Babeczki dyniowo-bananowe z żurawiną

Babeczki, podobnie jak gofry można tworzyć w nieskończoność. Czasem wystarczy niewielka zmiana składnika, a otrzymuję ciekawszą strukturę i smak.

Tym razem połączyłam ze sobą dynię i banana. Jaki efekt?

Przekonaj się sama! Wypróbuj ten przepis, a się nie zawiedziesz.

Skorzystaj z innych przepisów na babeczki i muffinki!

Babeczki dyniowo-bananowe z żurawiną

(bez mleka, bez jajek, wegańskie, opcjonalnie bez cukru i kakao)

Ilość: 10 sztuk

Czas przygotowania: 10 minut (z gotowym puree)

Czas pieczenia: 25 minut

Składniki:

mokre

  • 150 g puree z ugotowanej dyni piżmowej
  • 1/2 banana (50 g)
  • 100 ml napoju roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml oleju roślinnego np. rzepakowego

suche

dodatkowo:

  • garść świeżej żurawiny i /lub 50 g rozdrobnionej wegańskiej czekolady

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe suche składniki, dokładnie mieszamy.
  2. W drugim naczyniu łączymy ze sobą mokre składniki, miksujemy je na jednolity mus.
  3. Mus wlewamy do suchych składników i miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Dodajemy dodatkowe, umyte i osuszone owoce plus dobrze rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy łyżką.
  5. Ciasto równomiernie wykładamy do przygotowanych papilotek.
  6. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopniu, w opcji z termoobiegiem.
  7. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez 25 minut.
  8. Wyjmujemy, studzimy na kratce i podajemy.

Wskazówki:

Możemy pominąć budyń lub skrobię i przygotować babeczki 250 g mąki.

Babeczki możemy zrobić bez dodatków, lub dobrać własne dozwolone np. drobne świeże lub suszone owoce czy orzechy.

Babeczki dyniowo-bananowe z żurawiną bez mleka, bez jajek, wegańskie, opcjonalnie bez cukru i kakao
Fot. Katarzyna Jankowska
Babeczki dyniowo-bananowe z żurawiną bez mleka, bez jajek, wegańskie, opcjonalnie bez cukru i kakao
Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Babeczki dyniowo-bananowe z żurawiną"

  • comment-avatar
    Wiktoria 13 stycznia 2023 (13:38)

    Czy zamiast dyni piżmowej mogę użyć hokkaido?

  • comment-avatar
    Agata 15 kwietnia 2023 (19:30)

    Czy mogę pominąć cukier?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 27 kwietnia 2023 (19:32)

      W wypiekach cukier wpływa na strukturę ciasta. Przy babeczkach pominięcie go nie jest aż tak zauważalne. Bardzo często sama zamieniam na ksylitol lub jeszcze bardziej ograniczam. Proszę próbować.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.