Jak zrobić wegański lukier królewski?

Wiesz jak przygotować lukier do pierniczków i świątecznych wypieków tylko w zasadzie z dwóch składników?

Kiedyś wydawało mi się to wielką sztuką, zwłaszcza jak przyglądałam się twórczej pracy mistrzyń zdobienia pierników.

Klasyczny lukier powstaje na bazie białka jajka, ale po co nam białko jajka, skoro możemy zamiennie wykorzystać wodę/zalewę ze strączków. Najlepiej sprawdza się woda po ciecierzycy, moim zdaniem pozostawia najmniej wyczuwalny smak.

Wegański lukier królewski

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi)

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 4 łyżki wody po ciecierzycy
  • 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć)
  • ok. 200-250 g białego cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki (cukier puder przesiewamy) i dokładnie rozcieramy aż powstanie odpowiednio lejąca, ale gęsta konsystencja.
  2. W razie konieczności możemy dodać więcej wody, soku lub dosypać więcej cukru.
  3. Taki lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i posługując się najcieńszą końcówką ozdabiamy pierniczki.

Wskazówki:

Ilość cukru zależy od tego jak gęsty chcemy otrzymać lukier.

Taki lukier możemy naturalnie zabarwić sokiem z buraka lub innym sokiem w odpowiednim kolorze. Oczywiście dodajemy go w niedużej ilości, ponieważ rozrzedzi lukier. Nie jest to jednak zmartwieniem bo zagęścimy go ponownie większą ilością cukru pudru.

Jeśli masz dostęp do gotowych wegańskich barwników z dobrym składem, możesz je również wykorzystać.

Ciasteczka widoczne na zdjęciach są autorstwa Sylwii, u której zamawiam takie piękne pierniczki, by zdobiły nasz świąteczny stół. Ja osobiście nie mam tyle cierpliwości do wykonywania takich cudeniek.

Sylwia tworzy je na bazie mojego przepisu na wegańskie pierniczki 3D.

Wykonanie sylvia.bio

No Replies to "Jak zrobić wegański lukier królewski?"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.