży)
Czas przygotowania: 15 minut (bez gotowania batatów) Czas pieczenia: 30 minut Ilość: 1 szt. Składniki suche:
- 150 g mąki kukurydzianej lub ryżowej pełnoziarnistej
- 50 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
- 125 g mąki z ciecierzycy
- 25 g siemienia lnianego złocistego
- 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 125 ml oleju roślinnego (rzepakowy lub z pestek winogron)
- 200 mleka ryżowego + 1 łyżka octu jabłkowego 5%
- do siemienia lnianego 100 ml gorącej wody
- 100 g puree z ugotowanych batatów*
- 100 ml syropu z Agawy lub ryżowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
foremka o średnicy 22 cm Przygotowanie:
- Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
- Następnie siemię lniane mielimy i zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy tworząc kleistą, jednolitą papkę
- Potem łączymy mleko o temperaturze pokojowej z octem i odstawiamy na 5 minut
- Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy
- W misce umieszczamy olej, mleko z octem, syrop roślinny, miksujemy, dodajemy papkę z siemienia i puree z batatów i ekstrakt z wanilii, dokładnie miksujemy całość
- Następie przelewamy mokre składniki do suchych dokładnie miksujemy
- Potem foremkę smarujemy olejem, oprószamy mąką ryżową lub kaszką kukurydzianą
- Gotowe ciasto wlewamy do foremki
- Następnie foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
- Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia
- Na koniec wystudzoną babkę polewamy lukrem, polewą karobową lub oprószamy cukrem pudrem, ksylitolem czy inuliną
Wskazówki: *Obrane i pokrojone w kostkę bataty gotujemy we wrzącej wodzie około 20 minut, do momentu aż będą miękkie, odcedzamy, studzimy, miksujemy na puree. Pomijając syrop roślinny lub zamieniając na ksylitol, dodajemy ok. 25 ml więcej mleka.
28 komentarzy to "Wielkanocna babka batatowa (bezglutenowa, wegańska, bez drożdży)"
Asia 1 kwietnia 2015 (21:22)
Czy mogłabym zamienić skrobię kukurydzianą na ziemniaczaną? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Asia
Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2015 (22:55)
Tak tylko można jej dodać trochę mniej ok. 30 g:)
Alicja Kosakowska 2 kwietnia 2015 (17:34)
a czy zamiast mąki z ciecierzycy można dodać więcej mąki kukurydzianej lub ryżowej? 🙂
Katarzyna Jankowska 2 kwietnia 2015 (20:31)
Tak można spróbować ale wolałabym aby pojawiły się dwie czyli ryżowa i kukurydziana, albo zamiast mąki z ciecierzycy mąka z teff.
Martyna 4 kwietnia 2015 (00:55)
A jakaś jeszcze inna zamiast tej z ciecierzycy lub teff? Czy nie bardzo?
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (17:58)
Te dwie mąki tworzą dobrą strukturę ciasta. Zamiast nich jeszcze gryczana się nadaje
Aleksandra Marczuk 2 kwietnia 2015 (19:42)
Czy można dac mleko jaglane zamiast ryżowego
Katarzyna Jankowska 2 kwietnia 2015 (20:31)
Tak można:)
Justyna 3 kwietnia 2015 (16:59)
zamiast siemienia lnianego ile jajek mam dodać? 🙂 pozdrawiam :*
emka 4 kwietnia 2015 (16:44)
Sama nie używam jajek więc mogę się mylić (niech mnie najwyżej ktoś poprawi), ale wydaję mi się, że około trzech byłoby ok (pewnie zależy od wielkości). Siemię lniane + woda ważą około 120 gramów, dałabym podobną ilość jajek.
