Ryż zapiekany z jabłkami to mój smak z dzieciństwa.
Proste, lekkie, smaczne danie, które polecam zarówno na obiad, jak i na deser. A jutro także w ramach Retro-Kuchnia, placki ziemniaczane.
Dla osób uczulonych na ryż i jabłka polecam Kaszę jaglaną z gruszkami.
Przepis na Kaszę jaglaną z gruszkami (wegańską, bezglutenową) znajduje się w mojej pierwszej książce “Mama alergika gotuje. Tradycyjnie”.
Zapraszam i życzę Smacznego
Ryż zapiekany z jabłkami
(wegański, bezglutenowy)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS PIECZENIA: 45 minut
LICZBA PORCJI: dla 4 osób
Składniki:
- 200 g białego ryżu (250 ml wody lub mleka roślinnego do gotowania)
- 5 słodko-winnych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło klarowane (ghee) nie dla wegan lub wegańska margaryna do posmarowania naczynia
- 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego, nierafinowanego (można pominąć)
Przygotowanie:
- Ugotować ryż bardziej na miękko niż na sypko
- Jabłka umyć, obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka (ja wypełniłam nimi 2,5 litrowy garnek), posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem, poddusić pod przykryciem, na mniejszym ogniu (można dolać odrobinę wody na początku)
- Żaroodporne naczynie posmarować masłem klarowanym lub wegańską margaryną, wyłożyć połowę ugotowanego ryżu
- Na ryż nałożyć uprażone jabłka a na nich równomiernie rozłożyć kolejną warstwę ryżu, posypać pozostałym cukrem trzcinowym oraz obłożyć płatkami masła klarowanego lub margaryny wegańskiej
- Nagrzać piekarnik na 160°C w opcji termoobiegiem, wstawić naczynie z ryżem (przykryte) i zapiekać ok. 40 minut
- Podawać z dodatkiem śmietanki roślinnej
Wskazówki:
“Masło jest lepszym produktem niż margaryna i większość olejów rafinowanych. Wyjątkową cechą masła klarowanego, czyli masła pozbawionego pochodzących z mleka substancji stałych, są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród innych tłuszczów nasyconych. Według doktora medycyny Rudolpha Ballentine’a masło klarowane zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organizmie poziom naturalnej substancji przeciwwirusowej”. Źródło: Odżywianie dla zdrowia, Paul Pitchford
Sporządzone poprzez podgrzanie masła i zebranie gromadzącej się na wierzchu piany białek, klarowane masło jest właściwie najlepszą postacią masła, jaką można wykorzystać do gotowania czy smażenia.
12 komentarzy to "Ryż zapiekany z jabłkami"
Dominika 23 listopada 2011 (18:31)
Pyszne! Taki ryż zjadam ostatnio na śniadanie w niedziele 🙂
pees 23 listopada 2011 (19:02)
jak to dobrze, że natrafiłam na Twojego bloga.
mój przyszły teść jest alergikiem i bardzo mu pochlebia jak gotuje i pieke cos specjalnie dla niego, a ciezko znaleźć coś w internecie.
🙂
uwielbiam ryż!
anieska 23 listopada 2011 (20:07)
Uwielbiam taką zapiekankę. Często gości na naszym stole. Ja dodaję na dno naczynia pokrojonego w plasterki banana – nadaje ciekawy smak zapiekance.
Sue 24 listopada 2011 (19:24)
Smak z dzieciństwa 🙂
AnnaR 6 września 2012 (15:42)
ugotuje ryż na mleku sojowym. u nas bardzo cięzko o ryżowe. Zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂 Byc może w końcu wpadłam na "piatek, co na obiad?"
Feminka 28 października 2013 (14:53)
A masz zdanie w temacie masła klarowanego z Mlekowity, które można dostać w marketach?
Monika Frydrych 28 października 2013 (15:03)
Witam! Czy Twoj syn jest uczulony na białko mleka krowiego? A jak jest z masłem klarowanym? Mam bardzo sprzeczne informacje, i chciałabym zapytać jak to u Was jest?
Mama Alergika 28 października 2013 (16:11)
Feminka;Nie znam tego produktu, ale zrobienie własnego jest naprawdę proste, spróbuj trzymając sie przepisu z bloga.
Mama Alergika 28 października 2013 (16:13)
Monika Frydrych; Tak mój syn ma uczulenie 5 klasy na białko mleka ale masło klarowane mojej produkcji toleruje bez najmniejszych problemów. Ja też spotkałam się z opinią,że takie masło nie jest czyste do końca ale u nas wszystko jest ok, więc używam.
Monika 31 marca 2017 (10:57)
Czyli, jeśli dobrze rozumiem, to masło klarowane nadaje się dla osób uczulonych na nabiał, tak?:)
Katarzyna Jankowska 31 marca 2017 (17:14)
Podczas klarowania wydziela się biała piana, którą należy dokładnie zdjąć z powierzchni, w ten sposób pozbawiamy się białek a zostaje czysty tłuszcza, nie mniej jednak nie ma 100% pewności, że klarowaliśmy dokładnie i pozbawiliśmy masła wszystkich białek. Dlatego osoby reagujące na śladowe ilości białka mleka nie powinny stosować masła klarowanego. Mój syn ma 5 klasę uczulenia na białka mleka, w tym głównie na serwatkę. Bardzo dobrze toleruje masło klarowane, ale zawsze przyrządzam je samodzielnie i staram się robić to dokładnie.
Monika 2 kwietnia 2017 (19:40)
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. 🙂