Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami to mój smak z dzieciństwa. 
Proste, lekkie, smaczne danie, które polecam zarówno na obiad, jak i na deser.  A jutro także w ramach Retro-Kuchnia, placki ziemniaczane.
Dla osób uczulonych na ryż i jabłka polecam Kaszę jaglaną z gruszkami.
Przepis na Kaszę jaglaną z gruszkami (wegańską, bezglutenową) znajduje się w mojej pierwszej książce “Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”.
Zapraszam i życzę Smacznego
 

Ryż zapiekany z jabłkami

(wegański, bezglutenowy)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 45 minut
LICZBA PORCJI: dla 4 osób
Składniki:
  • 200 g białego ryżu (250 ml wody lub mleka roślinnego do gotowania)
  • 5 słodko-winnych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • masło klarowane (ghee) nie dla wegan lub wegańska margaryna do posmarowania naczynia
  • 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego (można pominąć)
Przygotowanie:
  1. Ugotować ryż bardziej na miękko niż na sypko
  2. Jabłka umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka (ja wypełniłam nimi 2,5 litrowy garnek), posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem, poddusić pod przykryciem, na mniejszym ogniu (można dolać odrobinę wody na początku)
  3. Żaroodporne naczynie posmarować masłem klarowanym lub wegańską margaryną, wyłożyć połowę ugotowanego ryżu
  4. Na ryż nałożyć uprażone jabłka a na nich równomiernie rozłożyć kolejną warstwę ryżu, posypać pozostałym cukrem trzcinowym oraz obłożyć płatkami masła klarowanego lub margaryny wegańskiej
  5. Nagrzać piekarnik na 160°C w opcji  termoobiegiem, wstawić naczynie z ryżem (przykryte) i zapiekać ok. 40 minut
  6. Podawać z dodatkiem śmietanki roślinnej

Wskazówki:

“Masło jest lepszym produktem niż margaryna i większość olejów rafinowanych. Wyjątkową cechą masła klarowanego, czyli masła pozbawionego pochodzących z mleka substancji stałych, są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród innych tłuszczów nasyconych. Według doktora medycyny Rudolpha Ballentine’a masło klarowane zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organizmie poziom naturalnej substancji przeciwwirusowej”. Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford
Sporządzone poprzez podgrzanie masła i zebranie gromadzącej się na wierzchu piany białek, klarowane masło jest właściwie najlepszą postacią masła, jaką można wykorzystać do gotowania czy smażenia.
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

12 komentarzy to "Ryż zapiekany z jabłkami"

  • comment-avatar
    Dominika 23 listopada 2011 (18:31)

    Pyszne! Taki ryż zjadam ostatnio na śniadanie w niedziele 🙂

  • comment-avatar
    pees 23 listopada 2011 (19:02)

    jak to dobrze, że natrafiłam na Twojego bloga.
    mój przyszły teść jest alergikiem i bardzo mu pochlebia jak gotuje i pieke cos specjalnie dla niego, a ciezko znaleźć coś w internecie.

    🙂

    uwielbiam ryż!

  • comment-avatar
    anieska 23 listopada 2011 (20:07)

    Uwielbiam taką zapiekankę. Często gości na naszym stole. Ja dodaję na dno naczynia pokrojonego w plasterki banana – nadaje ciekawy smak zapiekance.

  • comment-avatar
    Sue 24 listopada 2011 (19:24)

    Smak z dzieciństwa 🙂

  • comment-avatar
    AnnaR 6 września 2012 (15:42)

    ugotuje ryż na mleku sojowym. u nas bardzo cięzko o ryżowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 Byc może w końcu wpadłam na "piatek, co na obiad?"

  • comment-avatar
    Feminka 28 października 2013 (14:53)

    A masz zdanie w temacie masła klarowanego z Mlekowity, które można dostać w marketach?

  • comment-avatar
    Monika Frydrych 28 października 2013 (15:03)

    Witam! Czy Twoj syn jest uczulony na białko mleka krowiego? A jak jest z masłem klarowanym? Mam bardzo sprzeczne informacje, i chciałabym zapytać jak to u Was jest?

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 października 2013 (16:11)

    Feminka;Nie znam tego produktu, ale zrobienie własnego jest naprawdę proste, spróbuj trzymając sie przepisu z bloga.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 28 października 2013 (16:13)

    Monika Frydrych; Tak mój syn ma uczulenie 5 klasy na białko mleka ale masło klarowane mojej produkcji toleruje bez najmniejszych problemów. Ja też spotkałam się z opinią,że takie masło nie jest czyste do końca ale u nas wszystko jest ok, więc używam.

  • comment-avatar
    Monika 31 marca 2017 (10:57)

    Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to masło klarowane nadaje się dla osób uczulonych na nabiał, tak?:)

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 31 marca 2017 (17:14)

      Podczas klarowania wydziela się biała piana, którą należy dokładnie zdjąć z powierzchni, w ten sposób pozbawiamy się białek a zostaje czysty tłuszcza, nie mniej jednak nie ma 100% pewności, że klarowaliśmy dokładnie i pozbawiliśmy masła wszystkich białek. Dlatego osoby reagujące na śladowe ilości białka mleka nie powinny stosować masła klarowanego. Mój syn ma 5 klasę uczulenia na białka mleka, w tym głównie na serwatkę. Bardzo dobrze toleruje masło klarowane, ale zawsze przyrządzam je samodzielnie i staram się robić to dokładnie.

      • comment-avatar
        Monika 2 kwietnia 2017 (19:40)

        Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.