Trochę jak nasza ulubiona zupa rybna, a trochę jak włoska zupa minestrone.
Włoska zupa z karpiem może zagościć także na Twoim świątecznym stole.
Podając taką zupę małym dzieciom, trzeba zachować czujność z uwagi na możliwą obecność ości. Nawet jeśli dokładnie przejrzałaś filet przed użyciem, lepiej sprawdzić drugi raz przed podaniem.
Więcej przepisów na świąteczne potrawy w wersji bez mleka, jajek a także bez glutenu, znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, w rozdziale “Boże Narodzenie”.
Włoska zupa z karpiem
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru)
Ilość: 2 litry
Czas przygotowania: ok. 30-40 minut
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 marchew lub 100 g batatu
- 1 korzeń pietruszki
- ½ cebuli
- por (ok. 4 cm kawałek)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- bazylia suszona
- 1,5 l wywaru warzywnego lub rybnego
- 2 filety z karpia (ok. 800 g)
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- opcjonalnie sok z cytryny
Przygotowanie:
- W ok. 2 litrowym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Prawie od razu dodajemy marchew i pietruszkę, także pokrojone w kostkę.
- Dokładamy pomidory z puszki, czosnek pokrojony w plasterki oraz liść laurowy i ziele angielskie.
- By przełamać kwaśny smak pomidorów, możemy dodać niedużą ilość syropu klonowego. Gotujemy na niedużym ogniu przez kilka minut, mieszamy by się nic nie przypaliło.
- Wlewamy wywar warzywny lub zalewamy warzywa przegotowaną gorącą wodą z dodatkiem kostki warzywnej bio, gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią.
- Filety z karpia, pokrojone w ok. 2 cm kostkę dodajemy do gotującej się zupy.
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5-10 minut.
- Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Wskazówki:
Zupę gotujemy wcześniej, żeby przed podaniem smaki miały czas się ze sobą dobrze połączyć.
Podajemy gorącą np. z grzankami, kluseczkami a nawet uszkami.
No Replies to "Włoska zupa z karpiem"