Wegańskie bułeczki drożdżowe z makiem

Bułeczki drożdżowe z makiem mogą urozmaicić nasze świąteczne menu.

Przygotowanie ich pochłonie trochę Twojego czasu, więc nie odkładaj ich na ostatnią chwilę. Sprawdzą się także w każdym dniu tygodnia.

Bogaty w wapń mak potraktuj jako zamiennik mleka w diecie.

Nie wszyscy jednak mogą jeść mak.

Poznaj wycinek z lekcji, które wysyłam e-mailem w ramach Akademii MAG:

Niestety mak także jest na liście uczulających produktów, zaraz obok sezamu i orzechów.

Powinny go głównie unikać osoby z alergią na białka zapasowe ziaren, bo w reakcji z nimi zagraża im wstrząs anafilaktyczny.

Osoby uczulone na pyłki traw i zbóż, a zwłaszcza na białko Phl p4, które jest oporne na działanie enzymów trawiennych oraz podobne do białka ambrozji i babki lancetowatej (chwasty), niestety także mogą reagować na mak.

Jeśli uczulają nas mąki pszenna, żytnia, gryczana czy owsiana musimy uważać także na mak…”

Do Akademii MAG możesz dołączyć zapisując się na Newsletter MAG. Edukacyjne e-maile wysyłam w poniedziałki i czwartki. Okienko zapisu znajdziesz z prawej strony na blogu.

Masę makową zawsze możesz zamienić na inne wypełnienie dozwolone w diecie.

Po więcej świątecznych przepisów zapraszam do książki “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”. Książka dostępna już tylko w Outlecie MAG. Nie będzie jej wznowienia.

Życzę udanych wypieków!

Wegańskie bułeczki drożdżowe z makiem

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Czas wyrastania: ok. 2,5 h

Czas pieczenia: 2 x 15 minut  

Ilość: 18 szt. 

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży  
  • 1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego 
  • 350 ml napoju roślinnego np. owsianego 
  • 650 g mąki orkiszowej jasnej lub np. 300 g mąki razowej orkiszowej i 350 g mąki orkiszowej jasnej 
  • 50 g cukru pudru trzcinowego, nierafinowanego  
  • 60 g puree z upieczonej dyni piżmowej 
  • 75 g wegańskiej margaryny (stopionej) lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii lub pasty z wanilii 
  • szczypta soli morskiej

na lukier

  • 125 g cukru pudru białego 
  • 1 łyżka gorącej przegotowanej wody 
  • sok z 1 cytryny 

na wypełnienie

  • 250 g niebieskiego maku 
  • 200 ml napoju roślinnego 
  • 4 łyżki rodzynek lub żurawiny niesiarkowanej 
  • syrop roślinny np. daktylowy lub dozwolony miód

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy rozczyn:  Drożdże rozkruszamy do dużej miski, posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 100 ml ciepłego napoju roślinnego, dodajemy 2 pełne łyżki mąki (z odmierzonej porcji), mieszamy uzyskując konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 
  2. Do zaczynu wsypujemy pozostałą przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier puder, ekstrakt z wanilii i puree z upieczonej dyni.  
  3. Wyrabiamy ciasto, będzie się  kleić, stopniowo dolewamy wówczas ciepły roztopiony tłuszcz i wyrabiając ciasto wtłaczamy go do środka. 
  4. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, podwojenia objętości na ok. 1,5 do 2 h. 
  5. W tym czasie przygotowujemy masę makową. 
  6. Suchy mak mielemy np. w młynku, przekładamy do garnka z ciepłym napojem roślinnym, gotujemy aż napój prawie wsiąknie w mak lub wyparuje, przecedzamy mak przez gęste sitko lub odsączamy przez gazę, dodajemy syrop roślinny lub miód, rodzynki i olej, mieszamy. Ilość użytego syropu zależy od struktury masy. Masa makowa nie może być płynna.
  7. Jeśli masa wydaje się być za sucha dodajemy łyżkę dozwolonej roślinnej śmietany, tak by była plastyczna (u mnie bez śmietany). 
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na stolnicę posmarową olejem lub stopionym tłuszczem, rozkładamy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 cm x 40 cm. 
  9. Prostokąt smarujemy połową masy makowej, zawijamy ciasto w rulon/roladę zaczynając od dłuższego brzegu, kroimy na 4 cm krążki, układamy każdy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut lub do podwojenia objętości.
  10. Jeśli chcemy zrobić bułeczki o kształcie jak te na drugim zdjęciu, każdy kawałek ciasta wyciętego z rolady naciskamy na środku np. patyczkiem do sushi lub trzonkiem drewnianej łyżki, tak aby boki uniosły się do góry. Możemy je delikatnie zlepić ze sobą.  
  11. Bułeczki przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  12. Rozgrzewamy w tym czasie piekarnik do 180°C, bułeczki pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane.

Wskazówki:

Jeśli nie używasz cukru, zamiennie do lukru i posłodzenia ciasta możesz użyć ksylitolu czy erytrytolu.

Do drożdży dodaj jednak syrop roślinny lub cukier, bo poliole nie przyczynią się do wyrośnięcia ciasta.

Bułeczki z samopszy z makiem na słodko bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska
wegańskie bułeczki drożdżowe z makiem

No Replies to "Wegańskie bułeczki drożdżowe z makiem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.