Makaron z łososiem

Dania z makaronem zaliczam do potraw prostej kuchni, z uwagi na tak wiele możliwości i krótki czas przygotowania.

Makaron z łososiem robię bardzo często, zwłaszcza gdy mam niewiele czasu, a chcę podać świeży i ciepły posiłek od razu.

Wypróbuj koniecznie!

Jeśli szukasz więcej dań z rybami, kliknij w kategorię “dania z rybami“.

Po tradycyjne dania typu comfort food zajrzyj także do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.

Życzę smacznego!

Makaron z łososiem

(bez mleka, bez jajek, bez cukru, bez soi, opcjonalnie bez glutenu)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 250 g świeżego łososia (u mnie bio norweski)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • suszona bazylia i/lub oregano
  • ostra papryka (u mnie pasta chili)
  • sól kamienna
  • sok z cytryny
  • 150-200 ml śmietana roślinna kremowa (u mnie owsiana)
  • makaron (spaghetti, penne, tagliatelle do wyboru)

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. Rybę płuczemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, oddzielamy od skóry, kroimy w 1,5 cm kostkę.
  3. Czosnek drobno siekamy, pomidorki przekrawamy na pół.
  4. Na patelni delikatnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i niewielką ilość pasty chili, smażymy tak, by czosnek się nie przypalił.
  5. Dokładamy pokrojone pomidorki i smażymy razem krótką chwilę, mieszamy.
  6. Dodajemy kawałki łososia, zwiększamy temperaturę (u mnie 7 na kuchence indukcyjnej), smażymy, mieszamy.
  7. Doprawiamy solą i ziołami.
  8. Wlewamy śmietanę roślinną, doprawiamy sokiem z cytryny i solą do smaku, nie gotujemy.
  9. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy świeżą bazylią i wegańskim parmezanem.
  10. Nakładamy na głębokie talerze.
  11. Podajemy od razu na ciepło. Danie możemy odgrzewać.

No Replies to "Makaron z łososiem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.