Kolejny retro przepis na blogu. Placki ziemniaczane bez jajek.
Nie rozumiem, jak można ich nie lubić?
Wspomnienia z nimi związane to wczasy z rodzicami nad polskim morzem, w okresie gdy można było zjeść prawdziwe placki z prawdziwych ziemniaków, a nie z ziemniaków w proszku.
Chrupiące, posypane cukrem były moim ulubionym daniem w dzieciństwie.
Przepisy na inne codzienne ulubione dania polskich rodzin w wersji dla alergika znajdziesz w książka “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót“.
Zapraszam i życzę smacznych wspomnień!
Placki ziemniaczane klasyczne
(bez jajek, bez mleka, wegańskie, bez soi)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 12 sztuk
Składniki:
- 500 kg ziemniaków (żółta odmiana z większą ilością skrobi)
- 1 łyżka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka startej surowej cebuli
- 1/2 łyżeczka soli drobnej
- szczypta czarnego pieprzu (można pominąć)
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
- Solimy i odstawiamy na kilka minut. Odlewamy sok z ziemniaków.
- Dodajemy startą cebulę.
- Wsypujemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, mieszamy.
- Doprawiamy pieprzem.
- Rozgrzewamy patelnię z niewielką porcją oleju. Nakładamy po dwie łyżki masy ziemniaczanej na placek.
- Smażymy na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy od razu na ciepło. Możemy je oprószyć samym cukrem lub podać na wytrawnie ze śmietaną roślinną i np. łososiem wędzonym.
- Najlepiej smakują prosto z patelni, są chrupiące i delikatne.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć!
Zapraszam też do obserwowania profilu bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
4 komentarze to "Placki ziemniaczane klasyczne bez jajek"
Potrawa 24 listopada 2011 (12:26)
Proste, pyszne i na temat
:))
Monika 29 września 2017 (15:17)
Część ziemniaków zastąpiłam posiekaną kapustą kiszoną. Cieszy mnie, że bez jajek smakują równie dobrze 🙂
https://uploads.disquscdn.com/images/510f2b895dce0f40142e7b8331bd55be5df391d63ee6899e7eb23ec1627b822e.jpg
Katarzyna Jankowska 30 września 2017 (08:14)
Powstało więc nowe danie:) Dziękuję za fotkę.
Wiktoria 22 maja 2020 (11:19)
Super! Zabrakło jajek w lodówce, a mam już wszystko przygotowane 😉
Z eksperymentów polecam jeszcze dodanie marchewki. Pycha!