Przepis na domowe frytki nie będzie ani odkrywczy ani inspirujący 🙂 Frytki należą jednak do ulubionych dań mojego syna i bardzo często o nie prosi.
Dobrze się składa, bo dziś zaczyna się Wielki Post, więc danie jak najbardziej wpisuje się w postny klimat 🙂
Domowe frytki to nic trudnego, ale bardzo często łatwiej nam zakupić je w fast foodzie niż się pokusić o własny wyrób. Szczerze polecam te domowe.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Domowe frytki
Czas przygotowania: 10 minutCzas smażenia: 15-20 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Składniki:
- ½ kg ziemniaków (lubię te żółte odmiany)
- olej rzepakowy do smażenia
- sól do smaku
- ketchup
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na słupki (my lubimy bardziej cienkie), przelać zimną wodą, żeby pozbyć się skrobi
- Tuż przed usmażeniem ziemniaki odcedzić i dokładnie osuszyć
- Rozgrzać na głębszej patelni olej (do ok. 180°C), tyle żeby frytki mogły się w nim zanurzyć, wrzucić tyle frytek na olej, aby swobodnie się smażyły, smażyć aż zrumienią się na złotawy kolor (można je zamieszać)
- Frytki wyjąć z patelni, osuszyć, posolić i od razu podawać
7 komentarzy to "Domowe frytki"
Eve 22 lutego 2012 (12:58)
Piękne, takie do schrupania!
Niby nic takiego, ale pysznie smakuje i cieszy;) U nas też często goszczą frytki, nie tylko z ziemniaków;)
Patyska 22 lutego 2012 (13:04)
mmmmm… fryteczki, mój nałóg 😉
śliczne zrobiłaś.
mniam time 22 lutego 2012 (13:18)
Nie wiem z czym kojarzy sie wam post ale mi na pewno nie z rzeczami smazonymi na glebokim tluszczu. Wlasnie dlatego w tlusty czwartek smazy sie paczki i faworki, zeby wykorzystac wszelki tluszcz, na ktorym normalnie w czasie postu nie bedzie mozna juz smazyc.
Aldi 22 lutego 2012 (13:22)
Domowe frytki są najlepsze 🙂
Mama Alergika 22 lutego 2012 (13:47)
Eve; zaintrygowałaś mnie, a z czego jeszcze robisz frytki?
Patyska; Dziękuję, ale na frytkach dziś nie koniec, reszta rodziny zażyczyła sobie ryż z jabłkami:)
Mama Alergika 22 lutego 2012 (15:07)
mniam time;Każdy pości jak uważa. Można zjadać gotowane ziemniaczki ale mój synek lubi frytki:)
NaStole.pl 22 lutego 2012 (20:06)
U mnie frytki będą jutro, tylko moje z piekarnika 🙂