Pomysł na bananowy keks pojawił się z chęci uratowania 3 bananów, które oczywiście dojrzały za bardzo oraz stworzenia słodkości do wielkanocnej akcji Alergika:)
Wykorzystałam swój przepis na Muffiny Bananowe, użyłam dozwolonych bakalii i gotowe.
Keks zwabił do kuchni moich łakomczuchów i zniknął w tempie ekspresowym.
Dobrze, że już się nauczyli; „Nie ruszać zanim nie sfotografuję:)”
Uwaga jaka od razu się nasunęła podczas pieczenia, a którą warto wykorzystać to temperatura pieczenia. Ciasto pękło i było już upieczone ładnie z zewnątrz ale jeszcze niegotowe w środku. Temperatura pieczenia była za wysoka w stosunku do ilości ciasta w tej mojej keksówce. Proponuję więc zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160°C (u mnie był termoobieg).
Keks z pęknięciem smakował i tak super bo nie wygląd okazał się najważniejszy:)
Polecam Bananowy Keks na wielkanocny stół i życzę Smacznego
Bananowy Keks
(wegański)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 40-50 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki mokre
- 300 g musu z bananów (u mnie z 3 sztuk)
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 125 g wegańskiej margaryny stopinej + do wysmarowania foremki
Składniki suche
- 300 g mąki pszennej Bio lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia bez fosforanów
- szczypta soli morskiej
- 200 g drobnego cukru trzcinowego (nierafinowanego)
- 50 g bakalii niesiarkowanych dozwolonych (u mnie; żurawina, rodzynki, morele-drobnopokrojone, płatki migdałów)
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 160°C
- Banany dokładnie rozdrobnić blenderem lub mikserem na gładką masę (koktajl), dodać sok z limonki, ekstrakt z wanilii, schłodzoną margarynę i cukier, dokładnie wymieszać
- Mąkę przesiać, dodać sól i proszek do pieczenia
- Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dodając bakalie
- Keksówkę wysmarować margaryną bezmleczną, obsypać bułką tartą, przełożyć ciasto
- Piec przez ok. 40-50 minut do czasu, sprawdzić patyczkiem czy upieczone w środku (pod koniec pieczenia)
- Keks odstawić na 10 minut do wystygnięcia w foremce, po czym wyłożyć ciasto na drewnianą kratkę do wystudzenia
- Kroić już wystudzone, oprószyć cukrem pudrem
Wskazówki:Mąkę pszenną można zastąpić orkiszową.
9 komentarzy to "Bananowy keks"
Patyska 29 marca 2012 (08:57)
Fajny 🙂 Ja mam ulubiony przepis (oczywiście zmodyfikowany) na bananowca z Kwestii Smaku, ale Twój też na pewno wypróbuję, bo wygląda znakomicie.
Aldi 29 marca 2012 (10:37)
Wspaniały, prezentuje się smacznie.
Dobrego dnia 🙂
Kaś 30 marca 2012 (07:33)
świetny pomysł na keks. uwielbiam wszelkie bananowe ciasta
kaga 7 kwietnia 2013 (14:37)
Nie wychodzi:(
Piekłam 3 razy. Raz był znośny ( nie taki wyrośnięty, ale do zjedzenia ).
Dwa razy całkowity zakalec.
Zamieniłam kamień na proszek wg wskazówek z bloga.
Teraz właśnie ląduje w koszu.
Mama Alergika 7 kwietnia 2013 (18:49)
Kaga; Przykro mi:(. Możliwe, że za dużo płynu w stosunku do mąki, nie każdy banan jest taki sam, mąki też się różnią. Ciasto powinno wyjść dość gęste przed upieczeniem.
Monika 21 czerwca 2017 (08:54)
W skladnikach nie ma wymienionego kamienia winnego… co to w ogole jest? pierwszy raz o czyms takim slysze…
Katarzyna Jankowska 25 czerwca 2017 (08:52)
Kamień winny stosowałam zamiennie z naturalnym proszkiem do pieczenia. 5 lat temu wcale nie było łatwo zdobyć proszek do pieczenia bez fosforanów. Kamień winny także był trudno dostępny ale zdobyłam w UK. To wodorowinian potasu, który powstaje podczas fermentacji wina:) Proszę zastosować dobry proszek do pieczenia. Poprawiam w przepisie
Monika 10 listopada 2017 (22:13)
A czy wegańską margarynę można zastąpić masłem klarowanym lub jakimś olejem (kokosowym w formie stałej lub rzepakowym w formie płynnej)? Bo w okolicy nie mogę znaleźć wege margaryny. 🙂
Natalia 12 kwietnia 2022 (16:31)
Wyszedł genialny❤️❤️❤️❤️❤️ dziękuję za przepis i czas, który Pani wkłada w tworzenie przepisów dla alergików. Mój dwulatek dziękuje za ciacho