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (18:02)
Szczerze powiem nie wiem ile jajek by się sprawdziło, ponieważ sama wyczarowałam ten przepis od razu w wersji bezglutenowej, nie zastanawiałam się nad jajkami. Ale spróbowałabym z dwoma:)
emka 4 kwietnia 2015 (16:37)
To był mój debiut z ciastem bezglutenowym i muszę przyznać, że całkiem udany 🙂 Ciasto wyszło super, a obawiałam się, że zaraz mi coś nie wyjdzie. Szczególnie, że wkładany patyczek cały czas był umazany ciastem, ale po ponad 40 minutach stwierdziłam, że wyjmuję – co będzie to będzie 😉 I wyszło pięknie upieczone ciasto 🙂
Piekłam w keksówce i dałam syrop klonowy+słód jęczmienny. Super przepis, dziękuję 🙂
pozdrawiam
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (18:01)
Super i bardzo się cieszę. Tak to mokre ciasto dzięki batatom i raczej patyczek nigdy tak naprawdę suchy nie będzie:)
Arnikowa Kuchnia 4 kwietnia 2015 (19:49)
Upiekłam:) Przyznaję, że miałam obawy (w związku z brakiem jajek), ale babka wyszła super. Jestem zaskoczona jej strukturą i wilgotnością. Dziękuję za przepis i życzę wspaniałych Świąt:)
Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (18:00)
Cieszę się:) dawno Cię u mnie nie było. pozdrawiam serdecznie
Iga 11 sierpnia 2015 (14:56)
pieklam juz wiele razy z tego przepisu…ale tym razem zapomnialam o slodkich ziemniakach…myslisz ze ze zwyklymi tez wyjdzie czy bedzie za “klejace”?
Katarzyna Jankowska 20 sierpnia 2015 (18:26)
Nie robiłam na zwykłych i jestem ciekawa czy w końcu wyszło? Moim zdaniem zależy od rodzaju ziemniaków. Do takich ciast najlepsze te sypkie, młode raczej by się nie sprawdziły.
karo 22 marca 2016 (14:35)
czy można dać syrop klonowy zamiast syropu z agawy?
Katarzyna Jankowska 17 kwietnia 2017 (20:20)
Tak można
diorri 24 marca 2016 (20:47)
Chcę zrobić tę babkę w formie muffinek i mam pytanie ile ciasta mam wlać do papilotki, bo to ciasto zapewne rośnie.
Katarzyna Jankowska 17 kwietnia 2017 (20:20)
Zwykle dodaje się 3/4 wysokości papilotki i tak bym zostawiła. Nie robiłam z niego muffinek proszę włożyć dwie na próbę jedną 3/4 ciasta i drugą 1/2 wielkości papilotki i zobaczyć co pani bardziej pasuje:)
Annie Mann 12 kwietnia 2017 (06:32)
Będę piekła tą piękną babkę dla domowników i dziadków. Czy można użyć oleju kokosowego?
Katarzyna Jankowska 17 kwietnia 2017 (20:19)
Moim zdaniem nie powinno to przeszkadzać.
Marzena Wnuk 15 kwietnia 2017 (01:22)
A moze , to mąka ziemniaczana zamiast z tapioki,ktorej dalam 50 g ? Wyczytalam teraz w komentarzu na dole ,ze powinno byc jej mniej.Jak myslisz , moglo to spowodowac ,że ciasto opadlo wlasnie dlatego? Dołączam zdjęcie tuż po wyłaczeniu piekarnika-były piekne. https://uploads.disquscdn.com/images/fd7975d9ac1c142307689067911177f42e0b34c7016104549685dd739d0acec5.jpg
Katarzyna Jankowska 17 kwietnia 2017 (20:18)
Myślę, że problem tkwi zarówno w temperaturze pieczenia, jak i w wielkości foremki do pieczenia. Za wysoka temperatura powoduje, że ciasto pęka i wygląda na to, że w tej foremce powinno piec się dłużej. Ja bym zmniejszała temperaturę o 10-20C gdybym zauważyła, że ciasto, pęka i piekłabym tak długo aż środek będzie gotowy pozostawiając tylko dół i termoobieg. Piekarnik piekarnikowi nie równy. Ja nie zostawiam babek w piekarniku po upieczeniu ale ta metoda też się sprawdza by ciasto nie opadało.
Lidia 10 kwietnia 2020 (22:17)
Witam, a mozna zastapic czyms skrobie kukurydziana/z tapioki? nie mam tez skrobii ziemniaczanej a pozostale skladniki sa…
Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2020 (06:59)
Skrobię zamieniamy skrobią. Mam nadzieję, że jej pominięcie nie zepsuje efektu, warto spróbować i zamiast skrobi dać o tyle samo więcej mąki.
Lidia 11 kwietnia 2020 (20:38)
mąz uratował sytuacje i kupił mąkę ziemniaczaną. Podam 30 gram bo to chyba tak samo jak ze skrobią ziemniaczana?