Dobre od śniadania i na śniadanie, zwłaszcza na to drugie (do szkoły, do pracy).
Jak zawsze przy tego rodzaju słodkościach nie trzeba się napracować. Wystarczy zmieszać ze sobą składniki, wstawić do piekarnika, odczekać aby przestygły i można się nimi delektować. Nie za długo niestety, bo zawsze się znajdzie grono chętnych, aby się nimi poczęstować:).
Orkiszowe babeczki powstały nie tylko z myślą o moim Alergiku, zrobiłam je dla nas wszystkich. Oczywiście jedna porcja, czyli 12 sztuk, okazała się niewystarczająca, do szkoły mogłam zapakować już tylko po jednej babeczce:)
Razowe babeczki orkiszowe
Składniki mokre
- 125 ml mleka ryżowo-migdałowego lub orkiszowego
- 60 g margaryny wegańskie, stopionej
- 2 łyżki śmietany migdałowej lub np. owsianej czy orkiszowej
- 150 g malin rozmrożonych
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z migdałów lub wanilii
- polewa karobowa czyli niby-czekoladowa,
Składniki suche
- 200 g mąki orkiszowej, razowej typ 2000
- 1 płaska łyżka naturalnego proszku do pieczenia
- 100 g drobnego cukru
Przygotowanie
- Przygotować polewę karobową, przepis na nią znajduje się TUTAJ
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- W większej misce połączyć ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia
- W drugiej mniejszej misce przygotować mleko, śmietanę, stopioną schłodzoną margarynę, rozmrożone maliny w temperaturze pokojowej, ekstrakt z migdałów, wymieszać
- Wlać składniki mokre do suchych, dokładnie wymieszać całość do momentu ich połączenia się
- Rozłożyć ciasto do 12 papilotek przygotowanych w zagłębieniach formy do muffinek
- Piec przez ok. 20-25 minut do czasu gdy będą rumiane, można sprawdzić patyczkiem czy ładnie odchodzą od formy i czy jest on suchy
- Przełożyć muffinki do wystygnięcia, najlepiej na drewnianą kratkę
- Schłodzone babeczki polać wcześniej przygotowaną polewą karobową
Wskazówki:
Część babeczek polanych zostało rozpuszczoną nutellą:) (ta jaśniejsza polewa na zdjęciach), w ten sposób wyznaczyłam, które są dla i nie dla alergika. Okazało się, że polewa karobowa również smakuje nieuczulonej części rodziny, bo za pomocą łyżeczki została wyjedzona z rondelka:)
7 komentarzy to "Razowe babeczki orkiszowe z malinami"
kocie-smaki 25 lutego 2012 (10:07)
piękne babeczki. i jeszcze dodatek owoców.. szczerze mówiąc najbardziej zaciekawiła mnie polewa karobowa, pierwszy raz usłyszałam o czymś takim. dobrze wiedzieć 🙂
Mama Alergika 25 lutego 2012 (19:27)
kocie-smaki; karobem zastępuję czekoladę, bardzo zdrowy zamiennik, a smak również ciekawy:)
kikimora 26 lutego 2012 (14:19)
Smakowite. Zwłaszcza ta śmietanka migdałowa mnie zachęca!
Monika 25 listopada 2020 (17:31)
Pani Katarzyno czy pominięcie cukru wpływanie na efekt końcowy?
Katarzyna Jankowska 27 listopada 2020 (17:51)
Cukier ma swój wpływ na strukturę ciasta, ale w przypadku babeczek bym się aż tak nie bała. Robiłam różne wiele razy z minimalną ilością cukru, wytrawne bez a także z ksylitolem 🙂
Katarzyna Jankowska 20 grudnia 2020 (11:17)
Cukier wpływa na strukturę ciasta niestety, nie bałabym się zastąpić go innym zamiennikiem typu ksylitol. Jeśli chce Pani zrobić babeczki na bazie melasy czy syropu to warto podejrzeć inne przepisy z tym składnikiem. Ja z pewnością bym pokusiła się na wypróbowanie bez cukru, więc zachęcam i czekam na info jak wyszły.
Monika 25 listopada 2020 (17:32)
Pani Katarzyno czy pominięcie cukru wpłynie na efekt końcowy?