Żurek na zakwasie, bezglutenowy, wegański

Przez ostatnie dni Internet odmawiał współpracy z MAG i stąd opóźnienie z publikacją tego przepisu.

Wykorzystując domowy bezglutenowy zakwas przygotowałam wegański żurek na zakwasie, który zachwycił moją rodzinę. Ugotowany na wywarze warzywno-borowikowym, z dodatkiem pieczonych ziemniaków czy batatów ma wyjątkowy smak.

Zamiast borowików możemy użyć inne suszone grzyby, albo z nich zrezygnować.

Przepisy na sprawdzone, tradycyjne dania wielkanocne w wersji dla alergika znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz w sezonowym e-booku “Dania na Wielkanoc i nie tylko“.

Zapraszam na wyjątkowy żurek i życzę Smacznego

Żurek na zakwasie

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 45 minut Ilość: 3 porcje Składniki:

  • 1,5 l wody
  • marchew lub kawałek batatu
  • 1 pietruszka
  • 1 większa szalotka
  • 2-3 suszone grzyby (borowiki)
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego (można pominąć)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • świeża natka pietruszki (kilka gałązek)
  • świeżo zmielony pieprz biały do smaku
  • sól himalajska
  • 125 ml zakwasu na żur do smaku (wymieszanego)
  • świeży chrzan do doprawienia
  • 4 pieczone ziemniaki lub ½ batatu w majeranku i tymianku (upieczone w sakiewce)
  • 2 łyżki oleju roślinnego

dodatkowo:

  • domowa bezglutenowa śmietana owsiana lub ryżowa do zabielenia (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Najpierw zagotowujemy wodę, dodajemy obraną pokrojoną w słupki marchew, korzeń pietruszki, listek laurowy i ziele angielskie
  2. Następnie suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka minut, wodę odlewamy, grzyby dodajemy do gotującego się wywaru, gotujemy około 15 minut
  3. Potem dodajemy przyrumienioną szalotkę, majeranek, natkę pietruszki, gotujemy 10 minut
  4. Stopniowo wlewamy zakwas na żur (wraz z czosnkiem) do uzyskania odpowiedniej gęstości
  5. Następnie zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, wyjmujemy ugotowane gałązki natki, gotujemy 5 minut, doprawiamy do smaku
  6. Potem bataty lub ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plasterki, solimy, pieprzymy, oprószamy majerankiem, smarujemy olejem, umieszczamy w papierze do pieczenia, formując sakiewkę, zawiązujemy sznurkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 20 minut
  7. Na koniec upieczone ziemniaki układamy w talerzu z gorącą zupą, zupę oprószamy świeżym, startym chrzanem i natką pietruszki, podajemy na ciepło
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

10 komentarzy to "Żurek na zakwasie, bezglutenowy, wegański"

  • comment-avatar
    Karo Lina Fel 29 marca 2015 (19:10)

    coś dla mnie na te święta!!!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 29 marca 2015 (21:13)

      Mam nadzieję, że posmakuje tak jak nam:)

      • comment-avatar
        Karo Lina Fel 30 marca 2015 (20:12)

        Jutro na stawiam i będę mieć na święta swój żurek BG 🙂 czekam na drugą książkę, pierwszą mam i często korzystam

  • comment-avatar
    Agata Ol 4 kwietnia 2015 (17:03)

    Dziś gotuję żurek wg Pani przepisu, dodam, że to mój pierwszy w życiu 🙂 Zakwas juz gotowy 🙂 Dziękuję za przepis i również czekam na drugą książkę!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 7 kwietnia 2015 (18:05)

      Mam nadzieję, że smakował. Nasz też zrobiłam u babci. Zakwas wytrzymał bez problemu w lodówce ponad tydzień zanim go ponownie użyłam:) Książka w sprzedaży już 23. kwietnia, będzie w niej dużo wypieków i porad.

  • comment-avatar
    Agata Ol 8 kwietnia 2015 (13:57)

    Żurek udał się, aczkolwiek jak dla mnie był za mało wyrazisty, za mało kwaskowaty. Może zakwas wyszedł mi za słaby? Stał w kuchni od środy do soboty.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2015 (16:02)

      Nie był zbyt kwaśny to prawda, zawsze można go doprawić ale w diecie alergika kwaśne rzeczy są wysokohistaminowe więc chyba dobrze, że delikatniejszy:)

  • comment-avatar
    Agata Ol 8 kwietnia 2015 (13:59)

    Syn lubi wypieki z Pani przepisów, babka drożdżowa zrobiła furorę w święta! , czekamy na kolejne słodkości w drugiej książce 🙂

  • comment-avatar
    Agata Ol 8 kwietnia 2015 (17:08)

    Nie wiedziałam, że kwaśne potrawy są wysoko histaminowe, w takim razie dla alergika żurek był w sam raz 🙂 A jak mają się do tego ogórki kiszone?, bo w syna diecie nadal mamy je na liście podejrzanych produktów..

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2015 (19:59)

      Kiszone ogórki, kapusta kiszona są zdrowe dla organizmu ale podnoszą poziom histaminy więc trzeba je ograniczać w diecie, a w okresie zaostrzeń odstawiać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.