Razowe babeczki orkiszowe z malinami

Dobre od śniadania i na śniadanie, zwłaszcza na to drugie (do szkoły, do pracy). 

Jak zawsze przy tego rodzaju słodkościach nie trzeba się napracować. Wystarczy zmieszać ze sobą składniki, wstawić do piekarnika, odczekać aby przestygły i można się nimi delektować. Nie za długo niestety, bo zawsze się znajdzie grono chętnych, aby się nimi poczęstować:).
Orkiszowe babeczki powstały nie tylko z myślą o moim Alergiku, zrobiłam je dla nas wszystkich. Oczywiście jedna porcja czyli 12 sztuk okazała sie niewystarczająca, do szkoły mogłam zapakować już tylko po jednej babeczce:)
Orkisz, maliny, karob same się reklamują nie muszę już dodawać jak są bogate w witaminy, błonnik i minerały. 
 
Polecam i życzę Smacznego
 
 

Razowe babeczki orkiszowe

 
(wegańskie)
 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + czas na rozmrożenie malin
CZAS PIECZENIA: 20-25 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA BABECZEK: 12 szt. o średnicy 5 cm
Składniki mokre
 
  • 125 ml mleka ryżowo-migdałowego lub orkiszowego
  • 60 g margaryny wegańskie, stopionej
  • 2 łyżki śmietany migdałowej  lub np. owsianej czy orkiszowej
  • 150 g malin rozmrożonych
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów lub wanilii
  • polewa karobowa czyli niby-czekoladowa, 
Składniki suche
  • 200 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000 
  • 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
  • 100 g drobnego cukru 
Przygotowanie
  1. Przygotować polewę karobową, przepis na nią znajduje się TUTAJ
  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C
  3. W większej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia
  4. W drugiej mniejszej misce przygotować mleko, śmietanę, stopioną schłodzoną margarynę, rozmrożone maliny w temperaturze pokojowej, ekstrakt z migdałów, wymieszać
  5. Wlać składniki mokre do suchych, dokładnie wymieszać całość do momentu ich połączenia się
  6. Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
  7. Piec przez ok. 20-25 minut do czasu gdy będą rumiane, można sprawdzić patyczkiem czy ładnie odchodzą od formy i czy jest on suchy
  8. Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
  9. Schłodzone babeczki polać wcześniej przygotowaną polewą karobową
Wskazówki:
Ciasto po wymieszaniu nabierze ładnej różowej barwy.
Zdarza się:Ostatnim razem za późno wyjęłam maliny z zamrażarki, nie chciałam już dłużej czekać, aż nabiorą temperatury pokojowej i oczywiście po ich dodaniu, margaryna przyjęła konsystencję grudkową. Wszystkie składniki i tak wymieszałam, a potem przelałam do garnka i lekko podgrzałam całość, margaryna się rozpuściła. Połączyłam mokre składniki z suchymi i babeczki wyszły równie pyszne. Muffiny/babeczki mają to do siebie, że ciężko je zepsuć, na szczęście:)

Część babeczek polanych zostało rozpuszczoną nutellą:) (ta jaśniejsza polewa na zdjęciach), w ten sposób wyznaczyłam, które są dla i nie dla alergika. Okazało się, że polewa karobowa również smakuje nieuczulonej części rodziny, bo za pomocą łyżeczki została wyjedzona z rondelka:)

 
 
 
 
 

 

7 komentarzy to "Razowe babeczki orkiszowe z malinami"

  • comment-avatar
    kocie-smaki 25 lutego 2012 (10:07)

    piękne babeczki. i jeszcze dodatek owoców.. szczerze mówiąc najbardziej zaciekawiła mnie polewa karobowa, pierwszy raz usłyszałam o czymś takim. dobrze wiedzieć 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 25 lutego 2012 (19:27)

    kocie-smaki; karobem zastępuję czekoladę, bardzo zdrowy zamiennik, a smak również ciekawy:)

  • comment-avatar
    kikimora 26 lutego 2012 (14:19)

    Smakowite. Zwłaszcza ta śmietanka migdałowa mnie zachęca!

  • comment-avatar
    Monika 25 listopada 2020 (17:31)

    Pani Katarzyno czy pominięcie cukru wpływanie na efekt końcowy?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 listopada 2020 (17:51)

      Cukier ma swój wpływ na strukturę ciasta, ale w przypadku babeczek bym się aż tak nie bała. Robiłam różne wiele razy z minimalną ilością cukru, wytrawne bez a także z ksylitolem 🙂

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 grudnia 2020 (11:17)

      Cukier wpływa na strukturę ciasta niestety, nie bałabym się zastąpić go innym zamiennikiem typu ksylitol. Jeśli chce Pani zrobić babeczki na bazie melasy czy syropu to warto podejrzeć inne przepisy z tym składnikiem. Ja z pewnością bym pokusiła się na wypróbowanie bez cukru, więc zachęcam i czekam na info jak wyszły.

  • comment-avatar
    Monika 25 listopada 2020 (17:32)

    Pani Katarzyno czy pominięcie cukru wpłynie na efekt końcowy?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.