W tym tygodniu kończyłam pracę nad moją drugą książką “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje“, w której znajdzie się 52 wypieki, w tym kilka na Wielkanoc. Postanowiłam jednak specjalnie dla Was jeszcze coś świątecznego przygotować:)
Wyczarowałam bardzo czekoladowy mazurek karobowy. Bardzo czekoladowy, ale bez grama czekolady, bardzo słodki, ale bez cukru. Bardzo kruchy, ale bez jajek i glutenu. Moim zdaniem jest przepyszny:)
Czas zabrać się do wypróbowania. Czekam na wasze opinie na jego temat.
Więcej przepisów na dania wielkanocne znajdziesz klikając na kategorię Wielkanoc.
Skorzystaj także z sezonowego e-booka “Dania na Wielkanoc i nie tylko“. E-book będzie dostępny w Sklepie MAG tylko do końca kwietnia 2023 r. Nie czekaj więc z zakupami!
Zapraszam i życzę Smacznych Świąt
Bardzo czekoladowy mazurek karobowy
(bezglutenowy, wegański, bez cukru, bez kakao)
Czas przygotowania: 40 minut (bez chłodzenia)
Ilość: 1 szt. o wymiarach 26 x 12 cm lub o średnicy 22 cm
Składniki na ciasto:
- 100 g mąki z ciecierzycy lub kukurydzianej
- 75 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 25 g karobu w proszku (1 pełna łyżka)
- 50 g mąki z tapioki
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- łyżeczka inuliny (można pominąć)
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
- łyżka melasy z chleba świętojańskiego
- 25 ml zimnej wody
- 125 g zimnej wegańskiej margaryny
Składniki na masę:
- 175 g wegańskiej margaryny
- 150 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 5 łyżek mleka owsianego bezglutenowego lub ryżowego
- ok. 200 g płatków owsianych bezglutenowych
- 2 łyżki karobu w proszku
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki suszonej żurawiny bez cukru
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, inulinę, karob w proszku, dokładnie mieszamy
- Świeżo zmielone siemię lniane łączymy z wodą tworząc kleistą papkę, którą dodajemy do mąki
- Zimną margarynę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki, dokładnie siekamy łącząc składniki
- Dodajemy melasę, stopniowo wlewamy zimną wodę i zagniatamy. Ciasto jest na początku trochę klejące, formujemy go w rękach w kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 15-30 minut do lodówki (stężeje)
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość ok. 4 mm (u mnie w kształt prostokąta)
- Ciasto przekładamy do formy, odcinając niepotrzebne brzegi, nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 5-10 minut
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
- Schłodzone ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut
- Margarynę, melasę i mleko umieszczamy w niedużym garnku najlepiej z grubym dnem, dodajemy przesiany karob, podgrzewamy na średnim ogniu, mieszamy aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 7-10 minut, od czasu do czasu mieszamy, dodajemy ekstrakt waniliowy
- Stopniowo wsypujemy płatki owsiane i żurawinę suszoną, mieszamy uzyskując zwartą masę owsianą (nie zbitą)
- Na podpieczony spód ciasta wykładamy jeszcze ciepłą masę owsianą, rozkładamy ją równomiernie po cieście, wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut
- Wyjmujemy, studzimy, możemy podawać na ciepło
No Replies to "Bardzo czekoladowy mazurek karobowy"