Naleśniki bananowo owsiane z truskawkami

Weekendowe śniadanie, z bananami i niezbędnym dla rozwoju zwłaszcza dzieci, owsem powstało przypadkiem. Najpierw miał być koktajl bananowy ale po namyśle zrobiłam na nim naleśniki, które wypełniłam głównie truskawkami. Wiem, że to nie pora na truskawki, ale nie mogliśmy się oprzeć. Najważniejsze, że mój Alergik nie zareagował na nie negatywnie. Naleśniki na bazie owsa sprawdziły się także w wersji na zimno.

W części Pamiętaj poczytajcie co pisze Paul Pitchford na temat właściwości leczniczych owsa. Polecam!
 
Wszystkim nowym miłośnikom mojego bloga zarówno na Facebooku,  jak i  Obserwującym serdecznie dziękuję za komentarze, lajkowanie i polecanie kuchni Mamy Alergika.
Życzę Smacznego
 

Naleśniki bananowo owsiane 

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut 
CZAS SMAŻENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: dla 2-3 osób
 
Składniki:
  • 250 ml mleka owsianego 
  • 250 ml musu bananowego (z 2-3 bananów)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g mąki owsianej 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia
  • truskawki, rodzynki
  • syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
 
  1. Banany przy użyciu blendera czy miksera rozdrobnić tak, aby uzyskać konsystencję musu czy koktajlu
  2. Mleko wymieszać z cukrem pudrem przy pomocy miksera lub rózgi, dodać mus bananowy, ekstrakt wanilii, sok z cytryny
  3. Następnie dodać przesianą mąkę, całość dobrze wymieszać do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Ciasto jest dość gęste i nieco zbrązowieje. Jeśli uznamy że jest zbyt gęste i nie chcemy grubszych naleśników należy do ciasta dodać jeszcze trochę mleka
  4. Odstawić ciasto naleśnikowe na minimum 15 minut
  5. Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju i smażyć naleśniki na średnim ogniu, przewracając delikatnie na drugą stronę
  6. Wyłożyć naleśniki na talerz, wypełnić je wcześniej umytymi i pokrojonymi truskawkami, dodać rodzynki, polać syropem klonowym
  7. Naleśniki idealnie smakują na ciepło
Pamiętaj
Właściwości lecznicze owsa
„Owies działa kojąco, leczy układ nerwowy i rozrodczy, wzmacnia śledzionę-trzustkę, usuwa cholesterol z przewodu pokarmowego i naczyń krwionośnych, wzmacnia mięsień sercowy.
Ponieważ owies jest jednym z najbogatszych w krzem pokarmów, wspiera regenerację układu kostnego i tkanki łącznej. Zawiera również fosfor, niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i nerwów. Może być stosowany jako okład przynoszący ból przy swędzeniu. Stosowany do mycia twarzy, uzdrawia i upiększa skórę. Regularnie wypijany wywar z owsa działa jak wewnętrzny środek bakteriobójczy, wzmacniając odporność i zapobiegając chorobom zakaźnym. Owies w każdej ze znanych postaci: owsianki, śruty owsianej, owsa pełnoziarnistego, sprawdza się także w profilaktyce infekcji i chorób zakaźnych przede wszystkim u dzieci.
Płatki owsiane są prawie tak samo pożywne jak owies pełnoziarnisty, ponieważ poddaje się je tylko lekkiemu przetwarzaniu podczas mielenia i odparowywania.
Owies może być stosowany do przygotowywania zup, puddingów, chlebów, spodów ciast, ciasteczek, deserów”. Zaczerpnięte z „Odżywiane dla zdrowia”, Paul Pitchford 
 
 
 
 
 
 

7 komentarzy to "Naleśniki bananowo owsiane z truskawkami"

  • comment-avatar
    Kaś 27 lutego 2012 (10:54)

    pysznie u Ciebie. ale mi sie zachciało truskawek 🙂

  • comment-avatar
    Eve 27 lutego 2012 (11:01)

    Takie pyszności, to tylko tutaj, u Ciebie!

    • comment-avatar
      .. 27 sierpnia 2020 (20:20)

      Witam
      Czy można zamienić na make pszenna ? Jak tak , to czy ilość jej będzie taka sama ? Często wychodzą mi nalesniki trochę mokre w środku jakby surowe A później jak postoja to się ścinaja.

  • comment-avatar
    Patyska 27 lutego 2012 (15:26)

    Mniam… szkoda, że na razie o truskawkach mogę sobie tylko pomarzyć. A z tym owsem to musi być coś na rzeczy, bo jak tylko się obudzę, lecę ugotować sobie owsiankę z syropem klonowym 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 lutego 2012 (20:20)

    Kaś; oby do wiosny:) będą lepsze truskawki niż te moje,chociaż te naprawdę były dobre:)
    Eve: Bardzo dziękuję za te słowa!
    Patyska: Pamiętam jak ja czekałam na truskawki… i kawę:) Jeszcze trochę i akurat jak nasze polskie będziesz mogła:)

  • comment-avatar
    Anonymous 26 sierpnia 2012 (20:11)

    Witam! Czy można użyć zamiennie mleko ryżowe?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 sierpnia 2012 (11:22)

    Anonimowy; Mleko ryżowe najmniej się nadaje do naleśników, wychodzą za bardzo wodniste i gorzej się smażą. Ale ponieważ w składzie są wiążące banany proszę spróbować, powinno się udać:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.