fbpx

Najłatwiejsze ciasto w świecie z serii nie dla alergika

To pierwsze ciasto, które nauczyła mnie mama, bardzo dawno temu:) 

Jej przepis brzmiał „4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 7 łyżek oleju, wszystko wymieszać, wstawić do piekarnika”.
Z czasem okazało się, że nie wiem ile to ta szklanka, bo nie mam już szklanek, więc zaczęłam używać kubków. Szczerze, to nigdy nie sprawdzałam ile gramów ma ten kubek, używałam różnych kubków a ciasto zawsze wychodziło:). 
Przeprowadziłam z nim także kilka eksperymentów. Piekłam już wersję kokosową, czarno-białą i z jabłkami. Myślę, że można powymyślać wiele wersji tej babki. 
Dziś prezentuję tę z jabłkami. Sprawdziłam ilość gramów, zmniejszyłam ilość cukru, dodałam kamień winny zamiast proszku do pieczenia. 
Wypróbujcie, nie może się nie udać:)
Przy okazji pisania tego posta zastanowiłam się czy poprawnie używam słowo „gram”, i oto co wyczytałam TUTAJ
„…Poprawną formą jest 100 gramów. Gram to mianownik liczby pojedynczej, podobnie jak kilogram, a z tym jakoś nikt nie ma kłopotu – nikt nie mówi – 100 kilogram”:)
Zapraszam i życzę Smacznego

Najłatwiejsze ciasto w świecie

(nie dla alergika) 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 40 minut
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 200 g cukru (można zmniejszyć)
  • 200 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 7 łyżek oleju (użyłam rzepakowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

  • 2 średnie jabłka
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.
  2. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę, dodać ekstrakt wanilii, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać, dodać olej i sok z cytryny, ponownie wymieszać na jednolita gładką masę
  3. Foremkę tzw. keksówkę (u mnie 30 x 11 cm), wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, wlać ciasto
  4. Na wierzchu ciasta układać wcześniej umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki jabłka, można je lekko wcisnąć w ciasto.
  5. Wstawić ciasto do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Wyjmować rumiane, nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia
Wskazówki:
Jajka powinny mieć temperaturę pokojową
 

Wersja orkiszowa i okrągła:) foremka 20 cm średnicy

 

5 komentarzy to "Najłatwiejsze ciasto w świecie z serii nie dla alergika"

  • comment-avatar
    Eve 28 lutego 2012 (10:31)

    "Najłatwiejsze ciasto w świecie – tak, tak, tak, nic a nic sie go nie gniecie, tak, tak, tak…." – wiem coś o sprawdzonych przepisach Mamy, najlepsze są te właśnie najprostsze;) Pysznie u Was;)

  • comment-avatar
    Unknown 1 sierpnia 2012 (09:29)

    Hej KAsiu, ja jestem noga z pieczenia ciast i wszystko co "na pewno się uda" u mnie się robi zakalec:) ale niemniej smaku mi narobiłaś tym przepisem i normalnie nie omieszkam go wyprubować, może nawet dziś wieczorkiem- teściowa przyjeżdża i trzeba się pokazać;D
    buziaki

  • comment-avatar
    olesia 3 sierpnia 2012 (18:12)

    no i wiem co jutro pieke:) wlasnie dowiedzialam sie z emoja corka nie moze spozywac mleka krowiego .. i potrzebowalam taki przepis 🙂 czy moge dac olej slonecznikowy? i czy ciasto jest bardzo suche?
    pozdrawiam

  • comment-avatar
    Mama Alergika 3 sierpnia 2012 (18:18)

    Olesia; Olej słonecznikowy jak najbardziej. Ciasto podobne w smaku do babki piaskowej ale suche nie jest, zwłaszcza ta wersja z jabłkami. Wersja z wiórkami już bardziej. Zresztą jak u mnie coś zostanie i uschnie np. na 2-3 dzień to zajadam z herbatą. To ciasto zawsze wychodzi. W oryginale brzmi (4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 7 łyżek oleju)

  • comment-avatar
    olesia 3 sierpnia 2012 (18:27)

    🙂 mysle z ejutro bede piec:) chyba dodam rowniez na wierzch czeresnie z dzemu 🙂 zoabczymy co ukrece:) pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.