Brownie daktylowe karobowe z chia

Brownie daktylowe z chia to bezglutenowe ciasto, które z powodzeniem może zagościć na Twoim świątecznym stole.

Ciasto smakuje rewelacyjnie i wbrew pozorom jest bardzo proste w wykonaniu.

Masę daktylową z chia można przygotować wieczorem, a rano dodać do niej pozostałe składniki i upiec szybkie ciasto.

Piana z aquafaby nadaje mu puszystości. Jeśli jednak nie możesz jej zastosować, ciasto i tak wyjdzie smaczne.

Po więcej różnych wypieków zapraszam do książek Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje oraz Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie.

Życzę Smacznego!

Brownie daktylowe karobowe z chia

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 45 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 1 szt. o średnicy 23 cm, 8 porcji

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 400 ml gorącej przegotowanej wody
  • 3 łyżki karobu w proszku lub 2 łyżki ciemnego kakao
  • 4 łyżki nasion chia
  • 100 ml oleju np. z pestek winogron
  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
  • 100 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do pierników*
  • 100 ml aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy)
  • polewa karobowa lub tabliczka wegańskiej czekolady
  • owoce do ustrojenia

Przygotowanie:

  1. Daktyle umieszczamy w kielichu blendera, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.
  2. Dodajemy karob lub kakao w proszku i blendujemy na gładki krem, przelewamy zawartość do miski.
  3. Dodajemy nasiona chia, mieszamy łyżką, odstawiamy do napęcznienia na ok. 15 minut.
  4. Dolewamy olej, miksujemy.
  5. Mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
  6. Mokre składniki przelewamy do suchych, miksujemy, uzyskując gładkie, elastyczne ciasto.
  7. Z wody po ciecierzycy ubijamy sztywną pianę.
  8. Pianę dodajemy do ciasta i łączymy składniki, mieszając łyżką.
  9. Przygotowane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C, pieczemy przez 35 minut.
  11. Wyjmujemy, studzimy.
  12. Przygotowujemy polewę karobową** lub rozpuszczamy wegańską czekoladę w kąpieli wodnej, polewamy nią wierzch brownie, ustrajamy dozwolonymi owocami.

Wskazówki:

* Przepis na domową przyprawę do pierników znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje, którą możesz zakupić już tylko w Outlecie MAG. Nie przewiduję wznowienia tej publikacji!

Dlatego jeżeli chcesz zdążyć z zakupem przed Świętami, warto decydować się jak najszybciej.

** Przepis na polewę karobową czeka na Ciebie w tej samej książce.

Brownie daktylowe karobowe z chia
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Brownie daktylowe karobowe z chia"

  • comment-avatar
    Mada 29 listopada 2022 (12:57)

    Czy podane mąki można zastąpić innymi np. pszenną pełnoziarnistą czy nie wyjdzie?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 18 grudnia 2022 (10:00)

      Warto spróbować ale trzeba zwracać uwagę na konsystencję ciasta. Każda mąka inaczej chłonie wilgotne składniki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.