Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem

Wyglądają atrakcyjnie, proste w wykonaniu a smakują wyśmienicie.
Ich smak zależy głównie od jakości łososia.
Zanim trafiłam na BioBazar, gdzie kupuję znakomite ryby, różnie się zdarzało z jakością łososia. Potrafił być tak bardzo słony, że nie nadawał się do jedzenia w żadnej postaci.
Należy więc zwracać uwagę na pochodzenie i jakość ryb.
Zawijasy świetnie pasują jako ciepła przystawka lub jako samodzielne danie kolacyjne. Zawsze można je podgrzać, nawet na drugi dzień.
Sięgnij na blog po inne dania z rybami.
Polecam i życzę Smacznego

Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi)

Czas przygotowania: 20 minutCzas pieczenia: 15 minut

Składniki: 

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275g), bezmlecznego
  • 200 g liści świeżego szpinaku
  • 250 g łososia wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry
  • 5-6 plasterków suszonych pomidorów (można pominąć)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Szpinak myjemy, obcinamy ogonki, liście osuszamy, kroimy lub rwiemy na mniejsze części
  2. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek oraz szpinak, lekko podsmażamy, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  3. Rozwijamy płat ciasta francuskiego (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na stolnicy podsypanej mąką)
  4. Na płacie ciasta układamy wzdłuż cienko pokrojone plastry łososia, podduszony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w paski, pozostawiając wokół ok. 2 cm brzeg (układamy w kierunku dłuższego brzegu tworząc prostokąt)
  5. Brzegi ciasta zakładamy do środka i zwijamy w rulon, który kroimy na równe ok. 2 cm porcje
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
  7. Porcje zawijasów układamy na blaszce, zapiekamy ok. 15 minut lub aż do momentu zrumienienia się ciasta
  8. Upieczone zawijasy przekładamy na talerz, podajemy ciepłe, najlepiej w towarzystwie soczystej sałatki

Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜

Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem bez mleka bez jajek
Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem bez mleka bez jajek
Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem bez mleka bez jajek

9 komentarzy to "Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem"

  • comment-avatar
    Pozytywnie Kreatywnie 28 marca 2012 (10:10)

    O żesz… coś cudownego, pochłonęłabym je wszystkie, na pewno je zrobię, pozdrawiam.

  • comment-avatar
    onaart 28 marca 2012 (10:53)

    Uwielbiam ciasto francuskie (jak i wiele innych rzeczy), jednak gotowe dla moich alergików się nie nada. Mąka pszenna 🙁

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 marca 2012 (11:02)

    Pozytywnie Kreatywnie; Prostota a pychota, wypróbuj:)
    Onaart; A u Ciebie chodzi o pszenicę nie o gluten prawda? Poszukam czy istnieje jakiś zamiennik a może znajdę przepis? Jajka u Ciebie też odpadają prawda?

  • comment-avatar
    mojetworyprzetwory 28 marca 2012 (13:46)

    Ale fajne i takie proste w wykonaniu;) Pyszności, jak będę robiła imprezkę, to zrobię, bo oprócz mnie nikt w domu nie lubi ciasta francuskiego;(

  • comment-avatar
    Karmel-itka. 28 marca 2012 (18:41)

    bardzo szybki i pyszny zarazem przepis.
    ciasto francuskie naprawdę ułatwia życie.

  • comment-avatar
    Josia 28 marca 2012 (19:41)

    ciekawy pomysł 🙂 szybki i na pewno bardzo smaczny 😀

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 marca 2012 (20:39)

    Drogie panie; Szybko i smacznie aby znalazł się czas jeszcze na inne przyjemności:) Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką:)

  • comment-avatar
    idealnapanidomu 5 kwietnia 2012 (21:19)

    Wyglądają pysznie!

  • comment-avatar
    idealnapanidomu 5 kwietnia 2012 (21:20)

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.