Włoska zupa z karpiem

Trochę jak nasza ulubiona zupa rybna, a trochę jak włoska zupa minestrone.

Włoska zupa z karpiem może zagościć także na Twoim świątecznym stole.

Podając taką zupę małym dzieciom, trzeba zachować czujność z uwagi na możliwą obecność ości. Nawet jeśli dokładnie przejrzałaś filet przed użyciem, lepiej sprawdzić drugi raz przed podaniem.

Więcej przepisów na świąteczne potrawy w wersji bez mleka, jajek a także bez glutenu, znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje”, w rozdziale “Boże Narodzenie”.

Włoska zupa z karpiem

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru)

Ilość: 2 litry

Czas przygotowania: ok. 30-40 minut

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchew lub 100 g batatu
  • 1 korzeń pietruszki
  • ½ cebuli
  • por (ok. 4 cm kawałek)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • bazylia suszona
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub rybnego
  • 2 filety z karpia (ok. 800 g)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. W ok. 2 litrowym garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Prawie od razu dodajemy marchew i pietruszkę, także pokrojone w kostkę.
  2. Dokładamy pomidory z puszki, czosnek pokrojony w plasterki oraz liść laurowy i ziele angielskie.
  3. By przełamać kwaśny smak pomidorów, możemy dodać niedużą ilość syropu klonowego. Gotujemy na niedużym ogniu przez kilka minut, mieszamy by się nic nie przypaliło.
  4. Wlewamy wywar warzywny lub zalewamy warzywa przegotowaną gorącą wodą z dodatkiem kostki warzywnej bio, gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią.
  6. Filety z karpia, pokrojone w ok. 2 cm kostkę dodajemy do gotującej się zupy.
  7. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5-10 minut.
  8. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Wskazówki:

Zupę gotujemy wcześniej, żeby przed podaniem smaki miały czas się ze sobą dobrze połączyć.

Podajemy gorącą np. z grzankami, kluseczkami a nawet uszkami.

Zupa włoska z karpia bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Włoska zupa z karpiem"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.