Mój mąż poprosił mnie ostatnio o Najłatwiejsze Ciasto w Świecie. Na blogu jest na nie przepis z serii Nie dla Alergika.
Zrobiłam tym razem wersję orkiszową i okrągłą. Ciasto jak zawsze wyszło bez zarzutu i szybko zniknęło. Kiedy zapytałam Mojego Alergika „Co zrobić dla Ciebie”? usłyszałam „Zrób takie jak dla tatusia”. Nie miałam czasu na eksperymenty więc zajrzałam do mojej blogowej bazy przepisów i postanowiłam trochę zamieszać w przepisie na Babkę z Żurawiną.
Powstało bardzo smaczne Ciasto z Jabłkami, bardzo podobne z wyglądu do „tatusiowego ciasta”. Zanim wróciłam z treningu biegowego prawie zniknęło, pozostał jeden kawałek do zapakowania na drugi dzień do szkoły:)
Ciasto jest wilgotne, ale nie „gumowate”.
Warto, aby dobrze wystygło przed podaniem, wtedy jego struktura będzie jeszcze lepsza. Zrobiłam je w małej foremce (20 cm średnicy). Wam proponuję taką 23 cm, będzie niższe ale szybciej się upiecze. Następnym razem ułożę też głębiej owoce w cieście, ponieważ po 30 minutach pieczenia już były zbrązowiałe i musiałam nakrywać wierzch ciasta papierem do pieczenia.
Przepis polecam i życzę Smacznego
Wersja bezglutenowa tego ciasta znajduje się w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”.
Ta publikacja kończy swój nakład! Jest dostępna już tylko w Outlecie MAG.
Ciasto z jabłkami, czyli najłatwiejsze ciasto w świecie
w wersji dla alergika
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50-60 minut
Składniki mokre:
- 125 g wegańskiej margaryny roztopionej, schłodzonej (u mnie Alsan)
- 3 łyżki wody (u mnie przegotowana)
- 125 ml napoju ryżowego (temperatura pokojowa)
- 150 ml soku pomarańczowego (u mnie wyciśnięty z dwóch pomarańczy) lub naturalnego jabłkowego
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
Składniki suche:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej (typ 500) pszenna też się sprawdzi
- 150 g cukru trzcinowego, bardzo drobnego (zmieliłam)
- 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka
- cukier puder do posypania ciasta
foremka tortowa o średnicy 20 cm
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (u mnie termoobieg)
- Mokre składniki mieszamy ze sobą (u mnie w kolejności; margaryna, ekstrakt, mleko, woda, sok)
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy
- Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy całość łyżką, do momentu połączenia się składników
- Foremkę smarujemy niewielką ilością oleju, wykładamy papierem do pieczenia
- Gotowe ciasto przelewamy do foremki
- Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki pozbawione gniazd z nasionami, kroimy na cienkie plasterki
- Plasterki jabłek układamy na cieście, wciskając je do połowy w ciasto
- Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50-60 minut (przed wyciągnięciem ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto w środku jest suche, jeśli nie to zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 minut i ponownie sprawdzamy)
- Upieczone ciasto, odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut, następnie wyjmujemy z foremki, przekładamy na kratkę i studzimy
- Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy
Przed pieczeniem
Najłatwiejsze Ciasto w Świecie z serii Nie dla Alergika dla porównania
12 komentarzy to "Ciasto z jabłkami czyli najłatwiejsze ciasto w świecie w wersji dla alergika"
Anonymous 20 września 2013 (10:04)
Co można dodać zamiast soku pomarańczowego?
Mama Alergika 20 września 2013 (10:38)
Anonimowy: Ja spróbowałabym sok jabłkowy:)
Magdalena Froo 1 kwietnia 2014 (15:34)
musi być pycha!
Katarzyna Jankowska 1 kwietnia 2014 (21:51)
To taka prosta babka, która najlepiej smakuje jeszcze ciut ciepła:) Zawsze się udaje!
Ania Skiba 9 kwietnia 2014 (17:08)
wygląda bardzo apetycznie! czy jest jakaś mąka bezglutenowa, która nadałaby się do tej babki?
Ania Skiba 9 kwietnia 2014 (17:17)
O! już znalazłam odpowiedź – oczywiście na blogu 🙂 będzie próba gryczana 🙂
Kinga Piątkowska 3 października 2014 (20:12)
A mozna z orkiszowej pelnoziarnistej ale drobno zmielonej?
Katarzyna Jankowska 4 października 2014 (17:21)
Można oczywiście, ale proszę zwrócić uwagę na gęstość ciasta. Pełnoziarniste mąki chłoną więcej płynów, więc zapewne trzeba będzie dolać 25-50 ml więcej mleka lub wody:)
Agata 7 grudnia 2014 (22:54)
A czy margarynę można zamienić na olej?
Katarzyna Jankowska 8 grudnia 2014 (14:36)
Warto spróbować ale chyba zmniejszyłabym go do 100 ml.
kasandra 30 września 2015 (20:00)
czy można zastąpić mąkę orkiszową tą mieszanką:
mąka ryżowa, mączka ryżowa, skrobia ziemniaczana, mąka kukurydziana ?
Katarzyna Jankowska 2 października 2015 (11:13)
W mojej drugiej książce jest przepis na to ciasto w wersji bezglutenowej. Proszę z niego skorzystać, nie trzeba będzie eksperymentować