fbpx

MAGiczna mikstura czyli miód z cytryną i imbirem na jesienne dni

Każdy z nas ma kilka sprawdzonych, domowych sposobów na walkę z pierwszymi objawami przeziębienia. Początek jesieni, od lat w naszym domu nieodłącznie kojarzy się z magiczną miksturą serwowaną na czczo wszystkim domownikom. Pijemy ją ponieważ wzmacnia organizm i działa dobroczynnie na serce.
Od zeszłego roku przygotowuję specjalny słoiczek z miksturą. Zestaw składników ten sam czyli miód, cytryna, imbir, które w swoim towarzystwie spędzają 3-4 dni.
Łyżka takiej mikstury (wraz z plasterkami cytryny i imbiru), zalana ciepłą wodą i podana do wypicia z samego rana pomaga nam także w walce z pojawiającym się przeziębieniem. Sposób sprawdzony, więc polecam.
W tym roku także Mój Alergik może korzystać z dobrodziejstw miodu. Kupuję dla niego miód z kwiatów pomarańczy, który go nie uczula 🙂
W części wskazówek poczytajcie jeszcze kilka informacji na temat miodu oraz imbiru.
W książce „Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę” umieściłam rozdział Zdrowa Apteczka z domowymi sposobami na przeziębienia i inne dolegliwości. 
Życzę dużo zdrowia i Smacznego

MAGiczna mikstura na odporność

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, zawiera miód)

Czas przygotowania: 15 minut + noc

Przechowywanie: 4 dni w lodówce

Ilość: 250-300 ml

Składniki:

  • 1-2 cytryny (najlepiej obrać ze skórki)
  • świeży imbir w kawałku (ok. 5 cm)
  • miód naturalny w postaci lejącej ok. 250-300 ml

Przygotowanie:

  1. Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem, kroimy na ok. 5 mm plasterki, potem na ćwiartki.
  2. Imbir obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.
  3. Wcześniej dokładnie umyty, wyparzony i osuszony słoik napełniamy naprzemiennie plasterkami cytryny i imbiru.
  4. Całość zalewamy miodem, tak aby zakrył zawartość stałych składników.
  5. Słoiczek umieszczamy w lodówce, po 12 godzinach możemy wykorzystać miksturę. Im dłużej przechowujemy tym mikstura staje się rzadsza bo cytryna i imbir puszczą sok.
  6. Wykorzystujemy łyżkę lub dwie mikstury (wraz z plasterkami cytryny i imbiru), umieszczamy w kubku, zalewamy ciepłą (nie gorącą!) wodą i podajemy do picia, najlepiej na czczo

Wskazówki:

Zazwyczaj robię mały słoiczek mikstury i wykorzystuję przez 4 dni. Przechowywana w lodówce dłużej może skwaśnieć.

MIÓD: „Surowy miód czasami zawiera niewielkie ilości toksycznej botuliny (jadu kiełbasianego). Jeśli niedużą ilość tej toksyny spożyje osoba dorosła, zneutralizuje ją jej dojrzały układ pokarmowy. Jednakże niedorozwinięty układ pokarmowy większości dzieci nie posiada takiej zdolności, a jad kiełbasiany obecnym w SUROWYM miodzie został rozpoznany jako przyczyna śmierci niemowląt (to ostre zatrucie pokarmowe nosi nazwę „botulinizm”. Jad kiełbasiany może nie zostać całkowicie zniszczony nawet po przegotowaniu miodu, a ponieważ na etykietach nie zawsze jest zaznaczone, czy dostępny w sklepach miód jest surowy czy gotowany, najbezpieczniej jest unikać podawania jakiegokolwiek miodu dzieciom, które mają mniej niż 18 miesięcy.”
Żródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford s. 347.
Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, stymulujące i wzmacniające (zwłaszcza żołądek i nerki), regenerujące, poprawiające krążenie, odtruwające, przeciwwymiotne, napotne, wykrztuśne, antyseptyczne.

9 komentarzy to "MAGiczna mikstura czyli miód z cytryną i imbirem na jesienne dni"

  • comment-avatar
    Kasia M-N 23 września 2013 (20:47)

    A mi wyszło gorzkie… ale nie mam pojęcia dlaczego, wieczorem dokładam miodu i rano pijemy, nawet moja 4 latka, dwulatek odmawia, ale on ma taki okres 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 24 września 2013 (06:38)

    Kasia M-N; Może lepiej następnym razem obierz cytryny. Trzeba je dokładnie sparzyć a wcześniej wyszorować. Cytryny są bardzo pryskane. Nieekologiczne obieram

  • comment-avatar
    karolina 29 września 2013 (19:02)

    Zrobione;)za 3 dni zobaczymy efekty;) ale wygląda bardzo ładnie;)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 29 września 2013 (20:39)

    Karolina; No to czekamy:)

  • comment-avatar
    Anonymous 5 listopada 2013 (11:03)

    Ależ gotowany miód traci swoje właściwości lecznicze! A jad kiełbasiany w miodzie to już jakiś straszliwy czarny PR. Z nieznanego źrodła (miody azjatyckie) być może.. Ale od naszych pszczelarzy, zrzeszonych w kołach pszczelarskich można śmiało kupować.

  • comment-avatar
    ula 26 stycznia 2017 (15:50)

    Zastosowanie imbiru pierwsza klasa 🙂 Wspaniale to wygląda i pewnie też dobrze smakuje. Imbir jest też świetny na ogólna odporność, bo na przykład niweluje stany zapalne w ciele

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 stycznia 2017 (10:37)

      Imbir stale gości w mojej kuchni, podobnie jak czosnek. Nie dalej jak wczoraj gdy zmarznięta wróciłam z biegania, przygotowałam sobie napój: miód, sok z cytryny i dużo imbiru, od razu stawia na nogi:) Pozdrawiam ciepło

  • comment-avatar
    Mira Zalewska 24 października 2017 (15:39)

    czy mozna taki syrop pasteryzować , jesli mam kilka słoiczków , żeby przetrwały dlużej?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 26 października 2017 (08:30)

      Ja robię go zawsze taką ilość żeby zużyć w ciągu kilki dni. Pasteryzacja wiąże się z wysoką temperaturą a ona niszczy właściwości zarówno miodu, jak i cytryny.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.