fbpx

Wielkanocna babka batatowa (bezglutenowa, wegańska, bez drożdży)

Chciałam sprawić aby moja Piaskowa babka była bardziej wilgotna. Cel uważam za osiągnięty, a z efektów jestem bardzo zadowolona. Ciasto możemy wykorzystać także do przygotowania babeczek do koszyczka oraz codziennych muffinek.   Zapraszam i życzę Smacznego

Wielkanocna babka batatowa

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru, bez drożdży)

  Czas przygotowania: 15 minut (bez gotowania batatów) Czas pieczenia: 30 minut Ilość: 1 szt. Składniki suche:

  • 150 g mąki kukurydzianej lub ryżowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej
  • 125 g mąki z ciecierzycy
  • 25 g siemienia lnianego złocistego
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

 Składniki mokre:

  • 125 ml oleju roślinnego (rzepakowy lub z pestek winogron)
  • 200 mleka ryżowego + 1 łyżka octu jabłkowego 5%
  • 100 ml gorącej wody do siemienia
  • 100 g puree z ugotowanych batatów*
  • 100 ml syropu z Agawy lub ryżowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)

foremka o średnicy 22 cm Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  2. Siemię lniane mielimy zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy tworząc kleistą, jednolitą papkę
  3. Mleko o temperaturze pokojowej łączymy z octem, odstawiamy na 5 minut
  4. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy
  5. W misce umieszczamy olej, mleko z octem, syrop roślinny, miksujemy, dodajemy papkę z siemienia i puree z batatów i ekstrakt z wanilii, dokładnie miksujemy całość
  6. Przelewamy mokre składniki do suchych dokładnie miksujemy
  7. Foremkę smarujemy olejem, oprószamy mąką ryżową lub kaszką kukurydzianą
  8. Gotowe ciasto wlewamy do foremki
  9. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut
  10. Upieczone ciasto, odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia
  11. Wystudzoną babkę polewamy lukrem, polewą karobową lub oprószamy cukrem pudrem, ksylitolem czy inuliną

Wskazówki: *Obrane i pokrojone w kostkę bataty gotujemy we wrzącej wodzie około 20 minut, do momentu aż będą miękkie, odcedzamy, studzimy, miksujemy na puree. Pomijając syrop roślinny lub zamieniając na ksylitol, dodajemy ok. 25 ml więcej mleka.  

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

wielkanocna babka bezglutenowa

Fot. Katarzyna Jankowska

28 komentarzy to "Wielkanocna babka batatowa (bezglutenowa, wegańska, bez drożdży)"

  • comment-avatar
    Asia 1 kwietnia 2015 (21:22)

    Czy mogłabym zamienić skrobię kukurydzianą na ziemniaczaną? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Asia

  • comment-avatar
    Alicja Kosakowska 2 kwietnia 2015 (17:34)

    a czy zamiast mąki z ciecierzycy można dodać więcej mąki kukurydzianej lub ryżowej? 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 kwietnia 2015 (20:31)

      Tak można spróbować ale wolałabym aby pojawiły się dwie czyli ryżowa i kukurydziana, albo zamiast mąki z ciecierzycy mąka z teff.

      • comment-avatar
        Martyna 4 kwietnia 2015 (00:55)

        A jakaś jeszcze inna zamiast tej z ciecierzycy lub teff? Czy nie bardzo?

        • comment-avatar
          Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (17:58)

          Te dwie mąki tworzą dobrą strukturę ciasta. Zamiast nich jeszcze gryczana się nadaje

  • comment-avatar
    Aleksandra Marczuk 2 kwietnia 2015 (19:42)

    Czy można dac mleko jaglane zamiast ryżowego

  • comment-avatar
    Justyna 3 kwietnia 2015 (16:59)

    zamiast siemienia lnianego ile jajek mam dodać? 🙂 pozdrawiam :*

    • comment-avatar
      emka 4 kwietnia 2015 (16:44)

      Sama nie używam jajek więc mogę się mylić (niech mnie najwyżej ktoś poprawi), ale wydaję mi się, że około trzech byłoby ok (pewnie zależy od wielkości). Siemię lniane + woda ważą około 120 gramów, dałabym podobną ilość jajek.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (18:02)

      Szczerze powiem nie wiem ile jajek by się sprawdziło, ponieważ sama wyczarowałam ten przepis od razu w wersji bezglutenowej, nie zastanawiałam się nad jajkami. Ale spróbowałabym z dwoma:)

  • comment-avatar
    emka 4 kwietnia 2015 (16:37)

