Babeczki, podobnie jak gofry można tworzyć w nieskończoność. Czasem wystarczy niewielka zmiana składnika, a otrzymuję ciekawszą strukturę i smak.
Tym razem połączyłam ze sobą dynię i banana. Jaki efekt?
Przekonaj się sama! Wypróbuj ten przepis, a się nie zawiedziesz.
Skorzystaj z innych przepisów na babeczki i muffinki!
Babeczki dyniowo-bananowe z żurawiną
(bez mleka, bez jajek, wegańskie, opcjonalnie bez cukru i kakao)
Ilość: 10 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut (z gotowym puree)
Czas pieczenia: 25 minut
Składniki:
mokre
- 150 g puree z ugotowanej dyni piżmowej
- 1/2 banana (50 g)
- 100 ml napoju roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
suche
- 200 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej bio
- 1 budyń waniliowy lub 40 g skrobi i 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (nie pomijaj)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
- 74 g drobnego cukru lub ksylitolu
dodatkowo:
- garść świeżej żurawiny i /lub 50 g rozdrobnionej wegańskiej czekolady
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe suche składniki, dokładnie mieszamy.
- W drugim naczyniu łączymy ze sobą mokre składniki, miksujemy je na jednolity mus.
- Mus wlewamy do suchych składników i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Dodajemy dodatkowe, umyte i osuszone owoce plus dobrze rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy łyżką.
- Ciasto równomiernie wykładamy do przygotowanych papilotek.
- Nagrzewamy piekarnik do 175 stopniu, w opcji z termoobiegiem.
- Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez 25 minut.
- Wyjmujemy, studzimy na kratce i podajemy.
Wskazówki:
Możemy pominąć budyń lub skrobię i przygotować babeczki 250 g mąki.
Babeczki możemy zrobić bez dodatków, lub dobrać własne dozwolone np. drobne świeże lub suszone owoce czy orzechy.
4 komentarze to "Babeczki dyniowo-bananowe z żurawiną"
Wiktoria 13 stycznia 2023 (13:38)
Czy zamiast dyni piżmowej mogę użyć hokkaido?
Katarzyna Jankowska 17 stycznia 2023 (07:47)
tak 🙂
Agata 15 kwietnia 2023 (19:30)
Czy mogę pominąć cukier?
Katarzyna Jankowska 27 kwietnia 2023 (19:32)
W wypiekach cukier wpływa na strukturę ciasta. Przy babeczkach pominięcie go nie jest aż tak zauważalne. Bardzo często sama zamieniam na ksylitol lub jeszcze bardziej ograniczam. Proszę próbować.