Wyglądają atrakcyjnie, proste w wykonaniu a smakują wyśmienicie.
Ich smak zależy głównie od jakości łososia.
Zanim trafiłam na BioBazar, gdzie kupuję znakomite ryby, różnie się zdarzało z jakością łososia. Potrafił być tak bardzo słony, że nie nadawał się do jedzenia w żadnej postaci.
Należy więc zwracać uwagę na pochodzenie i jakość ryb.
Zawijasy świetnie pasują jako ciepła przystawka lub jako samodzielne danie kolacyjne. Zawsze można je podgrzać, nawet na drugi dzień.
Sięgnij na blog po inne dania z rybami.
Polecam i życzę Smacznego
Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi)
Czas przygotowania: 20 minutCzas pieczenia: 15 minut
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (275g), bezmlecznego
- 200 g liści świeżego szpinaku
- 250 g łososia wędzonego, pokrojonego w cienkie plastry
- 5-6 plasterków suszonych pomidorów (można pominąć)
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek lub masło klarowane
Przygotowanie:
- Szpinak myjemy, obcinamy ogonki, liście osuszamy, kroimy lub rwiemy na mniejsze części
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, zmiażdżony czosnek oraz szpinak, lekko podsmażamy, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Rozwijamy płat ciasta francuskiego (jeśli nie jest w wersji z papierem, rozkładamy go na stolnicy podsypanej mąką)
- Na płacie ciasta układamy wzdłuż cienko pokrojone plastry łososia, podduszony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w paski, pozostawiając wokół ok. 2 cm brzeg (układamy w kierunku dłuższego brzegu tworząc prostokąt)
- Brzegi ciasta zakładamy do środka i zwijamy w rulon, który kroimy na równe ok. 2 cm porcje
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Porcje zawijasów układamy na blaszce, zapiekamy ok. 15 minut lub aż do momentu zrumienienia się ciasta
- Upieczone zawijasy przekładamy na talerz, podajemy ciepłe, najlepiej w towarzystwie soczystej sałatki
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
9 komentarzy to "Francuskie zawijasy z łososiem i szpinakiem"
Pozytywnie Kreatywnie 28 marca 2012 (10:10)
O żesz… coś cudownego, pochłonęłabym je wszystkie, na pewno je zrobię, pozdrawiam.
onaart 28 marca 2012 (10:53)
Uwielbiam ciasto francuskie (jak i wiele innych rzeczy), jednak gotowe dla moich alergików się nie nada. Mąka pszenna 🙁
Mama Alergika 28 marca 2012 (11:02)
Pozytywnie Kreatywnie; Prostota a pychota, wypróbuj:)
Onaart; A u Ciebie chodzi o pszenicę nie o gluten prawda? Poszukam czy istnieje jakiś zamiennik a może znajdę przepis? Jajka u Ciebie też odpadają prawda?
mojetworyprzetwory 28 marca 2012 (13:46)
Ale fajne i takie proste w wykonaniu;) Pyszności, jak będę robiła imprezkę, to zrobię, bo oprócz mnie nikt w domu nie lubi ciasta francuskiego;(
Karmel-itka. 28 marca 2012 (18:41)
bardzo szybki i pyszny zarazem przepis.
ciasto francuskie naprawdę ułatwia życie.
Josia 28 marca 2012 (19:41)
ciekawy pomysł 🙂 szybki i na pewno bardzo smaczny 😀
Mama Alergika 28 marca 2012 (20:39)
Drogie panie; Szybko i smacznie aby znalazł się czas jeszcze na inne przyjemności:) Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką:)
idealnapanidomu 5 kwietnia 2012 (21:19)
Wyglądają pysznie!
idealnapanidomu 5 kwietnia 2012 (21:20)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.