Bardzo czekoladowy mazurek karobowy

W tym tygodniu kończyłam pracę nad moją drugą książkąMama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, w której znajdzie się 52 wypieki, w tym kilka na Wielkanoc. Postanowiłam jednak specjalnie dla Was jeszcze coś świątecznego przygotować:)

Wyczarowałam bardzo czekoladowy mazurek karobowy. Bardzo czekoladowy, ale bez grama czekolady, bardzo słodki, ale bez cukru. Bardzo kruchy, ale bez jajek i glutenu. Moim zdaniem jest przepyszny:)

Czas zabrać się do wypróbowania. Czekam na wasze opinie na jego temat.

Więcej przepisów na dania wielkanocne znajdziesz klikając na kategorię Wielkanoc.

Skorzystaj także z sezonowego e-booka “Dania na Wielkanoc i nie tylko“. E-book będzie dostępny w Sklepie MAG tylko do końca kwietnia 2023 r. Nie czekaj więc z zakupami!

Zapraszam i życzę Smacznych Świąt

Bardzo czekoladowy mazurek karobowy

(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez kakao)

Czas przygotowania: 40 minut (bez chłodzenia)

Ilość: 1 szt. o wymiarach 26 x 12 cm lub o średnicy 22 cm

Składniki na ciasto:

  • 100 g mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej
  • 75 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 25 g karobu w proszku (1 pełna łyżka)
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • łyżeczka inuliny (można pominąć)
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
  • łyżka melasy z chleba świętojańskiego
  • 25 ml zimnej wody
  • 125 g zimnej wegańskiej margaryny

Składniki na masę:

  • 175 g wegańskiej margaryny
  • 150 ml melasy z chleba świętojańskiego
  • 5 łyżek mleka owsianego bezglutenowego lub ryżowego
  • ok. 200 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 2 łyżki karobu w proszku
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny bez cukru

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, inulinę, karob w proszku, dokładnie mieszamy
  2. Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z wodą tworząc kleistą papkę, którą dodajemy do mąki
  3. Zimną margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki, dokładnie siekamy łącząc składniki
  4. Dodajemy melasę, stopniowo wlewamy zimną wodę i zagniatamy. Ciasto jest na początku trochę klejące, formujemy go w rękach w kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki (stężeje)
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość ok. 4 mm (u mnie w kształt prostokąta)
  6. Ciasto przekładamy do formy, odcinając niepotrzebne brzegi, nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 5-10 minut
  7. Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
  8. Schłodzone ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut
  9. Margarynę, melasę i mleko umieszczamy w niedużym garnku najlepiej z grubym dnem, dodajemy przesiany karob, podgrzewamy na średnim ogniu, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą
  10. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 7-10 minut, od czasu do czasu mieszamy, dodajemy ekstrakt waniliowy
  11. Stopniowo wsypujemy płatki owsiane i żurawinę suszoną, mieszamy uzyskując zwartą masę owsianą (nie zbitą)
  12. Na podpieczony spód ciasta wykładamy jeszcze ciepłą masę owsianą, rozkładamy ją równomiernie po cieście, wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut
  13. Wyjmujemy, studzimy, możemy podawać na ciepło
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

mazurek bez kakao, bezglutenowy, wegański, karobowy

Fot. Katarzyna Jankowska

mazurek karobowy, bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez kakao

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Bardzo czekoladowy mazurek karobowy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.