fbpx

Ciasto z Jabłkami czyli najłatwiejsze ciasto w świecie w wersji dla alergika

Mój mąż poprosił mnie ostatnio o Najłatwiejsze Ciasto w Świecie. Na blogu jest na nie przepis z serii Nie dla Alergika.
Zrobiłam tym razem wersję orkiszową i okrągłą. Ciasto jak zawsze wyszło bez zarzutu i szybko zniknęło. Kiedy zapytałam Mojego Alergika „Co zrobić dla Ciebie”? usłyszałam „Zrób takie jak dla tatusia”. Nie miałam czasu na eksperymenty więc zajrzałam do mojej blogowej bazy przepisów (ile ich tu jest! Prawie 500!) i postanowiłam trochę zamieszać w przepisie na Babkę z Żurawiną.
Powstało bardzo smaczne Ciasto z Jabłkami, bardzo podobne z wyglądu do „tatusiowego ciasta”. Zanim wróciłam z treningu biegowego prawie zniknęło, pozostał jeden kawałek do zapakowania na drugi dzień do szkoły:)
 
Ciasto jest wilgotne ale nie „gumowate”.
Warto, aby dobrze wystygło przed podaniem, wtedy jego struktura będzie jeszcze lepsza. Zrobiłam je w małej foremce (20 cm średnicy). Wam proponuję taką 23 cm, będzie niższe ale szybciej się upiecze. Następnym razem ułożę też głębiej owoce w cieście, ponieważ po 30 minutach pieczenia już były zbrązowiałe i musiałam nakrywać wierzch ciasta papierem do pieczenia. 
Przepis polecam i życzę Smacznego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 50-60 minut
 
Składniki mokre:

  • 125 g wegańskiej margaryny roztopionej, schłodzonej (u mnie Alsan)
  • 3 łyżki wody (u mnie przegotowana)
  • 125 ml mleka ryżowego (temperatura pokojowa)
  • 150 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z dwóch pomarańczy) lub naturalnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii

Składniki suche:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500) pszenna też się sprawdzi
  • 150 g cukru trzcinowego, bardzo drobnego (zmieliłam)
  • 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania ciasta

foremka tortowa o średnicy 20 cm

 
Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
  • Mokre składniki mieszamy ze sobą (u mnie w kolejności; margaryna, ekstrakt, mleko, woda, sok)
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy
  • Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy całość łyżką, do momentu połączenia się składników
  • Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia
  • Gotowe ciasto przelewamy do foremki
  • Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki pozbawione gniazd z nasionami, kroimy na cienkie plasterki
  • Plasterki jabłek układamy na cieście, wciskając je do połowy w ciasto
  • Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-60 minut (przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
  • Upieczone ciasto, odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy 
  • Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy
 

Przed pieczeniem 

Najłatwiejsze Ciasto w Świecie z serii Nie dla Alergika dla porównania 

 

12 komentarzy to "Ciasto z Jabłkami czyli najłatwiejsze ciasto w świecie w wersji dla alergika"

  • comment-avatar
    Anonymous 20 września 2013 (10:04)

    Co można dodać zamiast soku pomarańczowego?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 20 września 2013 (10:38)

    Anonimowy: Ja spróbowałabym sok jabłkowy:)

  • comment-avatar
    Magdalena Froo 1 kwietnia 2014 (15:34)

    musi być pycha!

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2014 (21:51)

      To taka prosta babka, która najlepiej smakuje jeszcze ciut ciepła:) Zawsze się udaje!

  • comment-avatar
    Ania Skiba 9 kwietnia 2014 (17:08)

    wygląda bardzo apetycznie! czy jest jakaś mąka bezglutenowa, która nadałaby się do tej babki?

  • comment-avatar
    Ania Skiba 9 kwietnia 2014 (17:17)

    O! już znalazłam odpowiedź – oczywiście na blogu 🙂 będzie próba gryczana 🙂

  • comment-avatar
    Kinga Piątkowska 3 października 2014 (20:12)

    A mozna z orkiszowej pelnoziarnistej ale drobno zmielonej?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 4 października 2014 (17:21)

      Można oczywiście, ale proszę zwrócić uwagę na gęstość ciasta. Pełnoziarniste mąki chłoną więcej płynów, więc zapewne trzeba będzie dolać 25-50 ml więcej mleka lub wody:)

  • comment-avatar
    Agata 7 grudnia 2014 (22:54)

    A czy margarynę można zamienić na olej?

  • comment-avatar
    kasandra 30 września 2015 (20:00)

    czy można zastąpić mąkę orkiszową tą mieszanką:
    mąka ryżowa, mączka ryżowa, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana ?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 2 października 2015 (11:13)

      W mojej drugiej książce jest przepis na to ciasto w wersji bezglutenowej. Proszę z niego skorzystać, nie trzeba będzie eksperymentować

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.