Brownie daktylowe z chia to bezglutenowe ciasto, które z powodzeniem może zagościć na Twoim świątecznym stole.
Ciasto smakuje rewelacyjnie i wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu.
Masę daktylową z chia można przygotować wieczorem, a rano dodać do niej pozostałe składniki i upiec szybkie ciasto.
Piana z aquafaby nadaje mu puszystości. Jeśli jednak nie możesz jej zastosować, ciasto i tak wyjdzie smaczne.
Po więcej różnych wypieków zapraszam do książek Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.
Życzę Smacznego!
Brownie daktylowe karobowe z chia
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 1 szt. o średnicy 23 cm, 8 porcji
Składniki:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 400 ml gorącej przegotowanej wody
- 3 łyżki karobu w proszku lub 2 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki nasion chia
- 100 ml oleju np. z pestek winogron
- 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
- 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do pierników*
- 100 ml aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy)
- polewa karobowa lub tabliczka wegańskiej czekolady
- owoce do ustrojenia
Przygotowanie:
- Daktyle umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
- Dodajemy karob lub kakao w proszku i blendujemy na gładki krem, przelewamy zawartość do miski.
- Dodajemy nasiona chia, mieszamy łyżką, odstawiamy do napęcznienia na ok. 15 minut.
- Dolewamy olej, miksujemy.
- Mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
- Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy, uzyskując gładkie, elastyczne ciasto.
- Z wody po ciecierzycy ubijamy sztywną pianę.
- Pianę dodajemy do ciasta i łączymy składniki, mieszając łyżką.
- Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C, pieczemy przez 35 minut.
- Wyjmujemy, studzimy.
- Przygotowujemy polewę karobową** lub rozpuszczamy wegańską czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch brownie, ustrajamy dozwolonymi owocami.
Wskazówki:
* Przepis na domową przyprawę do pierników znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje, którą możesz zakupić już tylko w Outlecie MAG. Nie przewiduję wznowienia tej publikacji!
Dlatego jeżeli chcesz zdążyć z zakupem przed Świętami, warto decydować się jak najszybciej.
** Przepis na polewę karobową czeka na Ciebie w tej samej książce.
2 komentarze to "Brownie daktylowe karobowe z chia"
Mada 29 listopada 2022 (12:57)
Czy podane mąki można zastąpić innymi np. pszenną pełnoziarnistą czy nie wyjdzie?
Katarzyna Jankowska 18 grudnia 2022 (10:00)
Warto spróbować ale trzeba zwracać uwagę na konsystencję ciasta. Każda mąka inaczej chłonie wilgotne składniki.