Lody uwielbiamy! Zrobiłam więc lodową niespodziankę – torcik sorbetowy, którą po kawałeczku obdzieliłam wszystkich domowników.
Subiektywnie rzecz ujmując uwielbiamy lody z pewnej jednej firmy, lepsze jadłam tylko we Włoszech. Sorbety testowaliśmy bardzo uważnie, nie szkodzą mojemu synowi i bardzo się cieszę, bo jest w czym wybierać. Oczywiście do zrobienia torciku można wykorzystać swoje ulubione smaki i wcale nie musi być on okrągły. Można także zrobić własne sorbety, wtedy większa pewność, że nie zawierają żadnych śladowych ilości czegoś, co uczula. Torcik ustroiłam owocami i ciepłą polewą niby-czekoladową, czyli karobową. Więcej na temat karobu w części Pamiętaj pod przepisem.
Polecam i życzę Smacznego
Torcik sorbetowy
(wegański)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS CHŁODZENIA: 15-30 minut
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
- sorbety w 3 smakach, u nas gruszka, malina i mango
- kilka łyżek płatków migdałowych (zamiast migdałów można użyć uprażone pestki dyni, słonecznika, rodzynki; można też z nich zrezygnować)
- owoce do ustrojenia (u nas truskawki ale oczywiście należy użyć dozwolone np. gruszka, brzoskwinie, wiśnie)
- polewa niby czekoladowa czyli karobowa
- dodatkowo; folia do żywności
Przygotowanie:
- Przygotować folię do żywności (kawałek ok. 20x20cm).
- Wyjąć pojemniczki z lodami z zamrażarki, podstawić pod ciepłą wodę i obracając je wokół własnej osi, chwilę rozmrażać.
- Przechylić pojemnik i wysunąć jego lodową zawartość na deskę do krojenia, odciąć około 2-3 cm kawałek, który następnie przełożyć na przygotowaną folię.
- Podobnie postąpić z kolejnym smakiem, a odciętą porcję lodów ułożyć na pierwszą i tak dalej z kolejną porcją lodów. Utworzyła się nam kolumna z trzech smaków.
- Całość obsypać płatkami migdałów, starać się je dokleić do ścianek lodów, większą ich część podsypać przy dolnej porcji, zawinąć szczelnie folię wokół kolumny lodów i wstawić do schłodzenia.
- Przygotować owoce i polewę niby-czekoladową.
- Owoce umyć, osuszyć i pokroić według uznania.
- Torcik wyjąć z zamrażarki, wyłożyć na wcześniej przygotowany talerzyk, ustroić owocami i płatkami migdałów, polać jeszcze ciepłą niby-czekoladą polewą.
- Podawać od razu… i prosić o więcej:)
Jak zrobić polewę?
Do rondelka wsypać 5 łyżek cukru, 1 łyżkę margaryny bezmlecznej, 2 płaskie łyżki karobu, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, 50 ml przegotowanej wody;
Całość podgrzewać na średnim ogniu, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 15 minut (aż polewa stanie się bardziej gęsta), od czasu do czasu mieszając.
Pamiętaj:
Karob inaczej zwany chlebem świętojańskim. To owoc drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy, które rośnie w krajach o ciepłym klimacie. Drzewo to należy do rodziny bobowatych wydaje owoce przypominające strąki fasoli; za Wikipedią. Chleb świętojański wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, kakao. Karob wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, korzystnie wpływa na układ trawienny. Zawiera białko, witamy A, B2, B3, D. Jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: wapń, fosfor, żelazo, magnez i potas.
Karob jest pomocny w profilaktyce astmy i w problemach wywołanych przez alergie. Nie zawiera kofeiny (polecany dla osób z problemami z ciśnieniem), zawiera tylko cukry naturalne. Karob może być używany do wypieku ciast, do lodów, do mleka, do polew, budyniu.
4 komentarze to "Torcik sorbetowy na każdą okazję"
Szana 23 lutego 2012 (09:55)
wygląda bajecznie!!
pozdrawiam cieplutko,
Szana-Banana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Dusia 23 lutego 2012 (11:10)
mmmm:)
Eve 23 lutego 2012 (14:14)
I przez Twój torcik albo dzięki niemu, znalazłam sie w ciepłych krajach pod parasolem, tak mi mocno słonko zaświeciło, kiedy się rozmarzyłam jak go sobie jem;)
Karmel-itka. 23 lutego 2012 (15:32)
bomba! ale nie kaloryczna xd
jejku, jejku… super ;]