    To był mój debiut z ciastem bezglutenowym i muszę przyznać, że całkiem udany 🙂 Ciasto wyszło super, a obawiałam się, że zaraz mi coś nie wyjdzie. Szczególnie, że wkładany patyczek cały czas był umazany ciastem, ale po ponad 40 minutach stwierdziłam, że wyjmuję – co będzie to będzie 😉 I wyszło pięknie upieczone ciasto 🙂
    Piekłam w keksówce i dałam syrop klonowy+słód jęczmienny. Super przepis, dziękuję 🙂
    pozdrawiam

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (18:01)

      Super i bardzo się cieszę. Tak to mokre ciasto dzięki batatom i raczej patyczek nigdy tak naprawdę suchy nie będzie:)

  • comment-avatar
    Arnikowa Kuchnia 4 kwietnia 2015 (19:49)

    Upiekłam:) Przyznaję, że miałam obawy (w związku z brakiem jajek), ale babka wyszła super. Jestem zaskoczona jej strukturą i wilgotnością. Dziękuję za przepis i życzę wspaniałych Świąt:)

  • comment-avatar
    Iga 11 sierpnia 2015 (14:56)

    pieklam juz wiele razy z tego przepisu…ale tym razem zapomnialam o slodkich ziemniakach…myslisz ze ze zwyklymi tez wyjdzie czy bedzie za „klejace”?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 sierpnia 2015 (18:26)

      Nie robiłam na zwykłych i jestem ciekawa czy w końcu wyszło? Moim zdaniem zależy od rodzaju ziemniaków. Do takich ciast najlepsze te sypkie, młode raczej by się nie sprawdziły.

  • comment-avatar
    karo 22 marca 2016 (14:35)

    czy można dać syrop klonowy zamiast syropu z agawy?

  • comment-avatar
    diorri 24 marca 2016 (20:47)

    Chcę zrobić tę babkę w formie muffinek i mam pytanie ile ciasta mam wlać do papilotki, bo to ciasto zapewne rośnie.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 17 kwietnia 2017 (20:20)

      Zwykle dodaje się 3/4 wysokości papilotki i tak bym zostawiła. Nie robiłam z niego muffinek proszę włożyć dwie na próbę jedną 3/4 ciasta i drugą 1/2 wielkości papilotki i zobaczyć co pani bardziej pasuje:)

  • comment-avatar
    Annie Mann 12 kwietnia 2017 (06:32)

    Będę piekła tą piękną babkę dla domowników i dziadków. Czy można użyć oleju kokosowego?

  • comment-avatar
    Marzena Wnuk 15 kwietnia 2017 (01:22)

    A moze , to mąka ziemniaczana zamiast z tapioki,ktorej dalam 50 g ? Wyczytalam teraz w komentarzu na dole ,ze powinno byc jej mniej.Jak myslisz , moglo to spowodowac ,że ciasto opadlo wlasnie dlatego? Dołączam zdjęcie tuż po wyłaczeniu piekarnika-były piekne. https://uploads.disquscdn.com/images/fd7975d9ac1c142307689067911177f42e0b34c7016104549685dd739d0acec5.jpg

  • comment-avatar
    Katarzyna Jankowska 17 kwietnia 2017 (20:18)

    Myślę, że problem tkwi zarówno w temperaturze pieczenia, jak i w wielkości foremki do pieczenia. Za wysoka temperatura powoduje, że ciasto pęka i wygląda na to, że w tej foremce powinno piec się dłużej. Ja bym zmniejszała temperaturę o 10-20C gdybym zauważyła, że ciasto, pęka i piekłabym tak długo aż środek będzie gotowy pozostawiając tylko dół i termoobieg. Piekarnik piekarnikowi nie równy. Ja nie zostawiam babek w piekarniku po upieczeniu ale ta metoda też się sprawdza by ciasto nie opadało.

  • comment-avatar
    Lidia 10 kwietnia 2020 (22:17)

    Witam, a mozna zastapic czyms skrobie kukurydziana/z tapioki? nie mam tez skrobii ziemniaczanej a pozostale skladniki sa…

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 11 kwietnia 2020 (06:59)

      Skrobię zamieniamy skrobią. Mam nadzieję, że jej pominięcie nie zepsuje efektu, warto spróbować i zamiast skrobi dać o tyle samo więcej mąki.

      • comment-avatar
        Lidia 11 kwietnia 2020 (20:38)

        mąz uratował sytuacje i kupił mąkę ziemniaczaną. Podam 30 gram bo to chyba tak samo jak ze skrobią ziemniaczana?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.