fbpx

Bezglutenowy zakwas na żurek

Wielkanocny żurek czy barszcz biały?

W mojej drugiej książce „Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje„, znajdziesz przepis na Barszcz biały według babci Broni, w wersji bezglutenowej.

Tymczasem przygotuj bezglutenowy zakwas, który posłuży Ci do ugotowania domowego, wegańskiego żurku.

Przepis na bezglutenowy, wegański żurek już na blogu.

Jeśli szukasz więcej bezglutenowych przepisów na Wielkanoc,

skorzystaj z okazji i KUP TERAZ

zbiór 7 nowych przepisów w formie elektronicznej.

Dania nie tylko na Wielkanoc czekają w Sklepie MAG.

Zapraszam i już dziś życzę zdrowych Świąt Wielkanocnych.

Bezglutenowy zakwas na żurek 

(bezglutenowy, wegański)

Czas przygotowania: 10 minut + 3-4 dni oczekiwania

Ilość: ok. 400 ml

Składniki

  • 100 g ryżu pełnoziarnistego
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku przecięte na pół

Przygotowanie:

  1. Ryż pełnoziarnisty mielemy na mąkę
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w czystym, wyparzonym szklanym słoju lub glinianym naczyniu
  3. Zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki, przykrywamy gazą lub nieszczelnych wieczkiem odstawiamy na 3-4 dni
  4. Codziennie mieszamy drewnianą łyżką, zbieramy powstałą pianę
  5. Zakwas pachnie już na drugi dzień, przed użyciem mieszamy go dokładnie, zlewamy do czystego słoiczka, zakręcamy i umieszczamy w lodówce

Wskazówki: Możemy zastosować gotową mąkę pełnoziarnistą jednak upewnijmy się czy nie jest zanieczyszczona glutenem. Zakwas możemy przygotować także na mące gryczanej, najlepiej uzyskanej ze zmielenia kaszy gryczanej niepalonej.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

bezglutenowy zakwas na żurek

Fot. Katarzyna Jankowska

12 komentarzy to "Bezglutenowy zakwas na żurek"

  • comment-avatar
    Beata 6 kwietnia 2015 (11:50)

    I co potem z takim gotowym zakwasem, bo nigdy nie robiłam. Rozcieczamy go z wodą czy na wywarze?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (18:07)

      To zależy jak gęstą chcemy uzyskać zupę. Ja wymieszałam zakwas i dolewałam do wywaru tworząc gęściejszą zupę (nie wychodzi zbyt gęsta ani żurek zbyt kwaśny). Resztę zakwasu w zakręconym słoiczku można przechować do następnego użycia.

  • comment-avatar
    Justyna 8 kwietnia 2015 (13:19)

    Jaki ma mieć smak, czy ma w smaku przypominać tradycyjny zakwas na żurek? Zrobiłam i owszem ładnie pachniał majerankiem, ale w smaku był niedobry. Nie miałam żadnej piany do zbierania, a mieszałam codziennie. Co mogłam zrobić nie tak? Od niedawna syn jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej i trochę mnie to przeraża.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2015 (16:01)

      powinien być lekko kwaśny, ładnie pachnieć i w zależności od rodzaju mąki przyjąć jej lekki posmak. U mnie piany także było malutko

      • comment-avatar
        Justyna 28 kwietnia 2015 (16:47)

        Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam drugi raz i wyszedł. Żurek zjedzony i przez męża 🙂

  • comment-avatar
    Anna Kud 14 marca 2016 (15:52)

    Witam.a gdzie mam trzymac ten zakwas przez te 3-4 dni.A ryż ma byc ugotowany i puzniej go zmielic czy nie ugotowany. 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 15 marca 2016 (19:11)

      Ryż suchy, zmielony. Można użyć mąki z pełnoziarnistego ryżu, dobrej jakości:) Zakwas trzymałam w kuchni w pobliżu kuchenki, w miejscu zacienionym.

      • comment-avatar
        Anna Kud 16 marca 2016 (14:16)

        Dziekuje 🙂

  • comment-avatar
    Anna Kud 17 marca 2016 (12:38)

    Witam w czoraj zrobilam zakwas na zurek i dzisiaj wzielam zeby go zamieszac,czy on ma byc gesty na drugi dzien bo moj jest.czy za kilka dni on zrobi sie rzadki . 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 21 marca 2016 (20:21)

      Mąka opada i tak jak widać na zdjęciu powyżej jest kwaśna woda, ale ja mieszam i dodaję do zupy taki zagęszczony, zupa jest smaczniejsza:)

  • comment-avatar
    Kamila 4 kwietnia 2020 (21:09)

    Czy zakwas można przygotować z białego ryżu?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2020 (16:57)

      Zakwas powinien powstać na bazie pełnoziarnistej mąki (ziarna) z uwagi na fakt mikroorganizmów znajdujących się pod skórką ziarna, a które biorą udział w procesie zakwaszania. Oczyszczony ryż pozbawiony jest tego co cenne i obawiam się, że zakwas się nie uda:(

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.