Zupa Krem z Brokułów z Migdałami

Brokuły to jedno z niewielu warzyw, które nawet w ścisłej diecie eliminacyjnej jest dozwolone dla Alergika. O jego cennych właściwościach przeczytajcie w części Pamiętaj pod przepisem.

Niestety na widok zielonej zupy, mój mały Alergik zawołał zdecydowane Nie. Spróbuję jeszcze raz za jakiś czas, mały musi stopniowo się do niej przekonać. 
Na szczęście brokuły podawane w sałatkach z sosem winegret zajada ze smakiem:)
Zupę szczerze polecam, jest wartościowa i pyszna
Życzę Smacznego

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
CZAS GOTOWANIA: 20 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
  • 1i ½ litra wywaru z warzyw (można użyć rosół warzywny BIO w kostkach)
  • 2 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane, obrane, pokrojone w kostkę
  • 500 g brokułów (bez twardych części)
  • ½ cebuli
  • ¼ białej części pora
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki uprażonych płatków migdałów
Przygotowanie:
  1. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki w mundurkach
  2. Ugotować wywar z warzyw (można użyć rosół warzywny BIO w kostce)
  3. Dorzucić różyczki brokułów i gotować ok. 10 minut, aż brokuł zmięknie, dodać sok z limonki
  4. Rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i por, aż warzywa zmiękną i się lekko zrumienią
  5. Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne kawałki, dodać do zupy wraz z warzywami z patelni
  6. Dodać gałką muszkatołową, zupę rozdrobnić przy użyciu blendera na kremową konsystencję, doprawić solą, pieprzem do smaku. Gdy zupa wyda się nam za gęsta dodać przegotowanej wody
  7. Zmiksowaną zupę dobrze podgrzać przed podaniem, doprawić na talerzu płatkami migdałów lub gęstą śmietaną
  8. Można ją podawać także z grzankami czosnkowymi
Pamiętaj:
„Brokuł zwyczajny – często nazywany zielonym kalafiorem – jest warzywem jednorocznym. Brokuł jest bogatszy od kalafiora w składniki pokarmowe, a miąższ jego jest delikatniejszy i smaczniejszy. To wyjątkowe warzywo, zawierające bogaty zestaw przeróżnych składników mineralnych i witamin, pomocne jest w zapobieganiu i leczeniu najrozmaitszych schorzeń. 
Oto niektóre jego zalety: zajmuje szóste miejsce wśród warzyw pod względem zawartości potasu. Warzywo jest szczególnie bogate w fosfor, wapń, chrom i żelazo. Chrom obecny w brokule jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy. Związki mineralne i witaminy dodatnio wpływają na gospodarkę wapniową w organizmie opóźniając proces starzenia się kości (osteoporoza). Brokuł zawiera związek siarkowy – sulforatan oraz chlorki i związki indolowe, które zapobiegają tworzeniu się polipów jelitowych i nowotworów. 
Intensywna barwa brokułu świadczy również o dużej zawartości karotenoidów, chlorofilu i witaminy C, które nie dopuszczają do rozwoju komórek nowotworowych w całym organizmie. W czasie wieloletnich badań naukowcy udowodnili, że systematyczne spożywanie brokuła przeciwdziała nowotworom jelita grubego, odbytu, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Znajdujący się w brokule kwas pentotenowy wzmacnia centralny system nerwowy, pomaga w przyswajaniu witamin B2 i B12 oraz tworzeniu czerwonych ciałek krwi, działa korzystnie w regeneracji uszkodzonych tkanek i leczeniu chorób skóry, jest niezbędny dla normalnego wzrostu. Brokuł zawiera również kwas foliowy, który z witaminami C i B12 oraz z żelazem i miedzią jest niezbędny do tworzenia hemoglobiny. Posiada także terapeutyczne właściwości w przypadku anemii, szczególnie u dzieci i kobiet ciężarnych oraz hamuje uszkodzenie rdzenia pacierzowego.
Źródło: http://www.gasek.plnapisał Stanisław Gasek 
 

5 komentarzy to "Zupa Krem z Brokułów z Migdałami"

  • comment-avatar
    mariszka 27 marca 2012 (12:43)

    Do kremu z brokułów nie ma lepszego dodatku niż prażone płatki migdałów. Rozmarzyłam się :–)

  • comment-avatar
    Patyska 27 marca 2012 (15:34)

    zupka z brokułów błe. ale w Twojej wersji zeżarłabym nawet 2 talerze! 😉

  • comment-avatar
    Mama Alergika 27 marca 2012 (15:40)

    Mariszka; Prawda że z nimi zupa smakuje lepiej:)
    Patyska; Ale to naprawdę pyszna zupa! I pochlebiasz mi, dziękuję:)

  • comment-avatar
    Ewa 21 sierpnia 2012 (16:29)

    Bardzo dobra zrobilam na urodziny corki, tesciowa chwalila .- bezcenne:)

  • comment-avatar
    Mama Alergika 10 września 2013 (10:13)

    Ewa; Żebym i ja się doczekała pochwały od teściowej:) Dziś robimy powtórkę:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.