Dania z makaronem zaliczam do potraw prostej kuchni, z uwagi na tak wiele możliwości i krótki czas przygotowania.
Makaron z łososiem robię bardzo często, zwłaszcza gdy mam niewiele czasu, a chcę podać świeży i ciepły posiłek od razu.
Wypróbuj koniecznie!
Jeśli szukasz więcej dań z rybami, kliknij w kategorię “dania z rybami“.
Po tradycyjne dania typu comfort food zajrzyj także do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.
Życzę smacznego!
Makaron z łososiem
(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi, opcjonalnie bez glutenu)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 250 g świeżego łososia (u mnie bio norweski)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- suszona bazylia i/lub oregano
- ostra papryka (u mnie pasta chili)
- sól kamienna
- sok z cytryny
- 150-200 ml śmietana roślinna kremowa (u mnie owsiana)
- makaron (spaghetti, penne, tagliatelle do wyboru)
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Rybę płuczemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, oddzielamy od skóry, kroimy w 1,5 cm kostkę.
- Czosnek drobno siekamy, pomidorki przekrawamy na pół.
- Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i niewielką ilość pasty chili, smażymy tak, by czosnek się nie przypalił.
- Dokładamy pokrojone pomidorki i smażymy razem krótką chwilę, mieszamy.
- Dodajemy kawałki łososia, zwiększamy temperaturę (u mnie 7 na kuchence indukcyjnej), smażymy, mieszamy.
- Doprawiamy solą i ziołami.
- Wlewamy śmietanę roślinną, doprawiamy sokiem z cytryny i solą do smaku, nie gotujemy.
- Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy świeżą bazylią i wegańskim parmezanem.
- Nakładamy na głębokie talerze.
- Podajemy od razu na ciepło. Danie możemy odgrzewać.
No Replies to "Makaron z łososiem"