W czasie Świąt Wielkiej Nocy białą kiełbasę serwuje się w wielu domach. W naszej rodzinie jest dodatkiem do białego barszczu.
Białą kiełbasę w wersji pieczonej możemy podać także podczas zwykłej kolacji. Upieczona z dodatkiem piwa i chrzanu, lekko osłodzona syropem roślinnym ma wyjątkowy smak.
Alergicy powinni unikać wędlin. Bardzo ważna jest ich jakość.
Nasze kiełbaski są ekologiczne, zakupione u sprawdzonego dostawcy. Dla alergików jeszcze lepsze są te z indyka.
Osoby na diecie bezglutenowej powinny dokładnie sprawdzać czy wędliny, które kupują (także te ekologiczne) nie zawierają glutenu.
Na rynku są dostępne również bezglutenowe piwa.
Polecam rozejrzeć się także za ekologicznym piwem, są dostępne głównie w sklepach internetowych.
Pamiętajmy, że zwykły chrzan ze słoiczka zawiera najczęściej dodatek mleka i kwasku cytrynowego. Takiego produktu nie kupujemy!
W kategorii Wielkanoc znajduje się więcej przepisów na potrawy świąteczne.
Sięgnij także do książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje” oraz e-booka “Dania na Wielkanoc i nie tylko“, w których znajdziesz kolejne, nie publikowane wcześniej przepisy.
Zapraszam i życzę Smacznego
Pieczone białe kiełbaski
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość: 3 szt.
Składniki:
- 3 białe parzone kiełbaski (wieprzowe lub z indyka)
- 3 małe cebule białe
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta soli himalajskiej
- 3 łyżki piwa jasnego, delikatnego, najlepiej bio
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka + 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
- Cebule obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w talarki
- Mieszamy ze sobą chrzan, syrop klonowy i piwo
- Rozgrzewamy patelnię z olejem, szklimy pokrojoną cebulę, solimy, przekładamy połowę na dno żaroodpornego naczynia
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem
- Kiełbaski nacinamy z obu stron
- Na zeszkloną cebulkę układamy ponacinane kiełbaski, polewamy je przygotowaną marynatą chrzanową, na wierzch układamy pozostałą porcję zeszklonej cebuli
- Wkładamy do piekarnika bez przykrycia, pieczemy 30 minut, przewracamy kiełbaski na drugą stronę i dopiekamy 10-15 minut aż będą lekko rumiane
No Replies to "Pieczone białe kiełbaski"