Każdy chyba lubi pizzę:), nie tylko dzieci.
Robię pizzę na drożdżowym cieście, dość cienkim. Przybiera zwykle taką formę jak ta zaprezentowana na zdjęciach, bo taką właśnie mój syn lubi najbardziej.
Składniki jakich użyjemy na wierzch ciasta, to już rzecz smaku i możliwości. Jeśli ktoś może jeść bawoli ser, polecam dodać mozzarellę.
Życzę Smacznego a jutro zapraszam na coś słodkiego, jeszcze nie wiem co to będzie:).
Pizza z szynką
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 minut
CZAS PIECZENIA: 15-20 minut
LICZBA PORCJI: 4
Składniki:
Na rozczyn:
- 2 dkg świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 pełne łyżki mąki pszennej BIO
- 50 ml ciepłej, przegotowanej wody
Na ciasto:
- 200 g maki pszennej BIO
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 50 ml ciepłej wody
Na pizzę:
- 300 g świeżych pieczarek
- sól i pieprz do smaku
- 100 g szynki, może być także salami
- 1 większy pomidor
- 1/3 puszki kukurydzy
- zioła prowansalskie
- ketchup BIO
Przygotowanie:
- Przygotować rozczyn: do kubka rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dodać 50 ml ciepłej wody i wymieszać, dodać 2 pełne łyżki mąki i mieszać uzyskując konsystencję gęstej śmietany. Kubek umieścić w misce, w której będzie wyrabiane ciasto. Rozczyn urośnie (wyleje się z kubka)
- Przelać rozczyn do miski, dodać przesianą mąkę, oliwę, szczyptę soli i pozostałe 50 ml wody
- Wyrabiać ciasto ręcznie, ugniatać wtłaczając powietrze. Jeśli ciasto jest za lepkie (nie odstaje od ręki) podsypać dodatkową mąką i wyrabiać dalej, aż do momentu gdy będzie jednolite i nie będzie się przyklejać. Jeśli ciasto wydaje się być za twarde, dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody i wyrabiać.
- Ciasto odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (niech podwoi swoją objętość)
- Pieczarki umyć, obrać, drobno pokroić (można w talarki) poddusić na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek (tak, aby odparowała z nich woda), doprawić solą i pieprzem do smaku
- Pomidor sparzyć wrzącą wodą, ściągnąć skórkę, pokroić na plasterki, a potem ćwiartki
- Szynkę pokroić na większe plasterki
- Kukurydzę odcedzić
- Naczynie, w którym będziemy piec pizzę posmarować oliwą, wyłożyć wyrośnięte ciasto i ręką namoczoną w oliwie rozłożyć je równomiernie na dnie naczynia
- Ciasto posmarować cienką warstwą ketchupu
- Rozłożyć szynkę, pieczarki i pomidory, obsypać ziołami prowansalskimi, dodać kukurydzę
- Nagrzać piekarnik do 200°C i włożyć pizzę przykrytą folią aluminiową
- Piec ok. 20 minut (brzegi pizzy muszą być przyrumienione, (podważone łatwo odchodzą od naczynia)
- Upieczoną pizzę na krótką chwilę odstawić na kratkę do przestygnięcia, pokroić w ćwiartki podawać z dodatkiem ketchupu
2 komentarze to "Pizza z szynką, pieczarkami i pomidorami"
dianka 26 listopada 2011 (11:31)
Wspaniałe zdjęcia, przepisy z książek kucharskich nie dorównują tych z Pani bloga 🙂
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w rozwijaniu kariery kulinarnej 🙂
Mama Alergika 27 listopada 2011 (10:17)
Dziękuję Dianka za miłe słowa. Może i ja wydam kiedyś książkę z daniami dla alergików:). Pozdrawiam ciepło choć dziś za oknem szaro i buro.